ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Teorii ale conspirației despre aurora boreală văzută din România, demontate de fizicieni. Cristian Presură: ”Nu avem încă date să credem că sănătatea noastră ar putea fi afectată”
Fizicianul Cristian Presură a explicat, în direct la Euronews România, de ce aurora boreală văzută și în România nu are legătură cu activitatea programului de cercetare Haarp, ”o antenă radio foarte puternică din Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei”.
Tehnologie, competiție și spectacol. Robofest 2023 include cel mai mare concurs de robotică din Europa
În acest weekend, campusul Politehnicii este locul de joacă și expunere pentru sute de roboți și tehnologii. Ajuns la a doua ediție, Robofest este un eveniment dedicat lumii roboticii, automatizării și inteligenței artificiale.
Planeta Jupiter seamănă cu vata de zahăr în noile imagini surprinse de telescopul spațial Hubble
Când ne gândim la Jupiter, cea de-a cincea planetă rotundă de la Soare, ni-l imagină, ca fiind portocaliu, cu o pată roșie mare. Telescopul spațial Hubble a surprins recent giganta planetă în lumină ultravioletă, oferind lumii un aspect foarte diferit
Ce presupune interdicția vânzării mașinilor pe benzină și diesel până în 2030? BMW câștigă în instanță dreptul de a le fabrica
Planul Uniunii Europene este însă de a interzice construirea și comercializarea aceste vehicule convenționale până în 2030, iar unele țările dezvoltate au obiectivul de a reduce amprenta de carbon emis în atmosferă pentru ca, până în 2050, să devină neutre din punct de vedere climatic.
Stimulare neuronală pentru bolnavii de Alzheimer. Testele efectuate pe voluntari au fost un succes până acum
Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie care stimulează celulele neuronale, fără intervenții chirurgicale. Testele preliminare au demonstrat că această tehnologie poate îmbunătăți memoria și poate ameliora simptomele bolnavilor de Alzheimer.
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040, a anunţat marţi Guvernul de la New Delhi, în timp ce prim-ministrul Narendra Modi a emis o serie de instrucţiuni către Departamentul Spaţial care includ planuri pentru construirea unei staţii spaţiale indiene până în anul 2035.
O nouă tehnică de imprimare 3D ar putea ajuta la repararea leziunilor cerebrale
A fost dezvoltată o nouă tehnică care ar putea ajuta persoanele care suferă de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au reușit să imprime în 3D celule neuronale pentru a imita cortexul cerebral sau stratul cel mai exterior al creierului.
Inteligența artificială o va depăși pe cea umană într-un deceniu, susține principalul om de afaceri din Japonia
Inteligența artificială va afecta aproape toate domeniile, de la transporturi și produse farmaceutice, până la finanțe, producție, sau logistică, iar companiile și oamenii care lucrează cu AI vor fi lideri în următorii 10 până la 20 de ani, a spus Son
#ROCHARGE 2023, la final. Care a fost traseul făcut de cele opt mașini electrice prin România
#ROCHARGE by Vitesco Technologies, turul României cu mașini electrice s-a încheiat cu succes și toate mașinile aduse în siguranță înapoi în București. Au fost 9 zile în care jurnaliștii au strâns date despre cele opt mașini, dar în care au și făcut turism.
Mașinile electrice care pot alimenta locuințele. Unele modele pot asigura un total de până la 10.000 kw/h
Mașinile electrice nu sunt doar silențioase și eco friendly, ci și pline de surprize. Unele au legătură cu distracția de care te poți bucura la volan, în timp ce altele sunt surprize cât se poate de utile. Ca de exemplu, ideea că mașina ar putea alimenta cu electricitate… o casă.
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, câștigat de trei cercetători pentru descoperiri importante în studiul electronilor
Cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, potrivit unui anunţ făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.
Bilanțul #ROCHARGE 2023 la jumătate de drum: "Nu mașinile sunt problema, ci infrastructura"
Ziua 5 din #ROCHARGE, turul României cu mașini electrice, s-a încheiat cu o dezbatere pe tema mașinilor electrice, dar mai ales a infrastructurii de încărcare din România, și în special de pe traseele pe care cei 16 șoferi din tur au ajuns până în acest punct.
Premiul Nobel pentru Medicină, câștigat de cercetătorii care au dezvoltat tehnologia pentru vaccinurile ARN mesager
Cercetătorii Katalin Karikó și Drew Weissman au câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină datorită descoperirilor ce au dus la dezvoltarea vaccinurilor cu tehnologie ARN mesager folosite împotriva COVID-19.
Un nou medicament ar putea oferi toate beneficiile exercițiilor fizice, de la slăbit la creșterea masei musculare
Oamenii de știință au testat cu succes un nou medicament care ar putea oferi beneficii similare pentru sănătate, ca în urma unui antrenament cu exerciții fizice intense.
#ROCHARGE 2023. Mașinile viitorului, construite de ingineri din Timișoara
"Computere cu roți" este sintagma care descrie din ce în ce mai bine felul în care funcționează mașinile de astăzi. Ziua a patra a #ROCHARGE, turul cu mașini electrice, a inclus o vizită la una dintre companiile care, în România, produce și testează componente pentru mașinile viitorului.
Expert în Inteligența Artificială: În următorii 3-5 ani vom fi înconjurați de IA care vor putea să vorbească fluent, la fel cum comunică două ființe umane
Mustafa Suleyman, fondator al companiilor de Inteligență Artificială (IA) DeepMind și Inflection AI a vorbit într-un interviu realizat pentru publicația Foreign Affairs despre viitorul apropiat al IA.
#ROCHARGE 2023. Soluții pentru a nu rămâne fără baterie la mașină. Cât costă ”un plin” al unei mașini electrice
Teama că vor rămâne fără baterie sau “range anxiety” reprezintă una dintre principalele frici cu care se confruntă șoferii tentați să treacă de la mașinile cu motoare termice la cele electrice.
#ROCHARGE 2023. Nouă zile de testare a mașinilor electrice. Primele concluzii ale turului prin România
Euronews România participă la #ROCHARGE by Vitesco Technologies 2023, un tur ce are un scop clar: să ne arate cât de pregătite sunt mașinile și șoselele de la noi pentru un viitor electric.
#ROCHARGE 2023. Opt mașini electrice dau testul drumurilor românești într-un tur de 2.000 de km
Euronews România va petrece nouă zile în #ROCHARGE by Vitesco Technologie, un tur al României în care opt mașini electrice proaspăt lansate în țara noastră vor fi testate pe drumurile patriei, așa încât la final să ai cifre reale de consum și o radiografie a infrastructurii de încărcare din România.
Mostre de pe un asteroid asemănător Pământului, descoperite de NASA. Oamenii de știință pot afla cum s-a format Terra
O sondă NASA, care a adunat praf și fragmente de rocă de pe un asteroid numit Bennu, a aterizat în siguranță pe Pământ. Capsula și probele prelevate au fost transferate în poligonul de testare al armatei americane din statul Utah.
George R.R. Martin şi alţi scriitori au dat în judecată compania care a creat ChatGPT
George R. R. Mart şi alţi scriitori au deschis un proces împotriva start-upului californian OpenAI, pe care îl acuză că a folosit textele lor pentru a crea programul de inteligenţă artificială ChatGPT.
Studiu. Inteligența artificială este considerată atât oportunitate, cât şi o ameninţare de jurnaliști
Utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în domeniul jurnalismului în scopul generării de conţinut este percepută de profesioniştii din media atât ca o oportunitate, cât şi ca o ameninţare.