Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul e în stare de alertă maximă. Sărbătoarea Yom Kippur, marcată pe timp de război

Activitățile din Israel au fost întrerupte începând de vineri după-amiază pentru Yom Kippur, Ziua Ispășirii, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. Statul israelian este implicat într-un război în zi de sărbătoare pentru prima oară din 1973, relatează Times of Israel.

Autoritățile israeliene sunt în stare de alertă maximă, în condițiile în care forţele de apărare israeliene (IDF) luptă în continuare în Liban și Fâșia Gaza. De asemenea, au fost instituite sisteme speciale de alertă pentru a avertiza populația, în contextul tirurilor de rachete lansate de gruparea Hamas din Fâșia Gaza și de Hezbollah din Liban, precum a tensiunilor tot mai mari cu Iranul. Peste 120 de rachete au fost trase asupra Israelului în primele ore ale sărbătorii Yom Kippur.

De asemenea, ziua a marcat o perioadă de introspecție, la un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Având în vedere situația de securitate, Comandamentul Frontului Intern al Forțelor de Apărare ale Israelului i-a îndemnat pe cetățeni să se asigure că au acces la sistemele speciale de avertizare instituite pentru a-i alerta cu privire la pericole, precum atacurile cu rachete sau la avertizări în cazul unei noi izbucniri a războiului.

Peste 120 de rachete au fost lansate asupra nordului Israelului, majoritatea fiind interceptate. Câteva au căzut în zone deschise și au provocat incendii. Nu au fost raportate persoane rănite.

Ce activități sunt întrerupte de sărbătoarea Yom Kippur

Spre apusul soarelui, toate posturile locale de radio, televiziune, precum și site-urile de știri și-au sistat treptat activitatea, însă numeroase dintre acestea au precizat că sunt pregătite să lucreze în cazul unor evenimente majore.

Pentru evreii religioși și tradiționali, perioada de 25 de ore de post și rugăciune a început la ora locală 17:31 în Ierusalim și la ora 17:51 în Tel Aviv. Ea se va încheia sâmbătă la ora 18:46 și, respectiv, 18:48.

Noul șef rabin sefard David Yosef a confirmat joi protocoalele existente ale IDF care interzic soldaților implicați în lupte să postească de Yom Kippur. De asemenea, ei nu trebuie să limiteze cantitatea de mâncare și băutură, ci să consume alimente și lichide așa cum fac în mod normal”.

În dreptul iudaic, salvarea vieții umane are prioritate față de respectarea rigorilor religioase, inclusiv a interdicției de a mânca în Yom Kippur, o zi de post dedicată introspecției și pocăinței.

În prezent, trupele israeliene luptă în Fâșia Gaza și în sudul Libanului. De asemenea, IDF a anunțat vineri că își consolidează prezența în Cisiordania pentru a păzi coloniile și bariera de securitate.

De asemenea, Poliția israeliană a fost în alertă maximă în întreaga țară, în contextul recentei serii de atacuri teroriste. Și spitalele din întreaga țară funcționau în regim de urgență, cu echipe pregătite să reacționeze la orice eveniment.

Anul acesta este pentru prima dată când Israelul se află în stare de război de Yom Kippur din 1973, când a suferit un atac surpriză în ziua sfântă din partea armatelor Egiptului și Siriei.

În pofida războiului în desfășurare, o mare parte a țării a fost închisă, pentru a fi respectate tradițiile

Toate zborurile pe aeroportul Ben Gurion au fost oprite vineri la ora 14:00. Aeroportul se va redeschide sâmbătă seara, cu sosiri începând la ora 22:30, în timp ce plecările vor fi reluate o oră mai târziu. În această perioadă, spațiul aerian al Israelului este, de asemenea, închis pentru zborurile care îl tranzitează.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei au fost închise și se vor redeschide sâmbătă seara.

Circulația trenurilor a fost oprit la ora 13:00, iar traficul feroviar va fi reluat abia duminică dimineața. Autobuzele urbane și transportul interurban nu mai circulă, iar cursele vor fi reluate treptat sâmbătă seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE