Proiectul de hotărâre privind evaluarea personalului de la Camera Deputaților a stârnit un scandal mare între partide. Inițiativa este propusă pentru reducerea cheltuielilor, însă, deși este benefică „pe hârtie”, USR și AUR au votat împotrivă. Au fost 152 de voturi pentru.
Surprizele continuă, iar cea mai mare dintre ele rămâne chiar numărul exact al angajaților. E o mare necunoscută. Se presupune că ar fi în jur de 1.500 de persoane, însă o cifră exactă nu a fost furnizată de Camera Deputaților. O altă surpriză a fost răspunsul lui Petrișor Peiu, de la AUR, care, deși partidul nu a votat măsura, el nu a reușit să spună motivul.
Remanierea din Camera Depuitaților, benefică sau nu?
Ionuț Moșteanu, deputat USR: „E cel mai bine păzit secret statul de funcții, l-am cerut și noi, l-a cerut și presa."
Daniel Gheorghe, deputat PNL: „Astăzi, în Camera Deputaților, s-a votat metodologia tehnică privind evaluarea personalului din Camera Deputaților. Hotărârea Camerei privind reducerea posturilor a fost votată la începutul sesiunii parlamentare."
Petrișor Peiu, deputat AUR: „Nu știu."
Paula Rusu, jurnalist Euronews: „Bravo!”
În ianuarie, când nu preluase încă funcția de președinte interimar al României, Ilie Bolojan a făcut o reducere de 24% a personalului de la Senat. Asta a însemnat între 150 și 200 de persoane. Pe același model ar urma să se facă și „trierea” de la Camera Deputaților.
Petrișor Peiu, AUR: „Sincer, nu știu de proiectul de la Cameră. Vă pot spune de proiectul de la Senat. Bănuiesc că sunt în oglindă. Cred că sunt aceleași motivații ca la Senat. Că la Senat, chipurile, s-a făcut revoluția și reforma și au rămas cei care erau de la partidele care i-au adus de-a lungul timpului. Ăia care mai lucrau au trebuit să plece sau vor pleca pe 22 mai și ăsta e rezultatul reformei. Cei care au dat concursul au știut subiectele. Ca la orice concurs din instituțiile publice din România. A fost aranjat de penelistul care conduce Secretariatul General al Senatului".
Daniel Gheorghe, PNL: „Astea sunt afirmații grave, care necesită probe. Mi se pare inacceptabil să faceți asemenea supoziții, încalcă legea foarte serios."
Petrișor Peiu, AUR: „Cei neafiliați politic, acasă! Îi cunoaștem. De exemplu, nu știu dacă secretarul general al Senatului, Oprea, mai e membru PNL, dar după ce a fost atâta timp, el e sută la sută cu PNL."
Daniel Gheorghe, PNL: „Nu există așa ceva."
Ionuț Moșteanu, USR: „Metodologia asta a apărut la mapa Biroului Permanent ieri, n-o văzuse nimeni. O surpriză pentru dezbaterea de plen și pentru vot. Nu ne-au consultat înainte, ne-am uitat repede pe document, până astăzi, la votul final. Colegii mei care se pricep la legislația muncii au zis că acolo nu există garanții de transparență și obiectivitate pentru a ne asigura că rămân cei buni, care muncesc și că pleacă cei care împing vântul. Nu există garanția, prin acest document, că asta se va întâmpla. De acord că e nevoie de o metodologie, dacă vor una transparentă. De exemplu, se spune că sindicatele pot participa. Nu. Trebuie să fie acolo sindicatele. Eu aș folosi o firmă externă de resurse umane, de exemplu. Dar de ce nu ne arată statul de funcții? Asta e prima întrebare. Pentru că nimeni nu trebuie să știe. Încercați să aflați câți oameni are departamentul de comunicare de la Camera Deputaților. S-ar zice că vreo 25, nu știm exact. Ce fac? Nu e clar. Despre asta vorbim. Noi asta acuzăm și de asta ne-am abținut".
Florian Bodog, PSD: „Și eu cred că ar trebui să angajăm o firmă externă care să facă această procedură, după modelul lui Nicușor Dan, să mai sifonăm niște bani din buget."
Ionuț Moșteanu, USR: „Păi dacă nici voi, PSD, nu știți să sifonați, nu mai știe nimeni."
Florian Bodog, PSD: „Nicușor Dan e cel mai recent exemplu. Contractele pe care le face Primăria cu firmele de avocatură".
Ionuț Moșteanu, USR: „Pentru a apăra Primăria în fața dezvoltătorilor imobiliari".
Florian Bodog, PSD: „Nu are dreptul, conform legii, să angajeze firme de avocatură ce sifonează bani publici."
Ionuț Moșteanu, USR: „Și Guvernul angajează firme de avocatură, toate ministerele fac asta. Vorbiți niște prostii cât dvs de mari. Toate instituțiile publice, în anumite cazuri, angajează asistență juridică. De ce nu faceți public statul de funcții? Cu soți, cu amante, cu nume și prenume. Am cerut. Pesediștii dumneavoastră nu mi-au dat."
Daniel Gheorghe, PNL: „Acolo sunt persoane care își fac datoria de zeci de ani și nu e bine să generalizăm".
Potrivit procedurii de evaluare a personalului Camerei Deputaților, în primă etapă, angajații vor fi supuși unui test grilă pentru cunoștințele teoretice. Ulterior, va fi evaluată experiența practică.