Ca aproape în fiecare an înainte de începerea cursurilor, unele școli sunt departe de a fi pregătite să-i primească pe elevi pe 5 septembrie. Este primul an școlar care începe atât de devreme în ultimii 30 de ani, iar calendarul lucrărilor de reparații ale școlilor este pe ultima sută de metri. Cel mai probabil, unii elevi se vor întoarce la cursuri în plin șantier.
Mai sunt doar câteva zile până la începutul noului an școlar, iar clădirea Școlii 95 din Sectorul 3 al Capitalei se află în continuare în renovare. Pe 5 septemrbie, schelele vor fi în continuare aici, iar lucrările vor fi gata la finalul lunii septembrie.
Robert Negoiță, primar Sectorul 3: „Nu va fi gata integral până la începutul școlii, pentru că este o lucrare amplă de reabilitare, de renovare a unei clădiri, care este monument istoric. Până la sfârșit de septembrie, unde vor învăța? Așa cum au învățat și în iunie și în mai, pentru că nu poți reabilita o clădire de genul acesta doar în două luni de vacanță și atunci încerci să găsești soluții cu circuite separate, accese diferite și organizare, astfel încât să putem executa astfel de lucrări cu elevii în școală, să ținem școala funcțională.”
O școală care a ars în urmă cu patru ani a fost reconstruită de la zero
Pe de altă parte, o școală care a ars în urmă cu patru ani a fost reconstruită de la zero și urmează să își redeschidă porțile pe 5 septembrie.
Sandu Mărculescu, șef de șantier: „Incendiul a pornit de la un scurtcircuit în podul școlii, era școală veche și după aceea s-a făcut proiect nou cu săli de clasă mult mai mari, cu anexe pentru laboratoare, toaletele sunt în școală, s-au prevăzut și toalete pentru persoane cu handicap.”
Ioana Nicolescu, jurnalist Euronews: „Clădirea din spatele meu a funcționat ca toaletă în curtea școlii până în mai 2018, când a avut loc incendiul. Școala 124 a fost ultima din București în situația aceasta. Clădirea pe care o vedeți este complet nouă și acum toate toaletele sunt în interiorul școlii.”
Noua clădire a școlii nu este însă complet finalizată, mai sunt câteva lucruri de finisat.
Costin Melnic, viceprimar interimar Sectorul 5: „Aici ne aflăm în laboratorul de chimie, mai avem de adus niște elemente de mobilier, dar asigur cetățenii din sector că această școală va fi funcțională începând cu 5 septembrie, anul curent.”
700 de elevi învață la Școala 124
700 de elevi învață la Școala 124, iar o parte din ei nu au fost niciodată în interiorul unei săli de clasă din cauza pandemiei.
Emilia Ciornei, administratorul financiar al Școlii 124: „Pregătitoarea și a întâia nu au intrat deloc în nicio școală și nu și-au văzut învățătoarea. Învățătoarea nu a avut ocazia să-i pună stiloul în mână copilului. Din mai 2018 până în martie 2020, când a fost lansată starea de urgență, elevii școlii noastre au fost repartizați la două școli aflate în vecinătatea școlii noastre. De când a început situația pandemică până în prezent s-a învățat numai online.”
Reconstruirea Școlii 124 a costat aproximativ patru milioane de euro, clădirea fiind proiectată pe amprenta vechii școli care a ars. La subsol sunt și două buncăre, în caz de calamități.