Guvernul a anunțat miercuri că va achiziționa 58 de trenuri electrice noi. Investiția depășește 660 de milioane de euro, bani europeni, și va fi în folosul a 13 orașe.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că Executivul a aprobat „un proiect masiv de investiții ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern”.
„Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiție de 3,3 miliarde de lei din bani europeni. 13 municipii, reședință de județ, vor fi interconectate prin această investiție.
Vorbim despre Brașov, Craiova, Brăila, Galați, Bacău, Focșani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea”, a declarat Ciolacu, în ședința de Guvern.
Finanțarea proiectului de investiții va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv Programul Transport 2021-2027, instrument de finanțare ce contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european, prin sprijinirea tranziției juste către o economie verde, iar cofinanțarea, de la bugetul de stat.
În prezent, pentru înlocuirea și dezvoltarea parcului de vehicule feroviare, Autoritatea Feroviară Română are în derulare proceduri pentru achiziția de 119 rame electrice de lung și scurt parcurs (62 de rame electrice de scurt parcurs și 57 de rame electrice de lung parcurs). Adițional, AFR și-a îndreptat atenția și către achiziția de rame electrice cu pile de hidrogen și a 16 locomotive electrice, urmând a fi inițiate demersuri similare de achiziție de vehicule feroviare.
În august, Euronews a relatat că România a cumpărat aproape 40 de trenuri noi, însă deocamdată doar două sunt testate de peste jumătate de an la Făurei pentru a fi omologate și, astfel, să poată intra în sistemul de transport călători.
De asemenea, Guvernul va investi peste 515 milioane de lei pentru a construi varianta de ocolire a orașului Buftea, necesară pentru a finaliza Autostrada de centură A0.