Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania se află sub primul val de căldură oficial din acest an. Temperaturile au ajuns la 40°C în mari părți ale țării

Cetățeni din Madrid se confruntă în aceste zile un episod de căldură toridă, în timp ce Spania se află sub primul val de căldură oficial din acest an. După o primăvară relativ suportabilă în comparație cu căldurile record din 2023 și 2022, milioane de spanioli suferă acum din cauza temperaturilor ridicate. Temperaturile au ajuns la 40°C în mari părți ale țării, și chiar la 44°C în zonele din Andaluzia.

La rândul său, Grecia a emis o alertă de risc ridicat de incendiu, în condițiile în care pompierii se luptă în prezent să anihileze mai multe focare în mai multe zone ale țării.

Autoritatea meteorologică națională a anunțat că singurele zone care vor fi cruțate sunt coastele de nord-vest și de nord ale Atlanticului.

O mare masă de aer cald care călătorește peste Marea Mediterană din nordul Africii staționează deasupra centrului și sudului Spaniei. Acest lucru, combinat cu soarele specific verii iberice, va face ca frumoasele cetăți medievale Sevilla, Toledo și Granada să fiarbă. Turiștii din Madrid au simțit căldura în timp ce explorau capitala spaniolă.

Lida Salazar, turistă: „Prea cald, acum că vizitez Madridul, mă simt topită. Am nevoie de puțină gheață. Și pe deasupra, mahmureala pe care o am este o combinație proastă.”

Alexandro Cosiossio Mezza, un turist din Peru: „Căldura este prea puternică. Îmi umplu sticla de apă de fiecare dată când văd o fântână”.

2022 a fost cel mai cald an pentru Spania de când a început să înregistreze temperaturile în 1961, iar 2023 a fost al doilea cel mai cald an. Primul val de căldură de anul trecut a sosit în iunie. Autoritățile și experții sunt de acord că schimbările climatice sunt cauza creșterii temperaturilor, care alimentează și secetele prelungite și incendiile de vegetație în Marea Mediterană și alte părți ale lumii. În Spania, un val de căldură este definit ca un minim de trei zile consecutive de temperaturi peste media normală a perioadei. Italia, Grecia și alte zone din sudul Europei sunt afectate, de asemenea, de valul de căldură. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE