ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Cel mai mare simulator de cutremure din Europa de Est, la Iași. Detectează comportamentul clădirilor în cazul unui seism
Cum se comportă diferite structuri la un cutremur și ce ar trebui îmbunătățit sunt câteva dintre răspunsurile pe care le putem găsi la specialiștii de la Facultatea de Construcții și Instalații din Iași acolo unde există cea mai mare platformă seismică din România și din Sud-Estul Europei.
Neuralink, compania lui Elon Musk, spune că are aprobarea FDA pentru teste pe oameni
Neuralink, compania axată pe implanturi cerebrale, deținută de Elon Musk, a declarat joi seară că are aprobarea autorităților de reglementare pentru a efectua primul test clinic al dispozitivului său experimental pe oameni.
ROeID, aplicația prin care pot fi accesate toate serviciile publice digitale. Ce trebuie să faci pentru a avea un cont
Românii vor scăpa de identificarea de la ghișeu, făcută de angajații din administrația publică înaintea oricărui demers birocratic. Aceasta este promisiunea Ministerului Digitalizării la lansarea aplicației unice ROeID.
Un bărbat paralizat reușește să meargă cu ajutorul unui dispozitiv inovator care restabilește conexiunea dintre creier și muschi
Un bărbat care a rămas paralizat în anul 2011 în urma unui accident de bicicletă a reușit să se ridice în picioare și să meargă cu ajutorul medicilor care i-au implantat un dispozitiv care îi citește undele cerebrale și îi trimite instrucțiuni către coloana vertebrală.
Roboții care iau parte la misiuni de salvare au fost testați la POLI AutoFEST
Pasionații de tehnologie au putut vedea și testa roboți speciali din misiuni de teren, precum cele de salvare sau de dezamorsare a unor bombe. Acești roboți, dotați și cu sisteme de inteligență artificială, preiau riscurile din misiunile periculoase și ajută la salvarea de vieți.
POLI AutoFEST: Automobilele viitorului se conduc singure. Cum alegi corect o mașină puternică
Mașinile viitorului au motoare puternice, se conduc singure și pot evita pietonii care le apar în cale. Specialiștii atrag atenția că nu doar numărul de cai putere ar trebui să ne intereseze când alegem o mașină nouă.
Motivul pentru care ar trebui să dezactivezi Wi-Fi-ul de pe telefon atunci când ești plecat de acasă
Toate smartphone-urile fie că sunt Android sau iPhone integrează funcționalitatea de conectare wi-fi, pe care o folosim de obicei pentru a ne conecta la internet prin intermediul rețelelor wireless disponibile de la routerul de acasă sau de la serviciu.
Primul simulator nuclear modular, la București. La UPB vor fi pregătiți viitorii specialiști pentru centrala nucleară de la Doicești
România este prima țară din Europa care va construi o centrală nucleară folosind reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnica din București s-a inaugurat primul simulator al camerei de comandă, în urma unui parteneriat cu guvernul Statelor Unite.
Covrigii din făină de greieri, sursă de proteine. Făina de greieri conține de pană la 10 ori mai multă proteină decât făina de grâu
Dacă v-ați plictisit de tradiționalii covrigi și aveți nevoie de mai multe proteine, alternativa ar fi covrigii făcuți din făină de greieri. Rețeta nu se deosebește prea mult de cea tradițională, pentru că baza rămâne făina de albă de grâu.
Expoziții la Muzeul Deșeurilor din Rusia. Peste 700 de tone de deșeuri au fost reciclate doar în 2022
Gunoiul cuiva este comoara altcuiva. Aceasta este deviza „Non-Muzeului Gunoiului” din Ekaterinburg, Rusia. El servește drept expoziție de obiecte vintage, magazin și centru de reciclare, iar obiectivul „Non-Muzeului” este reciclarea și protejarea mediului.
Agricultura, de la sapă la drone. Automatizarea proceselor din agricultură înlocuiesc zeci de muncitori
Agricultura viitorului se face cu tehnologie de ultimă generație. Tot mai multe unelte de ultimă generație înlocuiesc munca a zeci de agricultori și îi ajută pe fermieri să-și cultive pământurile mai eficient.
Expoziție cu mostre de organe printate 3D la Poli ChemistryFEST. Campusul UBP a fost transformat într-un laborator al viitorului
Campusul Universității Politehnica din București a devenit pentru câteva zile un laborator al viitorului. Au fost organizate ateliere practice cu experimente spectaculoase realizate de studenții din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii.
Telescopul James Webb al NASA surprinde cea mai clară imagine a unei planete îndepărtate
Telescopul spațial James Webb a observat o planetă îndepărtată, aflată în afara sistemului nostru solar. Este cea mai clară imagine asupra acestui "mini-Neptun" pe care cercetătorii au obținut-o până în prezent.
Panourile solare plutitoare, tehnologia pe care SUA vor să o răspândească după succesul din Asia
Sistemele de panouri solare plutitoare au început să ia amploare Statele Unite, după ce numărul acestora a crescut rapid în state din Asia. Această tehnologie a devenit atractivă nu doar prin prisma faptului că generează energie din surse regenerabile
Trei elevi români au descoperit legătura dintre poluare și cancer. Proiectul a fost acceptat de NASA
Trei elevi de la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Brașov au dezvoltat un program ce rulează luna aceasta pe Stația Spațială Internațională. Proiectul elevilor, acceptat de NASA, ar putea să ne ofere informații despre legătura dintre poluare și cancer.
Virgin Galactic reia zborurile în spațiu. Compania miliardarului Richard Branson organizează prima călătorie la sfârșitul lunii mai
Virgin Galactic, compania de turism spațial fondată de miliardarul Richard Branson, a anunțat luni că reia zborurile suborbitale. Prima astfel de misiune va avea loc la sfârșitul lunii mai, când la bord vor fi patru angajați ai companiei.
Cea mai mare rachetă din lume, prezentată la cosmobaza ARCA din Stoeneşti de 1 iunie
Compania aerospaţială ARCA Space a anunțat că va deschide porţile cosmobazei din comuna Stoeneşti pentru publicul larg, de 1 iunie - Ziua Copilului, când va prezenta racheta cu care vrea să cucerească spaţiul cosmic în următorii ani.
Laboratoarele viitorului, la POLI ChemistryFEST 2023: imprimarea 3D, inovația fascinantă care poate revoluționa medicina
Din 11 mai, timp de trei zile, Universitatea Politehnica București organizează cel mai mare eveniment dedicat tendințelor din domeniul chimiei, ingineriei chimice, ingineriei mediului, ingineriei produselor alimentare, bioingineriei, industriei farmaceutice și nanoștiințelor.
SpaceX a lansat pe orbită una dintre cele mai puternice rachete din lume
După ce luna trecută un test a explodat la câteva minute după decolare, SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon Heavy, trimițând trei sateliți în spațiu. Deși prima încercare a fost una explozivă, SpaceX a lansat cu succes ceea ce spune că este cea mai puternică rachetă din lume.
Ziua Muncii, sărbătorită și de roboți. România avea 33 de roboți la 10.000 de angajați, în 2021
Ziua Muncii a venit cu o pauză și pentru roboți, în România. La 10.000 de angajați români, care au primit liber de 1 mai, s-au oprit din activitate cel puțin 33 de roboți. Așa arată cele mai recente date ale Federației Internaționale de Robotică.
STUDIU. Eficacitate confirmată pentru un nou tratament împotriva obezității
Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat joi rezultatele unui nou studiu clinic care confirmă că medicamentul său Tirzepatidă, aprobat pentru moment în Statele Unite doar împotriva diabetului, ajută la pierderea în greutate.
Tesla conduce în topul vânzărilor de mașini electrice în Europa. Dacia, pe 5, cu Spring
Vânzările de mașini electrice sunt în creștere rapidă, iar vehiculele alimentate cu baterii reprezintă în prezent peste 13,4% din vânzările de mașini noi în Europa, potrivit cifrelor din primul trimestru al acestui an.
VIDEO Premieră în lumea tech: robotul patruped care merge pe bârnă
O echipă de cercetători din cadrul Institutului de Robotică a Universității ”Carnegie Mellon” din Pittsburgh a realizat un sistem revoluționar datorită căruia un robot patruped își poate menține echilibrul pe o bârnă, precum gimnaștii,
UPDATE. Racheta Starship a explodat după lansare. Elon Musk: Următorul test, peste câteva luni
Starship, cea mai puternică rachetă dezvoltată vreodată de compania Space X a magnatului Elon Musk, a fost lansată joi. Totuși, racheta s-a dezintegrat la câteva momente după ce s-a ridicat de la sol.
Șobolanii africani, antrenați să salveze vieți. Rozătoarele pot detecta materiale explozive și pot descoperi tuberculoza la bolnavi
În laboratoarele din Africa, șobolanii sunt antrenați să devină eroi. Această specie poate detecta minele anti-terestre sau poate chiar să depisteze traficul de animale sălbatice pe cale de dispariție. Mai mult decât atât, rozătoarele pot descoperi tuberculoza la bolnavi.
Papa Francisc și tehnologia. Cum a devenit Suveranul Pontif ținta favorită a inteligentei artificiale
Recentul val de fotografii realizate de AI ale Papei Francisc a făcut ca Suveranul Pontif să se bucure de o creștere a notorietății, mai ales în rândul tinerilor. Analiștii spun că acest lucru se datorează în special unui cumul de calități pe care acesta le deține.
Trei elevi din Hunedoara au creat un program care va rula pe Staţia Spaţială Internaţională
Un program creat de trei elevi din municipiul Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe planeta Pământ, experimentul fiind propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.
Un submarin construit în 1907 a fost descoperit în adâncuri. Căutările au durat ani de zile
Un submarin construit în 1907 a fost descoperit în Long Island Sound, un estuar de maree al Oceanului Atlantic. După căutări care au durat ani de zile, un grup de scafandri entuziaști au reușit să găsească locul în care s-a scufundat submarinul.