Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iepurașii din ciocolată, atât de populari în preajma Paștelui, riscă să fie victime în războiul comercial declanșat de Donald Trump. Cofetarii din Elveția sunt îngrijorați de creșterea prețurilor pentru ingredientele necesare preparării acestui desert delicios.

Ingredientele, tot mai scumpe

Prețurile pentru ingrediente au crescut deja în ultimele șase luni, punând presiune pe producătorii de ciocolată. Trendul se va intensifica din cauza tarifelor lui Donald Trump.

Philippe Pascoet, ciocolatier: „Am avut creșteri importante de prețuri la cacao în ultima jumătate de an și, desigur, acest lucru a avut impact asupra prețului final din magazine. În orice caz, am făcut tot ce am putut.”

În ceea ce privește exportul efectiv de ciocolată, unii producători recunosc că nu vor fi afectați prea mult, pentru că piața americană nu era oricum o țintă, din cauza unor restricții sanitare mai vechi ce vizează produsele alimentare perisabile.

Alții speră că cei care erau clienți fideli vor continua să cumpere ciocolata elvețiană.

Julie Jammes, manager: „Sincer, deocamdată, nu am luat o decizie. Mai așteptăm puțin, dar evident este un șoc pentru noi toți (n. r. tarifele anunțate de Donald Trump). Mă pun în pielea consumatorilor. O cutie de ciocolată pe care astăzi dau 30 de dolari, nu văd de ce aș da mâine 45 de dolari. Este foarte complicat.”

În pofida îngrijorărilor legate de impactul tarifelor, ciocolatierii se pregătesc totuși de vânzări record în această perioadă, datorită Sărbătorilor Pascale.

Ciocolata elvețiană este una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, cunoscută pentru calitatea ei. Elvețienii consumă în medie 10 kilograme pe an.

Donald Trump a anunțat recent taxe vamale de 32% pentru această țară europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE