ȘCOALĂ
Cum văd profesorii legile educației. Directorul Viforel Dorobanțu: „Educația nu va arăta într-un fel mai bun sau mai rău datorită unei legi a educației”
Zilele acestea are loc o dezbatere maraton privind legea învățământului preuniversitar între ministrul Sorin Cîmpeanu și societatea civilă
Practică high-tech pentru elevi. Ministrul Cercetării a fost prezent la deschiderea Școlii de vară de la Măgurele
S-a deschis școala de vară pentru știință și tehnologie de la Măgurele. 120 de elevi și profesori, admiși din toată țara, au ocazia să facă practică în laboratoarele institutelor. O experiență unică în care este pus accentul pe noile tendințe în știință.
Școlile ucrainene se vor redeschide în septembrie. Acestea vor fi dotate cu adăposturi împotriva atacurilor cu bombe
O școală din localitatea ucraineană Ivanivka, din regiunea Odesa, se pregătește să își deschidă porțile pentru elevi, în noul an școlar. Primul semestru va fi reluat doar în orașele în care nu sunt confruntări între forțele ucrainene și armata Rusiei.
Fără măsuri sanitare în școli. În București, purtarea măștii nu va fi obligatorie
Noul an școlar va începe, pentru prima dată în trei ani, fără impunerea unor măsuri sanitare împotriva COVID-19. Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunțat că nu vor fi luate măsuri sanitare în școlile din București, iar masca nu va fi obligatorie la clasă.
Fără bani pentru bursele școlare. Ce spune un primar despre întârzierile la plata sumelor
Bursele școlare ale elevilor au avut un buget total prevăzut de 1 miliard. Ministerul Educației a pus la dispoziția primăriilor sumele pentru plata burselor, doar că la nivelul anumitor primării s-au înregistrat întârzieri în plata lor. O situație similară este la primăria Cavnic din Maramureș.
O elevă româncă a obținut Medalia de aur de la Olimpiada internaţională de Germană
Teodora Smintanca-Strugariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bacău, s-a clasat pe primul loc şi a obţinut Medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Limba Germană, înregistrând şi o premieră – singura Medalie de aur obţinută de România în istoria olimpiadei.
Cursurile de prim ajutor, tot mai căutate. Un astfel de curs costă 200 de lei și durează trei ore
Tot mai mulți români se înscriu la cursuri de prim ajutor, care pot face diferența între viață și moarte. În primii doi ani ai pandemiei, astfel de training-uri au fost suspendate. Acum, spre ele se îndreaptă în special tinerii și proaspeții părinți.
Conspiraționistul Alex Jones, obligat să plătească 49 de milioane de dolari pentru minciunile despre tragedia Sandy Hook
Un juriu din Texas l-a obligat vineri pe Alex Jones, adeptul teoriei conspirației, să plătească daune de 45,2 milioane de dolari părinților unui copil care a fost ucis în masacrul de la școala primară Sandy Hook, în 2012.
Lumea devine tot mai mică datorită tehnologiei
Cursurile la distanță pot fi extrem de atractive, mai ales când tehnologia și creativitatea pot fi îmbinate într-un concept inovator care să atragă și să inspire copiii. Experții le recomandă părinților să fie vigilenți, astfel încât copiii să nu devină dependenți de rețelele sociale.
Liber la angajări în educație. Cîmpeanu: „Dacă nu angajăm, cine intră la clasă?”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că angajările din învățământ, într-o perioadă în care toate recrutările în aparatul bugetar au fost sistate, sunt necesare pentru a putea începe anul școlar la toamnă.
Profesorii, despre schimbările anunțate în sistemul de educație: „Dacă normele de implementare nu sunt bune, legea va eșua”
Invitați în studiul Euronews România, Cornelia Popa-Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Mircea Dumitru, profesor universitar și fost ministru al Educației, au discutat despre schimbările anunțate în sistemul de educație.
DEZBATERE | Ce spun specialiștii despre noile legi ale educației, anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost transpuse în texte de lege principiile Proiectului „România Educată", iar miercuri vor fi lansate în dezbatere publică cele două proiecte
Aproape toți profesorii vor să facă parte din procesul decizional din educație, potrivit unui sondaj
Aproape toți profesorii (96%) afirmă că își doresc să fie consultați prin chestionare privind deciziile în domeniul educației școlare, potrivit unui sondaj realizat de World Vision România.
Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, potrivit noului regulament, valabil de la 1 septembrie 2022
Ministerul Educației a aprobat, astăzi, un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, pentru a completa anumite prevederi, cum ar fi structura anului școlar, modul de utilizare a catalogului electronic, procedura de exmatriculare.
Bacalaureat 2022. Liceele care de trei ani consecutiv au rată de promovare zero la examene
Primele rezultate de la Bacalaureat au scos la iveală modul în care sistemul îi lasă în urmă pe mii de elevi. În total, 42 de licee au rata de promovare zero la examenul maturității, înainte de rezolvarea contestațiilor. Opt licee se regăsesc pe lista eșecului sistemului de trei ani consecutiv.
#TheCube: Educația sexuală dezbătută în online
Din toamnă, elevii de clasa a opta vor putea asista la ore de educație sexuală în școli, cu acordul părinților. Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților, însă nu fără controverse. Iar dezbaterile pe această temă au continuat, evident, și în mediul online.
Evaluarea Națională: punctaje acordate greșit la unele întrebări-grilă. Ministerul anunță măsuri
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că vor fi luate „măsurile care se cuvin" în cazul profesorilor care, „în mod repetat", nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă de la Evaluarea Naţională.
Statul vrea să dea cinci lei în plus pentru masa caldă a elevilor
Ministerul Educației vrea să majoreze de la 10 la 15 lei suma pe care statul o acordă zilnic pentru masa caldă a elevilor și a copiilor din grădinițe. Cei cinci lei în plus ar trebui să acopere, în viziunea ministerului, prețul produselor, transportul, distribuția și depozitarea alimentelor.
Sorin Cîmpeanu: Numărul elevilor care nu au fost înscriși la Evaluarea Națională este îngrijorător
Peste 16.000 de elevi nu au promovat clasa a opta în acest an. Conform ministrului Educației, principalul vinovat este Ministerul Sănătății, pentru că nu a știut cum să gestioneze situația în perioada pandemiei, iar educația elevilor a fost sacrificată.
Elevii vor fi evaluați în formă digitalizată, din 2024. Cum va arăta platforma de evaluare standardizată
Standardele curriculare și de evaluare a elevilor vor fi făcute de Ministerul Educației printr-un proiect cu finanțare europeană. Anunțul ministerului vine după finalizarea testării standardizate-pilot, de vineri. România va avea și o platformă de evaluare standardizată.
Masă sănătoasă în școli: O treime din elevii din România vor beneficia de program, din septembrie
Aproape un milion de elevi români vor putea beneficia de programul național „Masă sănătoasă în școli”. La începutul ședinței de guvern de astăzi, ministrul Educației a făcut câteva precizări referitoare la acest proiect.