O Strategie națională privind Inteligența Artificială va fi elaborată de către Ministerul Cercetării în următoarele două luni de zile. Măsura este momentan una pe hârtie, la stadiu de dezbateri și promisiuni, iar autoritățile așteaptă puncte de vedere inclusiv de la Biserică. Societatea civilă atrage atenție că România, cu toate problemele ei, este departe de realitatea din Occident, unde deja sunt implementate astfel de strategii.
Uniunea Europeană a cerut tuturor țărilor membre să se alinieze, până în 2030, cu strategii privind modul în care vom gestiona Inteligența Artificială de la chestiuni de etică și siguranță cibernetică, până la implementarea tehnologiilor care ar putea ușura viața cetățenilor.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: ”Tot ceea ce înseamnă zonă de trafic, de exemplu, folosită în cadrul unui oraș, Inteligența Artificială poate să stabilească foarte clar modul în care se face verde la semafor și modul în care vom fluidiza acest trafic. În zona medicală putem vorbi de partea de optimizare, de aprovizionare cu resurse medicale acolo unde este cazul, să poți vedea în timp real ce ai în magazia unui anumit spital, poți să previzionezi ce medicamente, materiale sanitare o să ai nevoie peste 3-7 luni, să poți să le achiziționezi din timp.”
Ministerul Cercetării cere BOR să vină cu idiei privind reglementarea IA
Ministrul a invitat chiar și reprezentanții cultelor să vină cu idei.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: ”Inclusiv zona bisericilor poate fi consultată în această direcție. Eu mă întâlnesc cu oamenii, atunci când mă duc duminica la biserică, și vreau ca toată această schimbare pe care peste 90% dintre oameni nu o înțeleg, să o traducem pe limba lor.”
Luxemburg este una dintre țările care implementează deja o strategie națională de genul acesta, dar este și una dintre cele mai bogate din Europa. Expertul român din Luxemburg care va consilia Ministerul Cercetării pe tema aceasta spune că inteligența artificială ar putea rezolva din disparitățile accesului la educație.
Bogdan Toader, expert digitalizare: ”Trebuie să vedem când trebuie introdusă această nouă tehnologie în curriculumul copiilor pentru că și eu sunt de acord că mai întâi trebuie să învețe să scrie de mână și la un moment dat, când a deprins această bază, să poată să introducă și tehnologia în curriculumul lor și ei să învețe, adică trebuie să fim pregătiți să schimbă, modul în care se face educație. Inteligența artificială poate să fie ca un fel de profesor care să ofere un fel de meditație suplimentară la ceea ce fac ei.”
Inteligența Artificială, departe de societatea civilă
Agenda politicului pare de foarte multe ori total îndepărtată de agenda cetățeanului, spun reprezentanții societății civile.
Gelu Duminică, sociolog: ”Aproximativ jumătate din populația României trăiește în deprivare materială severă sau în risc de deprivare materială severă, ceea ce înseamnă că ei nu reușesc să facă față cheltuielilor ordinare pe care orice cetățean le are pentru a supraviețui.”
La asta se adaugă analfabetismul funcțional care este prezent la jumătate dintre copii.
Gelu Duminică, sociolog: ”Cu alte cuvinte, termină clasa a VIII-a și nu știu să scrie și să citească foarte bine sau, dacă știu să scrie și să citească, nu înțeleg. În contextul acesta, digitalizarea și Inteligența Artificială par tichie de mărgăritar.”
Alfabetizarea digitală, o nouă provocare pentru guvernanți
Obiectivul european de a ajunge la 60% alfabetizare digitală până în 2030 este unul bun, dar trebuie adaptat la realitatea din teren a României, spun experții.
Gelu Duminică, sociolog: ”Noi trebuie să investim cu precădere în reducerea clivajului educațional pe care-l avem față de Occident, după care să încercăm să intrăm în competiție cu ei. Cu alte cuvinte, noi prima dată trebuie să învățăm să scriem, să citim, după care să ajungem la Inteligența Artificială la nivel de masă sau să investim foarte mult în excelență, în cercetare, astfel încât aceasta să producă valoarea adăugată necesară societății. Din păcate, niciunul din aceste puncte nu este susținut de politicile actuale.”
Strategia Națională de Inteligență Artificială urmează să fie implementată de anul viitor, prin Hotărâre de Guvern.