Mesaje contradictorii din partea autorităților cu privire la viitorul economiei românești. În timp ce guvernul afirmă că nu va majora taxele și impozitele, președintele interimar Ilie Bolojan spunea că țara noastră ar putea ajunge să recurgă la acesta măsură. Asta dacă nu vor fi făcute reformele necesare pentru reducerea cheltuielilor publice. În tot acest timp, analiștii economici spun că fără măsuri fiscale clare, cum ar fi creșterea TVA, riscăm să intrăm în recesiune.
Economia României, mesaje contradictorii
Guvernul nu va majora taxele și impozitele pentru a reduce deficitul bugetar, susține purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. El a mai precizat că până în acest moment au fost institute mai multe reforme pentru reducerea cheltuielilor.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Există în derulare mai multe reforme fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare care includ inclusiv reducerea numărului de angajați din aparatul bugetar, dar și ținerea sub control a deficitului național prin reducerea cheltuielilor publice și aceste măsuri pe care le invocați dumneavoastră ca instrumente nu circulă, cel puțin în cunoștința mea, în această clipă, pe agenda guvernamentală.”
De cealaltă parte, președintele interimar Ilie Bolojan a spus că este doar o chestiune de timp până când vor crește taxele și impozitele dacă reformele pentru reducerea cheltuielilor publice nu vor fi implementate cu succes.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României: „Lumea politică românească are două soluții, indiferent de cine va fi Președintele României și indiferent de cine va fi la guvernare. O soluție, să facă reforme ordonate în așa fel încât perioada de un an și jumătate care va veni după alegeri, care este o perioadă de oportunitate pentru țara noastră de a-și reforma statul, să fie folosită așa cum trebuie.
Deci, să facem reforme ordonate, să reducem cheltuielile statului, să debirocratizăm, să stabilim reguli bune, să ne susținem niște politici industriale, ceea ce înseamnă că, într-o astfel de situație, costurile sociale vor fi mai mici și vom putea evita creșteri de taxe și de impozite. A doua variantă este să se intre în niște conflicte între Președinte și guvernare sau să nu se facă aceste reforme – și va fi doar o problemă de timp până vom intra într-o situație în care creșterea de taxe și de impozite, nu creșterea de venituri prin încasarea mai bună a celor care sunt stabilite, ci noi taxe și impozite vor fi absolut necesare.”
Mediul de afaceri consideră că economia României bate pasul pe loc, iar analiștii trag un semnal de alarmă: fără măsuri fiscale clare, cum ar fi creșterea TVA-ului, riscăm recesiunea și scăderea ratingului de țară. Potrivit economistului-șef al unei bănci din România, partea plină a paharului ar fi că, în actualul context geopolitic, o inflație de 5 procente nu este alarmantă în acest moment.
Valentin Tătaru, economist-șef, ING: O inflație de 5% aș zice că, în contextul actual de incertitudini semnificative externe, interne, sunt mulți factori care influențează, aș zice că în momentul de față e rezonabilă. Vom vedea ce se întâmplă cu prețurile la electricitate din vară, vom vedea ce se întâmplă cu măsurile fiscale, probabil tot din vară, dacă vor fi inflaționiste sau deflaționiste. Pe plan extern avem acest război tarifar, aș zice că deocamdată suntem într-o zonă în care nici nu avem o inflație prea mare astfel încât să ne îngrijoreze, nici nu am ajuns într-o zonă confortabilă
Valentin Tătaru mai crede că evoluția economiei românești va depinde de politicile interne, dar și de factorii externi sau de tensiunile comerciale globale.