Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eforturi pentru evitarea unui nou atac al Iranului. Israelul trimite șefii serviciilor la discuții, însă nu e clar dacă Hamas participă

La Doha se reiau negocierile pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor. Oficialii speră să convingă și Iranul să renunțe la ideea unui atac asupra Israelului.

Tel Aviv îi trimite la discuții pe șefii serviciilor de informații. Nu este clar dacă Hamas va merge. Într-un interviu pentru Associated Press, un oficial al grupării a declarat că Hamas va participa doar dacă discuțiile se concentrează pe implementarea propunerii detaliate de președintele american, Joe Biden.

”Problema este că administrația americană nu a făcut un efort real de a trage Israelul la răspundere în ceea ce privește garanțiile pe care le-a dat sau asigurările pe care le-a oferit. America trebuie să pună în aplicare aceste garanţii şi aceste promisiuni, punând presiune asupra Israelului.

În timpul discuțiilor, Hamas le-a luat în serios și a răspuns, negociind și dându-și opinia, dar a lucrat pentru un obiectiv. Partea israeliană fie a trimis o delegație fără drept de vot, fie a schimbat delegațiile dintr-o rundă în alta, pentru a începe din nou, sau a impus noi condiții și a folosit adesea metoda masacrelor, uciderii și agresiunii pentru a ieși din procesul de negociere.”, a declarat Osama Hamdan, oficial politic al Hamas.

SUA, mesaj către Iran: Vom susține în continuare Israelul

Statele Unite au transmis un mesaj ferm Iranului și grupărilor sale aliate. Și anume, că Washingtonul va susține în continuare Israelul. Președintele Joe Biden le-a spus jurnaliștilor că un armistițiu în Fâșia Gaza ar descuraja Iranul să atace Israelul, așa cum amenință de la începutul lunii.

Cu o zi înainte de negocierile pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza, Qatar, țara care va găzdui discuțiile, nu a confirmat participarea grupării Hamas.

Zilele trecute, Iranul a respins apelul occidentului de a renunța la amenințări. Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut după asasinarea liderului politic al Hamas, în Teheran.

Israelul nu revendicat, dar nici nu a negat implicarea sa în atac. Tel-Aviv-ul se pregăteşte şi de atacuri din partea Hezbollah, mișcare susținută de Iran în Liban, după ce l-a ucis pe comandantul său şef.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE