Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, negociat la Doha. Mesajul transmis de SUA, Egipt și Qatar după discuții

Președintele american, Joe Biden, a anunțat că mediatorii sunt mai aproape ca niciodată de un acord de încetare a focului în Gaza. Negocierile pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor s-au încheiat după două zile la Doha, însă vor continua la Cairo, săptămâna viitoare. Hamas pune însă la îndoială că se va ajunge rapid la un acord.

Statele Unite, Egiptul şi Qatarul au declarat că discuţiile au fost constructive şi au avut loc într-o atmosferă pozitivă. Au prezentat ambelor părți o propunere și speră ca zilele care vin vor pune la punct detaliile punerii ei în aplicare.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: ”M-am ocupat cu efortul de încetare a focului în Orientul Mijlociu. Suntem mai aproape decât am fost vreodată. Nu vreau să cobesc. Dar, aşa cum ar spune bunicul meu: Cu ajutorul lui Dumnezeu şi în numele norocului, am putem avea ceva. Nu avem încă un rezultat. Însă suntem mult, mult mai aproape decât acum trei zile.”

Israelul a trimis șefii serviciilor de informații la discuții. Chiar dacă gruparea Hamas nu și-a trimis negociatori direcți, mediatorii au inclus organizația în discuții. Însă gruparea militantă a declarat că ultima propunere s-a diferenţiat semnificativ de precedenta, cu care a fost de acord în principiu, ceea ce înseamnă că nu este prea dispusă să o accepte.

Eforturile diplomatice continuă pe mai multe fronturi. Miniștrii de Externe francez și britanic au mers în Israel, unde au pledat pentru evitarea unui conflict mai larg.

Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franței: ”Această călătorie comună are un scop clar, de a trimite mesaje tuturor jucătorilor din regiune pentru detensionare. În câteva zile, vom fi într-un moment cheie în acest conflict, care a durat mult prea mult timp.

Apoi să transmită mesaje foarte, foarte clare atât israelienilor, cât și guvernului israelian, atât Hezbollah - ieri am fost în Liban - cât și părții iraniene pentru a evita escaladarea în regiune și pentru a evita războiul.”

Însă în întâlnirea cu omologii săi din Franța și Marea Britanie, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a susținut că țara sa se așteaptă la sprijinul aliaților străini „pentru a ataca” Iranul dacă acesta lovește Israelul. Șeful diplomației francez a catalogat declarațiile drept „nepotrivite.”

Israelul continuă în tot acest timp operațiunile în teren și a emis noi ordine de evacuare. Așa că civilii își pun speranțele în încheierea unui armistițiu. ONU atrage atenția că, în Gaza, condițiile umanitare sunt în cădere liberă.

Femeie: ”Trăim un coșmar, când ne vom trezi din el? Suntem foarte chinuiți. Acest lucru ne duce dincolo de limite. Nu mai suntem în stare să suportăm. Care este vina bătrânilor, bolnavilor, copiilor, care este vina femeilor?”

Femeie: ”Suntem obosiţi, jur pe Dumnezeu, suntem obosiţi. Am început să spunem că dacă murim, este mai bine pentru noi, că murim și scăpăm de această viață. De murit, se moare o singură dată”.

Și rudele ostaticilor speră că războiul din Gaza se va încheia curând și cei dragi se vor întoarce acasă.

Jon Polin, tatăl lui Hersh Goldberg-Polin: ”Cred cu adevărat că premierul (Benjamin) Netanyahu înțelege că nu vrea să fie văzut în cinci ani și 20 de ani și 50 de ani, pe măsură ce istoricii se uită înapoi, drept prim-ministrul care a fost responsabil pe 7 octombrie și povestea se termină acolo. Cred că el își înțelege moștenirea și vrea să fie prim-ministrul care i-a adus acasă pe toți ostaticii”.

Pe de altă parte, Iranul a respins săptămâna aceasta apelurile Occidentului de a renunța la amenințările cu atacul asupra statului evreu.Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut după asasinarea liderului politic al Hamas, în Teheran. Israelul nu a revendicat, dar nici nu a negat implicarea în atac. Tel-Aviv-ul se pregăteşte şi de atacuri din partea Hezbollah, mișcare susținută de Iran în Liban, după ce l-a ucis pe comandantul său şef.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE