Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran respinge apelul liderilor europeni de a nu-și duce amenințările până la capăt

Iranul a respins marți un apel din partea a trei țări europene care îi cereau să se abțină de la orice atacuri care ar escalada și mai mult tensiunile regionale, relatează Associated Press.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Keir Starmer au emis luni o declarație comună prin care au susținut cele mai recente eforturi ale mediatorilor Qatar, Egipt și Statele Unite de a ajunge la un acord care să pună capăt războiului Israel-Hamas.

Liderii europeni au cerut eliberarea ostaticilor

Liderii europeni au solicitat, de asemenea, returnarea zecilor de ostatici deținuți de Hamas și furnizarea "neîngrădită" de ajutor umanitar și au cerut Iranului și aliaților săi să se abțină de la represalii care ar escalada și mai mult tensiunile regionale după uciderea, la sfârșitul lunii iulie, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

Mediatorii au petrecut luni întregi încercând să convingă părțile să accepte un plan în trei etape în care Hamas ar elibera ostaticii rămași capturați în atacul din 7 octombrie în schimbul palestinienilor închiși de Israel, iar Israelul s-ar retrage din Gaza. Discuțiile erau așteptate să fie reluate joi.

După mai mult de 10 luni de lupte, numărul morților palestinieni se apropie de 40 000 în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din această regiune.

Casa Albă: Iranul ar putea ataca săptămâna aceasta

Iranul ar putea ataca Israelul chiar săptămâna aceasta, anunță Casa Albă.

”Împărtăşim evaluarea făcută de omologii noştri israelieni că, că ceva s-ar putea întâmpla, încă în această săptămână din partea Iranului şi a aliaților săi.

Și doar pentru a fi cât se poate de clar, în caz cineva va specula cuvintele mele. Există o evaluare a SUA, precum și o evaluare israeliană.

Evaluarea noastră este în concordanță cu evaluarea israeliană.”, a declarat John Kirby, coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice al SUA.

Ca atare, Israelul şi-a plasat armata în alertă, iar Pentagonul a anunţat că trimite un submarin cu rachete ghidate în regiune şi accelerează sosirea unui al doilea portavion.

”Suntem în zile de vigilență și pregătire. Ameninţările dinspre Teheran şi Beirut se pot concretiza. Și este important să explicăm tuturor că pregătirea, pregătirea și vigilența nu sunt sinonime cu frica și panica.”,a declarat Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE