Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concertul unui pianist care a criticat Israelul, anulat în Australia. Jayson Gillham a dedicat o piesă jurnaliştilor din Gaza

Orchestra Simfonică din Melbourne a anunțat joi că a făcut o greșeală prin anularea spectacolului pianistului britanico-australian Jayson Gillham, după ce artistul a criticat campania militară israeliană din Fâșia Gaza, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

În timpul unui concert pe care l-a susținut duminică, pianistul Jayson Gillham a dedicat o piesă ”jurnaliştilor din Gaza”, care, în opinia artistului, ar fi fost victime ale "asasinatelor ţintite" din partea forţelor israeliene.

Din acest motiv, conducerea Orchestrei Simfonice din Melbourne a decis să anuleze un alt concert al pianistului, programat pentru noi, pe motiv că este inadecvat să se folosească scena de spectacol ”pentru exprimarea de opinii personale”.

Jayson Gillham fusese prezentat de orchestră drept ”unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale”, după ce cântase anterior într-un concert caritabil pentru Palestine Children's Relief Fund.

După un val de critici intense, Orchestra Simfonică din Melbourne a fost nevoită să-și prezinte scuzele pentru ”eroarea” de a fi anulat concertul. În schimb, instituția de cultură a transmis că o scenă de concert nu este un loc ”adecvat pentru a emite comentarii politice”, precizând că prestaţia de joi rămâne anulată din motive de "securitate".

Peste 110 jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului din Fâșia Gaza

În schimb, Sindicatul muzicienilor australieni - Music, Entertainment and Arts Alliance - a acuzat orchestra că a avut o reacţie excesivă, precizând că "muzica şi arta există într-un context politic şi social".

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor estimează că 113 jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului din Gaza, în urmă cu zece luni.

Armata israeliană a subliniat că "nu vizează în mod specific jurnaliştii", dar că are dreptul de a ţinti susţinătorii Hamas, organizaţia care a condus atacurile sângeroase din 7 octombrie împotriva Israelului, care au declanşat războiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE