Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri pentru încetarea focului în Gaza. SUA speră că un acord va împiedica Iranul să atace Israel

Qatarul va găzdui astăzi noi discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor din enclavă. Statele Unite speră ca un acord să împiedice Iranul să atace Israelul, drept răzbunare pentru uciderea unor lideri Hamas și Hezbollah.

La discuțiile de la Doha vor participa oficiali din Israel, Qatar, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Într-un interviu pentru Associated Press, un oficial al Hamas a declarat că gruparea va participa la negocieri doar dacă acestea se vor concentra pe implementarea propunerii detaliate de președintele american, Joe Biden.

Zilele trecute, Iranul a respins apelul occidentului de a renunța la amenințări. Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut după asasinarea liderului politic al Hamas, în Teheran. Israelul nu revendicat, dar nici nu a negat implicarea în atac. Tel-Aviv-ul se pregăteşte şi de atacuri din partea Hezbollah, mișcare susținută de Iran în Liban, după ce l-a ucis pe comandantul său şef.

SUA și Qatar cer părților să nu "submineze" negocierile

Statele Unite şi Qatar au cerut miercuri tuturor părţilor să nu "submineze" negocierile pentru un armistiţiu în Gaza, un avertisment voalat către Iran, Hamas şi Israel, în ajunul discuţiilor pe această temă la Doha, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken şi prim-ministrul Qatarului Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani au insistat în cadrul unei convorbiri telefonice asupra faptului că "niciun actor din regiune nu trebuie să ia măsuri care ar submina eforturile depuse pentru a se ajunge la un acord", potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, Vedant Patel.

Cei doi lideri au discutat despre "eforturile de a calma tensiunile din regiune şi despre importanţa finalizării unui acord de încetare a focului în Gaza", a precizat el.

Secretarul de stat american a vorbit miercuri şi cu ministrul de externe egiptean Badr Abdelatty în cadrul eforturilor susţinute în ultimele zile pentru a evita o escaladare în regiune care l-a determinat să aibă contacte cu diplomaţia iordaniană, saudită, turcă, dar şi israeliană.

Şeful Serviciului de informaţiile externe (Mossad), David Barnea, şeful Serviciului de securitate internă (Shin Bet) şi un consilier special al premierului Netanyahu vor lua parte la discuţiile care au fost solicitate de cele trei ţări mediatoare - Qatar, SUA şi Egipt -, conform informaţiilor furnizate de Biroul premierului israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE