ȘCOALĂ
Meniuri școlare ca-n restaurantele Michelin. În mai multe școli din California, elevii primesc meniuri gătite de chefi
În timp ce majoritatea școlarilor din România se mulțumesc cu lapte, corn și fructe, în America, elevii din anumite școli au parte de meniuri moderne, din produse bio, proaspăt aduse de la ferme.
Normele de etică ale doctoratelor în străinătate. Universitățile sunt mult mai atente în selecționarea doctoranzilor
Verificarea tezelor de doctorat în țările europene se face mult mai riguros decât în România, iar accentul se pune pe originalitatea ideilor și pe calitatea științifică a lucrării.
Învățătoarea acuzată că a agresat un copil este nevinovată, potrivit anchetei școlii. Ceilalți părinți îi iau apărarea
Ancheta școlii din Câmpulung Moldovenesc arată că învățătoarea acuzată de agresarea unui elev, care a ajuns la doctor cu vânătăi pe corp, este nevinovată. Mai mult, și unii părinți susțin nevinovăția învățătoarei.
Sondaj: 20% dintre profesori spun că au identificat la școală copii cu simptome de gripă
Un procent de 20% dintre profesori spun că au identificat copii cu simptome de gripă, potrivit unui sondaj al World Vision România realizat în prima săptămână de şcoală de anul acesta în rândul a aproximativ 300 de cadre didactice din mediul rural şi urban.
Surse: Structură nouă la BAC: matematică, chiar și la profil uman, respectiv competențe socio-umane pentru cei de la real
Structura examenului de Bacalaureat se va schimba, potrivit ultimei variante a legii învățământului preuniversitar. Sursele Euronews au explicat că va exista o probă scrisă de „competențe de bază complementare” profilului absolvit.
Surse: Examen de admitere la liceele unde există competiție. Elevii vor susține câte două probe/specializare. Cât va mai conta Evaluarea Națională
Toate liceele care au competiție vor putea organiza admitere cu câte două probe scrise la fiecare specializare pentru până maximum 90% din locuri, potrivit ultimei variante a legii educației învățământului preuniversitar.
Brigitte Macron vrea ca uniforma școlară să redevină obligatorie în Franța
Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, și-a exprimat punctul de vedere cu privre la introducerea uniformei școlare obligatorii în Franța, în condițiile în care Parlamentul se pregătește să dezbată acest subiect promovat de extrema dreaptă.
Învățătoare acuzată că a agresat un copil. Legiștii confirmă că elevul avea urme de zgârieturi și lovituri pe corp
Mama unui copil de șapte ani din Câmpulung Moldovenesc o acuză pe o învățătoare că i-a agresat băiețelul fizic și verbal. Copilul de șapte ani a fost lovit și zgâriat, este și concluzia certificatului medico-legal.
Alerta epidemică, o provocare pentru părinți. Recomandările de care trebuie să țină cont la începutul școlii
Pentru a trece mai ușor peste perioada de vârf a infecțiilor respiratorii ar fi nevoie de mobilizare atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor și a asistenților medicali din cabinetele școlare.
Elevii vor reveni la școală în plin sezon gripal. Medici: Copiii bolnavi nu ar trebui să intre în colectivitate
Trei milioane de elevi revin de luni, 9 ianuarie, la școală, în mijlocul unui sezon gripal deosebit de sever. Medicii au recomandări pentru părinți și spun că, din punct de vedere al internărilor din spitale, din ultimele săptămâni, România se confruntă deja cu o epidemie în toată regula.
Schimbările care au marcat Educația din România, în anul 2022
Negocieri intense pentru noile legi ale educației, dar și amânări peste amânări ale reformelor au marcat Educația în 2022. Schimbarea reală pe care o resimt, însă, elevii și profesorii este noua structură a anului școlar, bazată pe 5 module de învățare.
Ultima săptămână de școală din 2022. Elevii sunt mulțumiți de noua structură a anului școlar
Vineri începe vacanța de iarnă, până pe 9 ianuarie. Atât reprezentanții elevilor, cât și cei ai părinților și profesorilor sunt de părere că noua structură a anului școlar, cu 5 module de învățare intercalate cu vacanțe scurte este benefică.
Profesorii au protestat în fața Parlamentului. Sindicaliștii din Educație cer salarii mai mari
În jur de 300 de sindicaliști din sistemul de educație au protestat miercuri în fața Palatului Parlamentului pentru salarii mai bune. Cele mai mici salarii le are personalul nedidactic, cu venituri cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei. Oamenii fac eforturi să supraviețuiască în aceste condiții.
„Școala Încrederii” începe cu profesorii. Proiectul care oferă elevilor și profesorilor educație emoțională
Starea de bine a copiilor la școală depinde de atitudinea profesorilor. Pentru ca adulții să fie echilibrați, educația emoțională din școli trebuie să înceapă cu dascălii, nu cu copii.
Elevi, expuși la raze ultraviolete în clasă, cu arsuri pe față și ochi, de la lampa pornită de învățătoare. UPDATE: Poliția din Pantelimon a demarat o anchetă
Șase copii dintr-o clasă a unei școli din comuna Dobroești, de lângă București, s-au ales cu afecțiuni ale ochilor, pielii, din cauza unei lămpi cu raze ultraviolete, susțin părinții. Părinții o acuză acum pe învățătoare că ar fi folosit lampa în timp ce copiii erau în clasă.
Tânărul european al anului 2021 este român. Alexandru Manda: „Văd o Românie care să conteze, să fie egala celorlalte state din UE”
A spart bariera tiparelor și cu mult curaj și perseverență a demonstrat că elevii au drepturi care nu trebuie încălcate. Vorbim despre Alexandru Manda, un tânăr din Constanța care a luptat pentru ca elevii să poată beneficia de burse, manuale școlare gratuite, dar și transport fără plată
Cornul și laptele, absente de trei luni. Școlarii și preșcolarii din 12 județe nu au primit alimentele în ultimele luni
Aproape două milioane de copii de clasele primare ar trebui să primească lapte, corn și fructe. În realitate, elevii din cel puțin 12 județe nu primesc nimic. Unul dintre motive este lipsa de ofertanți.
Cea mai mare rată a abandonului școlar este la trecerea de la gimnaziu la liceu. Ce soluții au găsit ONG-urile
Cea mai mare rată a abandonului școlar este la trecerea de la gimnaziu la liceu. 23 la sută dintre elevii din mediul rural nu ajung în clasa a IX-a, în principal din cauza lipsurilor materiale. Există, însă, inițiative non-guvernamentale care îi ajută să nu abandoneze.
Tinerii consumă tot mai multe droguri. Aproximativ 20% au încercat cel puțin o dată în viață
Studiile arată că tinerii consumă mai multe droguri, iar fenomenul este tot mai greu de combătut de autorități. În Capitală, polițiștii antidrog vor să ajungă în toate școlile pentru a-i convinge pe adolescenți că efectele consumului pot fi devastatoare.
Depolitizarea educației, cerută de ONG-uri. Tehnocrații ar putea veni din multinaționale
Depolitizarea sistemului de educație ar fi posibilă dacă la concursurile de directori de școli ar putea participa și manageri veniți din multinaționale. Este una dintre propunerile înaintate de ONG-uri ministrului Educației, în contextul revizuirii proiectelor noilor legi.
Școli fără cuțite și spray-uri lacrimogene. Ministerul Educației va modifica Statutul Elevului
Cuțitele, sprayurile cu gaze lacrimogene, ciocanele sau alte arme albe vor fi interzise explicit în școli, a anunțat Ministerul Educației. Decizia a fost luată după discuțiile cu reprezentanții elevilor și părinților. Modificările vor fi făcute în statutul elevului, până la finalul acestui an.
Cum alegem liceul sau facultatea potrivită. Teste speciale de abilități și talent gândite de psihologi
Mii de elevi români sunt privați de consultanță în alegeri esențiale la început de drum în viață, cum ar fi profilul liceului sau facultatea. Și asta pentru că în România, școlile duc o lipsă acută de psihologi școlari, fiind în jur de 2.600 pentru aproximativ 3 milioane de elevi.
Școlile reduc programul elevilor, din cauza facturilor prea mari. Ministerul Educației: „Decizia nu este argumentată”
Mai multe școli au luat decizia de a reduce timpul petrecut de elevi la cursuri, motivând schimbarea vremii. Părinții au protestat, iar ministerul educației a transmis unităților de învățământ că nu se pune problema trecerii la un program de iarnă.
Polițiștii care au făcut verificări într-o școală din Jilava, cercetați pentru posibile fapte de abuz. Ce reclamă părinții elevilor
Polițiștii care au făcut verificări în mai multe clase de gimnaziu de la o școală din Jilava, județul Ilfov, sunt acum cercetați de procurori pentru posibile fapte de abuz.
ANALIZĂ: Elevii din România au cele mai multe zile de vacanță din Europa
Elevii români petrec mai puține zile la școală decât în celelalte țări europene și au mai multe zile de vacanță, potrivit unui raport. Numărul mai mic de ore de școală este direct corelat și cu rezultate mai slabe la teste ca PISA.