În acest weekend, campusul Politehnicii este locul de joacă și expunere pentru sute de roboți și tehnologii. Ajuns la a doua ediție, Robofest este un eveniment dedicat lumii roboticii, automatizării și inteligenței artificiale. Acesta include și cel mai mare concurs de robotică din Europa, intitulat Robochallenge, și care adună participanți din 19 țări ale lumii.
Într-o eră în care roboții au preluat roluri cruciale în producție, transport și logistică, dar și agricultură, sănătate sau educație, aceste tehnologii transformă prezentul în viitor. Ajuns la a doua ediție, Robofest adună la start pasionați de inteligență artificială, robotică și automatizare.
Ionuț Stanimir, co-fondatorul acceleratorului InnovX-BCR: ”Noi în România avem câteva oportunități și provocări care se pretează foarte bine la robotică. Oportunități – suntem o țară cu suprafață agricolă foarte mare, care are nevoie de soluții automatizate, de robotică, de tractoare cu 14 ecrane, nu de tractoare cărora le curge baia de ulei.”
Robochallenge – peste 230 de echipe și aproape o mie de participanți
În cadrul evenimentul găzduit de campusul Universității Politehnica din București se desfășoară și Robochallenge, cel mai mare concurs de robotică din Europa, ajuns la ediția cu nr 14. Peste 230 de echipe și aproape o mie de participanți din 19 țări de pe cinci continente s-au adunat într-un spațiu în care știința se îmbină cu creativitatea tinerilor care vor să schimbe lumea.
Adrian Gașpar, organizator Robochallenge: ”Avem foarte mulți copii în acest an, învață să lucreze în echipă, învață robotică, programare, se dezvoltă multilateral. Noi am fost și vicecampioni mondiali la sumo robotic. Problema în România e că nu suntem finanțați constant pentru a avea rezultate.”
Personajele principale ale evenimentului sunt roboții autonomi, capabili să-și înfrunte adversarii în 14 probe diferite. 650 de roboți fac spectacol la ediția din acest an, iar printre participanți se numără și mulți elevi de liceu, viitori pionieri ai tehnologiei.
Cezar Andrei Lupu, participant: ”O să fie foarte frumos, am fost și anul trecut, e o experiență minunată. Am lucrat foarte mult și sper că va fi bine.”
Evenimentul găzduiește și a doua ediție Qube2Space. Proiectul aparține echipei 2Space, singura echipă de studenţi din România care proiectează şi lansează rachete pentru competițiile internaționale.