Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Măsurile prevăzute în „Ordonanța Trenuleț” - salarii înghețate, angajări blocate, fără vouchere de vacanță pentru bugetari

Ordonanța „Trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare prevede, printre altele, înghețarea pensiilor și a salariilor pentru cei angajați la stat, precum și renunțarea la voucherele de vacanță.

Euronews România a intrat în posesia unui draft al documentului.

Viitorul Guvern trebuie să facă eforturi pentru a reduce deficitul bugetar, însă nu se știe dacă aceste măsuri vor ajunge să fie adoptate.

Ce măsuri prevede „Ordonanța Trenuleț”

  • Se îngheață salariile bugetarilor, la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Valoarea pensiilor se menține la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Actualizarea pensiilor se stabilește prin legea bugetului de stat pe anul 2025.
  • Orele suplimentare, munca în weekend și de sărbători nu se plătesc.
  • Nu se mai dau tichete de masă și alte bilete de valoare. Rămân tichetele de creșă.
  • Fără vouchere de vacanță pentru bugetari.
  • Polițiștilor nu li se mai decontează vacanțele.
  • Bani de hrană și de uniforme, la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Se suspendă angajările angajările prin concurs sau examen de la 1 ianuarie 2025.
  • Rentele viagere rămân la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Se suspendă programul de acordare de miere de albină ca supliment nutritiv pentru preșcolari și școlari.
  • Dispar beneficiile promise în 2025 pentru producătorii agricoli.

Avertisment ANAT: „Nu vă atingeți de voucherele de vacanță!”

Fără vouchere de vacanță acordate bugetarilor în 2025, turismul românesc va avea de suferit, avertizează Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

În lipsa acestei surse importante de venit, reprezentanții patronatului din turism estimează o scădere de până la 40% a încasărilor întregii industrii de profil. Un alt efect va fi înghețarea sau anularea investițiilor din turism, inclusiv a proiectelor programate pentru anul viitor. ANAT nu exclude creșterea evaziunii, după ce în ultimii ani, plata prin intermediul tichetelor de vacanță a dus la scăderea acestui fenomen. Ar putea fi efecte inclusiv asupra deficitului de cont curent, dacă turiștii români se vor reorienta către alte țări.

„În goana după cârpirea bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege. Tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, în condiţiile în care numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite şi va anula şi succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru", avertizează reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat transmis vineri, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii ANAT mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.

ANAT precizează că acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern: "Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE