România a redevenit în martie țara cu cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, de 5,1%, a anunțat Eurostat. În februarie, țara noastră coborâse pe al doilea loc, după zece luni în care a fost campioană comunitară la inflație. „Vom avea cel mai scump Paște din istorie pe care-l vom petrece cu cel mai mari salarii din istorie”, a avertizat Valentin Tătaru, economist-șef al băncii ING, la Euronews România.
România este, de altfel, singurul stat din UE cu o inflație de peste 5%. Este urmată de țări din fostul bloc estic, printre care Ungaria, Croația și Bulgaria.
La celălalt capăt al ierarhiei europene vedem că în Franța au avut loc cele mai mici scumpiri, de sub un punct procentual. Rate ale inflației de sub 2% au fost anunțate și în Danemarca, Luxemburg, Irlanda, Finlanda și Portugalia.
Valentin Tătaru, economist-șef: „Suntem la capătul unui ciclu inflaționist”
Invitat în emisiunea „România lui Vitalie, Valentin Tătaru a explicat că România se află la capătul unui ciclu inflaționist, în condițiile în care în urmă cu doi ani rata inflației era de aproape 15-16%.
„Nu o putem contrazice. Suntem pe primul loc la inflație. Aș vrea să dau un context pe care l-am mai dat aici. Să ne amintim de unde venim cu inflația. Suntem la capătul unui ciclu inflaționist în care am avut și inflație de două cifre și mi-ar fi plăcut să aud acum aproape doi ani, când inflația în România era 15-16%, că avem printre cele mai mici inflații din regiune, cel puțin, când Ungaria se apropia de 30%. Polonia, Cehia se apropiau de 20%”, a afirmat Tătaru.
Expertul a vorbit și despre cauzele care au dus la scăderea inflației.
„Plafonarea prețului la energie a fost destul de eficientă. A fost un curs de schimb stabil pe care Banca Națională l-a ținut stabil. Nu ne-am dus atunci atât de sus, nu ne ducem acum atât de jos cum s-au dus alții”, a afirmat el.
Rata inflației în România de 5,1%, semn bun pentru investitori?
„O inflație de 5% în contextul actual de incertitudini semnificative externe, interne, sunt mulți factori care influențează, în momentul de față e rezonabilă.
Vom vedea ce se întâmplă cu prețurile la electricitate din vară. Vom vedea ce se întâmplă cu măsurile fiscale probabil tot din vară, dacă vor fi inflaționiste sau deflaționiste. Pe plan extern, avem acest război tarifar. Deocamdată, suntem într-o zonă în care nici nu avem o inflație prea mare astfel încât să ne îngrijoreze, nici un am ajuns într-o zonă confortabilă”, a punctat Tătaru.
Motivul pentru care Paștele 2025 va fi cel mai scump din istoria României
„Scria un membru BNR că vom avea din nou cel mai scump Paște din istorie. Vom avea cel mai scump Paște din istorie din nou, pentru că în fiecare an, în mod normal, ar urma să avem cel mai scump Paște chiar și cu o creștere foarte mică a prețurilor. Suntem cumva la capătul unui interval.
În același timp, avem cele mai mari salarii din istorie. Salariile depășesc rata inflației. Cei care iau coșul și se duc la cumpărături trebuie să se uite și la partea asta.
În medie, salariile au crescut peste rata inflației în România ani la rând, cu foarte mici excepții. În rest, au fost peste inflație. Și anul acesta vor fi peste inflație. 5% inflație, salariile sunt pe la 9%.
Vom avea cel mai scump Paște din istorie pe care-l vom petrece cu cel mai mari salarii din istorie în medie și cu o economie la cel mai dezvoltat nivel din istorie ca PIB”, a mai spus economistul-șef al BNR.
„Salariile cresc în general peste inflație în România”
„Avem o inflație pe zona serviciilor care rămâne ancorată destul de sus. A intrat greu sub 7%. Acum intră greu sub 6%. De ce? De exemplu, o coafură este un serviciu, servicii de retail, servicii de IT.
Toate acestea se scumpesc ceva mai mult decât celelalte componente ale coșului de bază pentru că acesta au o componentă salarială mult mai importantă.
Salariile cresc în general peste inflație în România. Când te duci la frizer să plătești o tunsoare, de fapt, în mare parte plătești salariul acelui om din costul total”, a concluzionat el.