ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
IFA Berlin 2023: Televizoarele "childproof" și plasmele cu ecran transparent
În perioadele de reduceri, televizoarele se numără printre cele mai căutate produse, nu doar în România, ci în întreaga lume. Tocmai de aceea, producători din toată lumea au venit la IFA Berlin pentru a-și prezenta oferta.
Primele descoperiri făcute de India pe Lună. Temperaturile pot înregistra variații de până la 70 de grade Celsius
Temperaturile de pe Lună înregistrează variații de până la 70 de grade Celsius, conform primelor date transmise pe Pământ de roverul indian care studiază polul sudic al satelitului natural al Terrei. Informațiile obținute sunt esențiale pentru o eventuală exploatare a Lunii.
Un rinichi de porc, transplantat în corpul unui om, continuă să funcționeze normal la mai bine de o lună de la intervenție
Descoperire importantă a medicilor din New York. Un rinichi, prelevat de la porc și transplantat la un om aflat în moarte cerebrală, este în continuare funcțional, la o lună după operație.
Cântec Pink Floyd, reconstruit de inteligența artificială în baza undelor cerebrale ale oamenilor care ascultau piesa
Oamenii de știință au reușit să recreeze piesa ”Another Brick in the Wall, Part 1” a trupei Pink Floyd cu ajutorul inteligenței artificiale care a descrifrat activitatea electrică a creierului.
Numărul companiilor din România care utilizează inteligența artificială a crescut cu 50%
Afacerile din România folosesc tot mai mult Inteligența Artificială. Însă chiar și așa țara noastră este pe ultimul loc din Europa la ponderea companiilor care folosesc inteligența artificială, doar 1%, de 12 ori mai puțin decât Slovenia.
Oamenii de știință se apropie de o revoluție în domeniul fizicii. Ce sunt muonii
Oamenii de știință se apropie de o revoluție în domeniul fizicii. O echipă care adună experți din mai multe țări încearcă să înțeleagă comportamentul neobișnuit al muonilor, particule subatomice care contrazic teoriile actuale ale fizicii.
Un algoritm de inteligență artificială ar putea salva lumea prin detectarea asteroizilor periculoși
Un nou algoritm alimentat de inteligența artificială a detectat un asteroid potențial periculos (PHA) care se îndreaptă spre Pământ și pe care alte studii mai vechi - inclusiv Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), finanțat de NASA - nu au reușit să îl găsească.
Consolele și jocurile video, exponate de muzeu. Istoria dezvoltării jocurilor video este prezentată de Muzeul de Științe din Londra
O expoziție permanentă a jocurilor video a fost inaugurată la Muzeul de Știință din Londra. Este o adevărată călătorie în timp, fiind prezentate etapele de dezvoltare a industriei în ultimii 50 de ani.
Un robot ar putea revoluționa medicina. Mecanismul ar putea detecta mult mai repede cancerul pulmonar
Cercetătorii din Marea Britanie au creat un braț robotizat suficient de mic pentru a ajunge în profunzimea plămânilor, unde ar putea detecta primele semne de cancer și ar putea distruge celulele acestuia, tratând în mod eficient pacienții cu această boală.
Smartphone-urile ar putea include baterii înlocuibile. Ce prevede noul regulament al UE
Imaginați-vă că ați putea înlocui singur și fără dificultate bateria telefonului mobil, a computerului sau a tabletei - acesta este obiectivul noului regulament european privind bateriile, care urmărește să faciliteze prelucrarea acestor deșeuri și să facă economia mai circulară.
Taxiul zburător, testat cu succes în Spania. Este prima aeronavă complet electrică
O companie germană a făcut primul zbor test cu noul taxi zburător, la baza sa din sudul Spaniei. Lilium Jet este prezentat ca fiind primul avion complet electric, cu decolare și aterizare verticală. Potrivit producătorului, acesta va fi folosit în câțiva ani în China, Italia și Elveția.
Narcisele ar putea reduce schimbările climatice. Florile ajută la diminuarea nivelului de metan produs de vaci
Narcisele ar putea juca un rol important în combaterea schimbărilor climatice. Cercetătorii testează eficiența unui compus al florii în reducerea nivelului de metan produs de bovine și alte animale domestice.
Bard, chatbot-ul cu inteligență artificială de la Google, este disponibil în limba română. Cum poate fi folosit
Compania Google a lansat chatbot-ul Bard în România și în zeci de țări din Europa, la opt luni de la momentul în care ChatGPT, robotul conversațional cu inteligență artificială, a fost prezentat de rivalii de la OpenAI.
Elon Musk lansează o nouă companie în domeniul inteligenței artificiale pentru a rivaliza cu creatorul ChatGPT
Miliardarul Elon Musk a anunțat miercuri lansarea xAI, o compania prin care vrea să dezvolte domeniul inteligenței artificiale. Patronul rețelei Twitter a cooptat deja o echipă de ingineri de la giganții IT din Statele Unite.
Oamenii de știință sunt aproape de a dezvolta un medicament care face ca dinții să crească din nou
Oamenii de știință fac pași importanți în dezvoltarea unui medicament revoluționar care ar putea permite regenerarea dinților. Testele clinice sunt programate să înceapă în luna iulie a anului viitor. Aceștia speră că medicamentul va fi disponibil pentru dentiști până în 2030.
A fost descoperită cea mai strălucitoare exoplanetă. Este de aproximativ cinci ori mai mare decât Pământul
O lume arzătoare în care din nori metalici plouă cu titan şi care acţionează "ca o oglindă": cea mai strălucitoare planetă detectată vreodată în afara sistemului nostru solar şi-a dezvăluit chipul în faţa astronomilor.
Schimbările climatice ajută un nou virus mortal să se răspândească în Europa, potrivit oamenilor de știință
O boală mortală răspândită de căpușe și întâlnită de obicei în Balcani, Africa, Asia și Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi în curând în Europa, deoarece schimbările climatice împing insectele să se deplaseze pe continent, potrivit oamenilor de știință.
Ariane 5: Racheta Europei, lansată cu succes în ultima misiune după 27 de ani de serviciu
Racheta europeană Ariane 5 a decolat miercuri pentru ultima oară din Guyana Franceză, transportând doi sateliți de comunicații militare și lăsând națiunilor sale un vid în ceea ce privește accesul autonom la spațiu pentru prima dată în mai bine de patru decenii.
Misiune spațială de peste 1 miliard de euro: Telescopul Euclid a fost lansat cu succes în spațiu. Aparatul va crea harta 3D a Universului
Agenția Spațială Europeană a lansat cu succes telescopul Euclid, la bordul unei rachete Falcon 9 de la Space X. Telescopul a fost proiectat să creeze o hartă 3D a universului și să descopere informații despre natura materiei și a energiei întunecate.