Inteligența artificială avansează într-un ritm alert, în așa fel încât progresul pe care îl înregistrează va depăși chiar și inteligența umană. Și o va face într-un deceniu, după cum susține Masayoshi Son (66 de ani), considerat cel mai important om de afaceri din Japonia. Acesta îndeamnă companiile să adopte cât mai repede tehnologii de inteligență aertificială, "pentru a nu risca să rămână în urmă".
"Inteligenta generală artificială va depăși inteligența totală a omenirii de 10 ori în 10 ani", a precizat Masayoshi Son, în cadrul unei conferințe corporativă din Tokyo.
Masayoshi Son susține că majoritatea companiilor trebuie să adopte tehnologii de IA
Inteligența artificială va fi implicată în aproape toate domeniile, de la transporturi și produse farmaceutice, până la finanțe, producție, sau logistică, iar companiile și oamenii care lucrează cu AI vor fi lideri în următorii 10 până la 20 de ani, a spus Son, citat de Euronews.com.
Masayoshi Son se află pe locul 69 în clasamentul miliardarilor lumii, în 2023, potrivit Forbes. Afaceristul nipon, care a fondat SoftBank, este o figură de top în lumea afacerilor din Japonia. De-a lungul timpului, el s-a bucurat atât de succese, cât și de eșecuri în ceea ce privește investițiile sale în tehnologie.
El a anticipat potențialul internetului cu zeci de ani în urmă, iar acum caută să investească în companii legate de inteligența artificială.
"Vreau să fiu de partea progresului. Ar fi trist să fiu de partea care rămâne în urmă, ca o stradă veche, închisă cu obloane", a spus Son, care a transmis companiilor japoneze "să se trezească" și să adopte viziunea sa despre un viitor condus de inteligența artificială: "Tineri din Japonia, treziți-vă!"
În urmă cu șase luni, experții au cerut o pauză a experimentelor în ceea ce privește AI (Inteligența Artificială).
Preocupări cu privire la inteligența artificială generativă
La summit-ul de la Hiroshima, din luna mai, liderii G7 au convenit să promoveze formele de inteligență artificală fiabile, iar guvernul Japoniei încearcă să includă țara într-o reglementare internațională, pentru a obține o utilizare fiabilă a IA.
La un forum științific de la Kyoto, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că recunoaște că inteligența artificială generativă are un potențial mare și speră că "va contribui la o societate mai convenabilă".
Parlamentul European s-a preocupat chiar de o reglementare a utilizării inteligenței artificiale, din cauza impactului pe care îl poate avea tehnologia. A fost adusă în discuție și necesitatea de a aborda și preocupările legate de dezinformare și riscurile la adresa vieții private.
Son a spus că Japonia nu ar trebui să repete greșeala din trecut, cea de a rămâne în urmă în era internetului, avertizând împotriva reticenței unor companii, din cauza fricii de scurgeri de date și de alte riscuri posibile.