SĂRBĂTORI
Ceremonia Spălării Picioarelor, la biserica Sfântului Mormânt. Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
Creștinii ortodocși din Ierusalim au participat în Joia Mare la tradiționala ceremonie „Spălarea picioarelor”, ce a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt. Ceremonia, care simbolizează smerenia, a fost condusă de Patriarhul ortodox al Țării Sfinte, Teofil al III-lea.
Joia Mare sau Joia Patimilor. Semnificația religioasă a zilei și tradițiile care se respectă azi
Creștinii ortodocși celebrează astăzi Joia Mare, numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor. Este momentul în care ni se amintește că Isus Hristos a spălat picioarele ucenicilor, gest care a devenit un simbol al semereniei creștine.
Dulciuri de Paște, reinventate. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi
Noul trend gastronomic aduce ciocolata în centrul atenției în aproape toate deserturile de Paște. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi și au adăugat ingrediente inedite pe bază de ciocolată în produsele tradiționale precum cozonacul.
1 Mai - Ziua Muncii. Care este originea sărbătorii și cum este marcată în România și alte țări europene
Ziua de 1 mai, cunoscută și ca Ziua Muncii, este o sărbătoare recunoscută de zeci de țări și reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice.
1 aprilie - Ziua Păcălelilor. Care este originea acestei zile, cum este sărbătorită și ce farse celebre au fost în istorie
Ziua de 1 aprilie, cunoscută drept Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor (April Fools' Day), deși nu este o sărbătoare națională, este marcată anual la nivelul întregii lumi.
Ramadan 2024: Când începe și care sunt regulile celei mai mari sărbători musulmane
În fiecare an, musulmanii postesc în fiecare zi de Ramadan, de la răsărit până la apus, pe toată durata lunii. În acest an, se așteaptă ca Ramadanul să înceapă în seara zilei de duminică, 10 martie 2024, și să se încheie marți, 9 aprilie 2024.
Curiozități despre 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii
În fiecare an, la 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pentru a comemora și onora realizările femeilor, pentru a sensibiliza publicul cu privire la disparitățile și discriminarea de gen, precum și pentru a promova sprijinul global pentru femei.
Flori mai scumpe, înainte de 1 Martie. Comercianții preferă să le arunce la gunoi, decât să le vândă mai ieftin
Prețurile florilor au crescut spectaculos, înainte de cele trei mari sărbători ale primăverii. Un buchet ieftin este 30 de lei, iar vânzătorii de la tarabe preferă să le arunce la gunoi, decât să le vândă mai ieftin. Costurile de producție au crescut și ele și cu 25%.
Anul Nou Lunar Chinezesc 2024 începe pe 10 februarie. Cum va fi sărbătorită trecerea în Anul Dragonului de Lemn
Anul Nou Chinezesc 2024 începe pe 10 februarie și marchează trecerea de la Anul Iepurelui de Apă la Anul Dragonului de Lemn. Mitologia locală spune că acesta este un an al oportunităților, iar cei care se nasc în Anul Dragonului sunt carismatici și vizionari.
Klaus Iohannis, de Ziua Unirii principatelor române. ”Deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, ”deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre”.
24 ianuarie - Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. Care este semnificația istorică a acestei zile
Pe 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. Pe 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Țara Românească, iar domnitor al ambelor principate era ales Alexandru Ioan Cuza.
15 ianuarie: Ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Ce evenimente sunt organizate în București și în alte orașe
Data de 15 ianuarie are, în cultura românescă, două semnificații importante. Este marcată ziua poetului Mihai Eminescu (născut pe 15 ianuarie 1850), iar din anul 2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.
Tradiții și obiceiuri de bobotează, în întreaga lume. Cum se sărbătorește Ziua Epifaniei
Boboteaza sau Ziua Epifaniei a fost sărbătorită pe 6 ianuarie de creștinii ortodocși și de catolicii din întreaga lume. La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba și a făcut un apel la pace. Iar în Bulgaria, zeci de bărbați au dansat în apele reci ale unui râu.
Crăciun pe rit vechi, la munte. Mii de turiști străini petrec în acest weekend sărbătorile în Poiana Brașov
Moldovenii și ucrainenii, dar și rușii se pregătesc să sărbătorească la munte Crăciunul pe rit vechi. Chiar dacă nu este foarte multă zăpadă, turiștii pot schia în partea superioară a Masivului Postăvarul sau pot petrece timpul la SPA.
Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța. ÎPS Teodosie oficiază slujba de sfințire a apei
La Constanța are loc în aceste momente slujba de sfințire a apei pentru sărbătoarea de Bobotează. Peste 30 de butoaie au fost aduse în fața Arhiepiscopiei unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie oficiază slujba.
Pregătiri pentru noaptea de Revelion. Localurile care organizează petreceri de Anul Nou sunt rezervate aproape complet
Se fac pregătiri pentru Revelion în hotelurile și pensiunile din toată țara. Majoritatea locurilor de cazare au fost rezervate din timp, așa că acum este forfotă în bucătăriile restaurantelor. Turiștii vor avea parte de meniuri variate, de la mâncăruri tradiționale, până la specialități exotice.
Plimbările cu sănii trase de husky, printre atracțiile de top în pădurile înzăpezite din Laponia
În pădurile înzăpezite din Laponia, nu doar Moș Crăciun se plimbă cu sania. Agențiile de turism din Finlanda pun la dispoziția vizitatorilor tururi în sălbăticia arctică cu săniile trase de câini husky.
Cât timp păstrăm mâncarea gătită, după Sărbători. Sfatul medicilor
A început deja frenezia cumpărăturilor pentru Revelion, însă mulți dintre noi încă mai avem în frigider bucate rămase de la Crăciun. Medicii ne spun că este cazul să o aruncăm dacă nu am consumat-o, până acum. Mâncarea gătită nu ar trebui păstrată mai mult de 3-4 zile.