Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocierile pentru încetarea focului în Gaza se prelungesc cu încă o zi, în timp ce numărul morților depășește 40.000

Negociatorii urmau să se întâlnească din nou vineri în Doha, capitala Qatarului, în încercarea de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, în timp ce Israelul continua să lovească ținte din enclava palestiniană.

Joi, oficialii din domeniul sănătății din Gaza au raportat separat că bilanțul victimelor a depășit 40 000 de persoane după mai mult de 10 luni de lupte.

Această rundă de negocieri s-a deschis joi, iar discuțiile vor fi reluate vineri pentru o a doua zi, au declarat oficiali din Qatar și din SUA.

Un oficial american informat cu privire la discuțiile din Doha, care a refuzat să fie identificat, a declarat pentru Reuters că discuțiile de joi au fost „constructive”.

SUA: Munca e vitală

„Aceasta este o muncă vitală. Obstacolele rămase pot fi depășite și trebuie să încheiem acest proces”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, reporterilor de la Casa Albă.

Între timp, Israelul și-a continuat asaltul asupra Gazei. Oficiali din domeniul sănătății din Gaza au declarat că cel puțin șase palestinieni au fost uciși joi seara într-un atac aerian israelian asupra unei case din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza.

Anterior, trupele israeliene au lovit ținte în orașele Rafah și Khan Younis din sud.

Într-o declarație emisă joi târziu pe Telegram, Hossam Badran, membru al politburoului Hamas, a declarat că operațiunile continue ale Israelului reprezintă un obstacol în calea progreselor privind o încetare a focului.

Oficialii Hamas nu s-au alăturat discuțiilor de joi.

Badran a declarat că discuțiile trebuie să avanseze spre punerea în aplicare a unui acord-cadru acceptat anterior și să realizeze o încetare completă a focului, retragerea forțelor israeliene, întoarcerea palestinienilor strămutați și un acord de schimb de ostatici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE