Mulți oameni aleg brazii din plastic pentru Crăciun, crezând că sunt mai prietenoși cu mediul. În realitate însă, odată ce nu mai este folosit, bradul din plastic nu poate fi reciclat.
Peste 34 de milioane de brazi naturali sunt tăiați anual, în lume, pentru Crăciun și majoritatea sunt crescuți în pepiniere. Experții ne sfătuiesc să îi alegem pe cei naturali, în detrimentul celor din plastic, pentru că sunt mai sustenabili.
De ce brazii naturali de Crăciun sunt mai sustenabili decât cei artificiali
Marius Stoica, reprezentant magazin: „Brazii artificiali, din punctul meu de vedere, sunt un pic mai căutați, deoarece se pot folosi pe o durată mult mai îndelungată decât cei naturali. Astfel, prin durata lor de viață mult mai mare, în medie 5-7 ani, pot fi reutilizați fără problemă."
Maia Bondici, jurnalist Euronews: „Peste 80% dintre brazii artificiali sunt făcuți în Asia. Așa că doar aducerea lor până în Europa produce mai multe emisii de carbon decât tăierea unui brad natural, aici, în România."
Mai mult, odată ce nu îi mai folosim, brazii artificiali nu pot să fie reciclați. Sunt făcuți din materiale diferite, plastic și metal, care poluează. Dacă i-am cumpărat deja, ideal ar fi să-i folosim cât mai mult, spun experții.
Radu Melu, expert în păduri WWF România: „Ideea de a cumpăra brazi de plastic are în spate dorința unora de a salva anumiți brazi naturali de a fi tăiați, însă, dincolo de acest lucru, la un moment dat, rămâne un plastic pe care trebuie să-l aruncăm. Și plasticul este, dacă vreți, una din cele mai toxice materiale pe care lumea modernă le scoate astăzi."
În fiecare an, la nivel global, sunt tăiați aproximativ 34 de milioane de brazi pentru Crăciun. Peste 95% dintre ei sunt crescuți în pepiniere. Deci bradul din sufrageria noastră nu ar fi fost niciodată într-o pădure. Este crescut doar pentru Crăciun. Iar la final, poate fi transformat în compost.
Radu Melu, expert în păduri WWF România: „Această opțiune, din punctul meu de vedere, este o opțiune de dorit, pentru că acele pepiniere sunt special create pentru a crește acești brazi de Crăciun. Cât timp acești brazi cresc, ei fixează carbon și își fac treaba lor de arbori, iar după ce sunt folosiți în perioada Crăciunului, aceștia sunt de obicei duși în marile magazine."
Și brazii în ghiveci sunt o opțiune mai sustenabilă decât cei artificiali. Experții avertizează însă ca, după Crăciun, să nu îi plantăm în păduri, ci în propriile curți. Majoritatea sunt specii exotice care ar dăuna ecosistemelor din pădurile României.