Noul Guvern va avea o misiune aproape imposibilă pentru a stabili prioritățile noului buget. De exemplu, indexarea pensiilor nu a fost confirmată de ministrul Muncii. După audieri, cei 16 miniștri au anunțat care sunt planurile pe care le au în lucru.
Deși a fost anunțată, indexarea pensiilor anul viitor este încă incertă.
Simona Bucura, ministrul Muncii: „(Reporter: Veți intra în istorie ca primul ministru din partea PSD care îngheață pensiile românilor? Vă rog să aveți răbdare și să nu trageți concluzii fiindcă de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am protejat drepturile românilor”
Să așteptăm învestirea Guvernului și deciziile pe care noul Guvern le va lua. (Reporter: Bugetul trebuie să treacă prin Parlament) Sunt doar ministrul Muncii. (Reporter: Doamna ministru, dumneavoastră ați făcut anunțul de majorare. Sunteți același ministru) Discutăm despre o lege.”
Ministrul Finanțelor va avea o misiune grea pentru a face proiectul de buget pentru anul viitor.
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: „Știm că deficitul este cel care este de peste 8%. Este un deficit care a fost prezentat și Comisiei Europene. Împreună cu specialiștii de la Comisia Europeană, s-a stabilit ca acest plan fiscal pe 7 ani să reprezinte un parcurs de revenire la un deficit de 3% în această perioadă.”
Ministrul Finanțelor: Nu dorim să creștem taxele
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: „Anul acesta, ordonanța trenuleț trebuie aprobată. Dacă nu pe 27, pe 30 decembrie. O să vedem în coaliție care o să fie calendarul acestor decizii și vom veni cu detalii după ce vom analiza toate elementele prezentate ca propuneri de Ministerul de Finanțe. Ceea ce este esențial pentrul anul 2025 este să păstrăm această traiectorie a României, o traiectorie de creștere economică. Cel mai important în 2025 - să putem plăti toate cheltuielile pe care le-a antamat Guvernul actual sau precedent. Nu dorim să creștem taxele. Cu siguranță, coaliția va lua o decizie în acest sens. UDMR nu susține creșterile de taxe.”
Ceilalți miniștri au anunțat, după audieri, că vor continua proiectele începute.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „(Reporter: Portul de la Giurgiulești e un punct strategic, mai ales având în vedere ce se întâmplă la graniță.) În perioada următoare, sper să înaintăm. E una dintre țintele noastre. Vrem să achiziționăm acel port de la BERD, fiind un port strategic important.”
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „(Reporter: În anii viitori, Guvernul va mai putea să mai susțină atât de multe UAT-uri fără să existe o reformă clară?
Autoritățile locale și comunitățile locale ne place să spunem că sunt motorul dezvoltării acestei țări, atât la absorbția pe fonduri europene, cât și la absorbția pe fonduri naționale. Deci nu trebuie să îi privim ca fiind nu mai consumator de bani.”
După învestirea Guvernului, urmează stabilirea primei ședințe de Guvern, chiar săptămâna aceasta.