Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul acuză Occidentul că a sprijinit Ucraina pentru a ataca Rusia. ”Fără ajutorul lor, Kievul nu s-ar fi aventurat”

Un consilier influent al președintelui rus Vladimir Putin a declarat vineri că Occidentul și NATO au ajutat la planificarea atacului surpriză al Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk. Acuzațiile Kremlinului au fost respinse de Washington, relatează agenția Reuters.

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, una dintre cele mai mari lovituri militare pe teritoriul Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, a început pe 6 august, când mii de militari ucraineni au trecut granița de vest a Rusiei, luând prin surprindere Armata lui Putin.

Kievul a declarat că incursiunea a fost necesară pentru a forța Rusia, care și-a trimis forțele în Ucraina în februarie 2022, să înceapă negocieri de pace „corecte”.

În schimb, Statele Unite și puterile occidentale, ce vor să evite o confruntare militară directă cu Rusia, au precizat că Ucraina nu le-a înștiințat în prealabil despre demersurile sale. Washingtonul susține că nu a fost implicat, cu toate că armamentul furnizat de Marea Britanie și SUA ar fi fost folosit pe teritoriul rus, notează Reuters.

Nikolai Patrușev, un politician rus din cerul apropiat al Kremlinului, a respins afirmațiile occidentale în cadrul unui interviu acordat publicației Izvestia.

”Operațiunea din regiunea Kursk a fost planificată și cu participarea NATO și a serviciilor speciale occidentale. Fără participarea și sprijinul lor direct, Kievul nu s-ar fi aventurat pe teritoriul rus”, a declarat Patrușev, fost șef al FSB, fără a oferi dovezi.

Astfel, Nikolai Patrușev a dat de înțeles prima incursiune recunoscută a Ucrainei pe teritoriul Rusiei prezintă un risc ridicat de escaladare a conflictului.

Vladimir Putin a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, la care a participat și Patrușev. Liderul de la Kremlin a declarat că discuția se va concentra pe ”noile soluții tehnice” folosite în ceea ce Rusia consideră a fi operațiunea sa militară specială.

”Eforturile Washingtonului au creat toate premisele pentru ca Ucraina să își piardă suveranitatea și să piardă o parte din teritoriile sale”, a declarat Patrușev, conform sursei citate.

Ministerul rus al Apărării susține că au fost respinse atacurile ucrainene din Kursk

Ucraina a declarat joi că a instalat un comandant militar în zona din regiunea Kursk pe care o controlează, chiar dacă Rusia și-a intensificat ofensivele în estul Ucrainei.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a precizat că au fost respinse o serie de atacuri ucrainene de-a lungul liniei frontului în Kursk.

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a anunțat că Ucraina a distrus un pod rutier peste râul Seym în districtul Glushkovsky din regiune. Agenția de presă de stat TASS, citând oficiali ruși din domeniul securității, a declarat că acest lucru ar putea împiedica evacuarea celor aproximativ 20.000 de locuitori ai districtului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE