Fizicianul Cristian Presură a explicat, în direct la Euronews România, de ce aurora boreală văzută și în România nu are legătură cu activitatea programului de cercetare Haarp, ”o antenă radio foarte puternică din Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei”, așa cum sugerează unii adepți ai teoriilor conspirației, populare pe rețelele de socializare.
În direct la Euronews România, Cristian Presură a precizat că astfel de fenomene au mai avut loc în România, însă au avut o intensitate mai mică.
”Ceea ce știm, din datele moderne, de când se urmăresc aceste aurore boreale, evenimentul acesta a avut o intensitate foarte mare. Poate unul asemănător să mai fi fost prin 2003 și poate unul mai mic să fi fost prin 2015, aici în România. Desigur, ele se găsesc și în alte zone învecinate țării noastre. În Bulgaria, Ungaria au fost observate. Aici în Olanda a putut fi observată, și chiar din Spania am citit”, a precizat fizicianul.
Ce este aurora boreală și ce legătură are fenomenul cu câmpul magnetic al Pământului
”În esență, (aurora boreală, n.red) este un fenomen luminos. Ce se întâmplă? Acele particule încărcate electric ce vin de la Soare în urma erupțiilor solare vin cu o viteză foarte mare și lovesc atmosfera.
Pământul este protejat de câmpul magnetic. De aceea, aceste particule ajung în general în zona cercurilor polare pentru că acolo reușesc să penetreze atmosfera. Odată ce ele intră în atmosferă, ele lovesc atomii foarte puternic. Lovind atomii, aceștia capătă energie. Se excită, spunem noi în fizică.
Odată ce dezexcită, pierd acea energie sub formă de lumină. Din cauza acesta, atunci când se formează aurorele boreale, se generează foarte multă lumină. Este semn că radiația aceea, particulele încărcate, vântul solar a avut foarte multă energie.
Acuma însă se produc nu numai astfel de efecte luminoase, se mai întâmplă ceva și anume: aceste particule încărcate electric modifică foarte puțin câmpul magnetic al Pământului”, a afirmat Cristian Presură.
Cum pot fi afectați sateliții de aurorele boreale
”Câmpul magnetic are mici variații și aceste variații în câmpul magnetic al pământului le numim furtuni geomagnetice pentru că ele pot afecta instalațiile electrice și sateliții.
În 2022, de exemplu, peste 30 de sateliți ai lui Elon Musk au fost afectați de o astfel de furtună geomagnetică și aceștia s-au pierdut. Au trebuit să cadă în atmosfera Pământului acolo unde au și ars.
Când vorbim despre sănătatea noastră, nu avem încă date să credem că sănătatea noastră ar putea fi afectată de aceste fenomene”, a menționat fizicianul, la Euronews România.
De ce se văd aurorele boreale mai mult la cercurile polare
”În general, se vede în zona cercurilor polare, la nord sau la sud, și asta pentru că la poli câmpul magnetic este mai slab și fiind mai slab acest scut al Pământului, și particulele încărcate ajung în atmosferă și pot să lovească atmosfera.
În zonele acestea de latitudine mai joasă, așa cum este România, în aceste zone câmpul magnetic este mai puternic. Cu alte cuvinte, scutul este mai puternic. Și acele particule care vin să lovească atmosfera nu pătrund foarte adânc în atmosferă. Ele pătrund numai până la câteva sute de kilometri deasupra. Din cauza aceasta și aurorele boreale pe care observăm aici în România au o culoare roșiatică.
Datele tehnice ne arată că pe 3 noiembrie ar fi putut avea loc o astfel de erupție solară. Au existat variații în intensitatea câmpului magnetic. Vântul solar are o intensitate ridicată în ultimele două zile, comparativ cu zilele de dinainte”, a mai spus Presură.
Teoria conspirației care face legătura între programul Haarp și aurorele boreale, demontată
Cristian Presură a amintit că unii dintre adepții teoriilor conspirației susțin c-ar exista o legătură între activitatea cercetătorilor programului Haarp din statul american Alaska și producerea aurorelor boreale. Din punct de vedere al specialiștilor, acest lucru este fals deoarece undele electromagnetice trimise către ionosferă nu sunt suficient de puternice pentru a produce cutremure sau alte tipuri de interferențe.
”Ele sunt interesante. (...) Una dintre aceste teorii ale conspirației este teoria care se referă la Haarp. Haarp este o antenă radio foarte puternică în Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei, în așa fel încât să excite ceea ce se găsește în ionosferă.
Ca efect secundar, aceste unde Haarp produc și mici pete de lumină pe cer care se văd în mod normal doar în Alaska.
Întâmplare: acum două zile, cei care studiază cu aceste antene Haarp în Alaska au anunțat că vor face experimente. Deci, cu două zile înainte să vedem noi aurorele boreale în România, ei au anunțat în Alaska și au spus oamenilor să iasă afară să vadă pete luminoase pe cerul din Alaska.
Bineînțeles că a apărut acea teorie că aceea ce am văzut noi în România ar putea fi acele unde electromagnetice foarte puternice emise de stațiile Haarp. Nu este așa, pentru că acele pete luminoase se pot vedea doar deasupra Alaskăi. Pe de altă parte, sunt mai mici ca identitate față de ce vedem noi aici în România”, a mai precizat fizicianul.
Totodată, Presură a explicat de ce radiațiile emise de antene nu ar putea produce efecte pe Pământ.
”Antenele au o putere totală de câțiva megawațti, numai că această putere se distribuie în ionosferă. Pentru că ionosfera este foarte înaltă, la 100 și ceva de kilometri.
Dacă facem un calcul estimativ de putere, ajunge ca pe fiecare metru pătrat din ionosferă ajung câțiva miliwați. Apoi, odată ce radiația electromagnetică din ionosferă este reflectată și ajunge înapoi pe Pământ, vorbim de densități de energie și mai mici.
În esență, sunt densități de energie foarte mici. Radiația de la Soare are o densitate de 240 watti pe metrul pătrat.
Acea radiație electromagnetică ce vine de la acele antene este prea mică, prea slabă să producă ceea ce numesc unii, cum ar fi cutremure, interferențe sau aurore boreale”, a mai precizat el.
Cristian Presură este de părere că aceste teorii ale conspirației câștigă adepți și datorită filmelor de la Hollywood.
”Este ceva atractiv. Este ideea că cineva are un instrument foarte puternic cu care vrea să facă rău. Au fost acele filme de la Hollywood că acela rău se bate să obțină o armă cu care să distrugă întreg Pământul.
Este acel mit, acea idee că există undeva ceva ce ar putea face așa ceva. Cred că în cazul Haarp cam asta se întâmplă, deși din punct de vedere tehnic nu ai cum să faci mare rău”, a afirmat fizicianul.
Legătura dintre aurora boreală din România și jetul de lumină observat în Anglia
”Au mai existat câteva asocieri care au fost făcute. Asta nu este neapărat o teorie a conspirației și anume că în Anglia s-a observat ceva asemănător.
În loc să vadă o lumină foarte mare, întinsă și roșiatică, s-a observat ceva aproape ca un jet pe o porțiune mai mică de cer.
Acest fenomen este în esență real și are loc atunci când acele particule încărcate ce vin din spațiu, de la Soare, se canalizează într-o zonă în care crește temperatura și acolo viteza acestor particule este mai mare decât în mod obișnuit și atunci, într-adevăr, se formează un jet de lumină.
În ce măsură acele două fenomene sunt legate, nu știu, pentru că ceea ce s-a observat în Anglia ar putea să fie legat de ceea ce s-a întâmplat în România.
Însă, în România aș zice că sunt mai degrabă aurore boreale obișnuite pentru că ele se văd întinse pe o suprafață mult mai mare”, a concluzionat Cristian Presură.