Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste ale activiștilor de mediu pe cel mai mare aeroport din Frankfurt. Peste 100 de zboruri au fost anulate, în plin sezon al vacanțelor

Cel mai aglomerat aeroport din Germania, cel din Frankfurt, a fost nevoit să anuleze peste 100 de zboruri din cauza unui protest al activiștilor pentru mediu. Aceștia au tăiat gardul de protecție și au intrat pe pistele pentru avioane. Activiștii pentru climă au organizat acțiuni similare și în Finlanda, Norvegia, Elveția și Spania.

Acțiunile coordonate ale organizațiilor de mediu au loc într-o perioadă extrem de aglomerată pentru companiile aeriene. Este vremea vacanțelor, cu mii și mii de oameni pe drum, unii nervoși acum din cauza întârzierilor produse de acțiunile de protest.

Andreas, pasager: ”Suntem supărați pentru că am așteptat cu nerăbdare o vacanță minunată timp de un an și am făcut o mulțime de pregătiri, am cheltuit o mulțime de bani, iar câțiva idioți s-au lipit (de pistă) și au ținut tot traficul blocat pentru o mulțime de oameni, care așteptau cu nerăbdare vacanța lor sau trebuiau să zboare undeva în afaceri. Nu pot înțelege această situație.” 

Activiștii de mediu cer guvernelor din întreaga lume să pună capăt extracției și arderii combustibililor fosili până în 2030

Grupurile de mediu susțin că încearcă să amintească oamenilor legătura dintre combustibilii fosili, cum ar fi cei utilizați de avioane, și schimbările climatice. Ele cer guvernelor din întreaga lume să pună capăt extracției și arderii combustibililor fosili până în 2030. Mișcarea Last Generation, care a organizat demonstrația de la Frankfurt, transmite că șase protestatari au tăiat gardul aeroportului și au ajuns pe pistele pentru avioane.

Martina Goerg, pasager: ”Zborul meu spre Zurich a fost anulat, datorită protestului grupului Last Generation. Le mulţumesc foarte mult. Mergeam să-mi văd nepotul, pe care nu l-am mai văzut de patru luni, și sunt deosebit de mulțumită că acum petrec cinci ore aici, la aeroport, cu un rezultat incert, cine știe dacă voi ajunge la Zurich.”

A fost a doua oară în tot atâtea zile când un protest al mișcării Last Generation a provocat perturbări pe un aeroport german. Miercuri, cinci protestatari și-au lipit cu adeziv mâinile pe o pistă a aeroportului Köln-Bonn.

Carsten Brand, pasager: ”Am vrut să zburăm de la Köln ieri. Erau și acolo proteste ale acestor activiști climatici. Și atunci am fost reprogramați la Frankfurt. Acum suntem în Frankfurt, dar suntem în aceeași situație. Vom vedea unde vom ajunge.” 

În Germania, intrarea neautorizată pe pistele pentru avioane este pedepsită acum doar cu amendă. Săptămâna trecută, cabinetul de la Berlin a aprobat o legislație care ar impune sancțiuni mai dure. Proiectul, care necesită aprobarea parlamentarilor, prevede pedepse de până la doi ani de închisoare pentru persoanele care pătrund intenționat în zonele aeroportuare ale aeroporturilor, pun în pericol aviația civilă sau permit altcuiva să facă acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE