Ortodocșii sărbătoresc astăzi Ziua Sfinților 40 de Mucenici. În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele reiau competiția celor două rețete pentru mucenici. La cuptor, ca la Moldova, sau fierți, cum se fac în sud, în Muntenia. Pentru că obiceiurile se respectă și e cerere mare, cofetăriile au pregătit, și anul acesta, mucenici aromați, pe gustul doritorilor.
Sfințișorii sau bradoșii, așa cum se mai numesc mucenicii, au fost pe toate rafturile cofetăriilor și patiseriilor din țară. Cei mai căutați sunt mucenicii moldovenești. Colaci din cocă de cozonac, răsuciți în formă de cifra 8, care se rumenesc la cuptor.
Multe dintre gospodine nu folosesc lapte și ouă, pentru că suntem în Postul Paștelui. Asta nu înseamnă că sunt mai puțin gustoși. Mirosul din bucătării nu poate fi comparat cu nimic.
În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt tot sub forma cifrei 8, însă aceștia se fierb în apă, la care se adaugă zahar, scorțișoară și nucă și practic simbolizează lacul în care au fost aruncați sfinții mucenici.
Românii nu s-au decis nici acum care e rețeta câștigătoare
Dar, indiferent cum sunt preparați, gospodinele îi pregătesc în fiecare an.
Numai într-o cofetărie se pregătesc de 9 martie aproximativ 300 de sfințișori moldovenești.
Prețul este în medie 12 lei pentru mucenicii de post și 14 lei pentru cei care conțin lactate.
Bărbații au alt obicei în această zi de sărbătoare. Să consume 40 de pahare cu vin. În tradiția populară se credea că vinul le dă bărbaților sănătate și putere de muncă tot anul.