Șefa guvernului din Italia, Giorgia Meloni, poate juca un rol importat în negocierile cu Donald Trump privind tarifele impuse de americani Uniunii Europene, mai ales după ce a fost îndemnată de Bruxelles să vorbească în numele celor 27 de state membre.
Într-o conferință de presă comună cu Meloni, Trump a spus că este „sută la sută sigur” că se va ajunge la un acord, dar că nu se grăbește. Trump a declarat că îi plac veniturile generate de tarife pentru guvernul american.
Giorgia Meloni și Donald Trump au discutat despre taxele reciproce
Giorgia Meloni este primul lider european care a avut o discuție față în față cu Trump, de când acesta a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele din UE. Acestea au fost suspendate apoi pentru 90 de zile. La rândul ei, șefa guvernului de la Roma l-a invitat pe liderul american în Italia și a anunțat că țara sa va crește cheltuielile pentru apărare.
Premierul italian a spus, la începutul întâlnirii de la Washington, că şi ea „este sigură” că se va ajunge la un acord. Însă deși este lider al coaliției ultraconservatoare de la Roma, adică are o ideologie „pe placul lui Trump”, Meloni a spus că nu pote ea să negocieze în numele Uniunii Europene.
„Scopul meu este să îl invit pe preşedintele Trump să facă o vizită oficială în Italia şi să încerc să organizez o întâlnire cu Europa, dacă este posibil”, a spus Giorgia Meloni, care a criticat acele taxe impuse de Trump și a îndemnat Bruxelles-ul să negocieze și să nu ia măsuri reciproce.
Din cauza războiului comercial declanșat de Trump, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă ratele dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, pentru a susţine economia zonei euro. Preşedintele Christine Lagarde a declarat că BCE trebuie să „facă faţă imprevizibilului” şi să fie „agilă” în acest context economic incert.
Despre Meloni, Donald Trump a spus că este „un lider fantastic”. De altfel, ea a fost singurul lider european invitat de Trump la învestirea sa din 20 ianuarie.
Preşedintele american Donald Trump a introdus tarife de cel puţin 10% pentru toate produsele care intră în Statele Unite, măsură aflată în vigoare de pe 5 aprilie. Iar China va plăti până la 145%.
Italia trimite peste 10% din exporturile sale în Statele Unite ale Americii, care este al treilea partener comercial al țării.