Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creştinii îl sărbătoresc la 20 iulie pe Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia. Aproape 145.000 de români îi poartă numele

Creștinii îl sărbătoresc la 20 iulie pe Sfântul Ilie.

Ca divinitate solară și meteorologică, Sânt-Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torențiale și incendii.

Cine a fost Sfântul Ilie


Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria.

Vechiul Testament istorisește despre faptele lui în cărțile numite Regi (III Regi si IV Regi). De aici aflăm că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă, dacă nu va lepăda credința în zeul Baal. Pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, nesocotesc cele vestite de Ilie, nu va mai ploua timp de trei ani și jumătate.

Sfântul Ilie este nevoit să se ascundă de mania regelui Ahab la pârâul Cherit. Aici va fi hrănit de corbi, care îi vor aduce dimineața pâine și seara carne. Această hrană era adusă de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe. Pâinea unită cu carnea, preinchipuia Euharistia, trupul Domnului.

Spre sfârșitul anilor de secetă, pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reușit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au reușit să facă.

Ilie, sfântul care aduce ploaia

Sfântul Ilie, fiind cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa seceta asupra poporului din Israel și apoi ploaia, care a salvat poporul de la moarte, a ajuns să fie cinstit și ca cel ce aduce ploi.

In Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, întâlnim o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: "Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască, cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm“, potrivit crestinortodox.ro.

Aproape 145.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie


Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 102.481 bărbaţi şi 42.343 femei care poartă prenumele Ilie sau derivate ale acestuia, transmite Agerpres.

Dintre bărbaţii sărbătoriţi la data de 20 iulie cei mai mulţi au prenumele Ilie - 88.501.

La bărbaţi se mai întâlnesc prenumele derivate Eliade - 236 de persoane, Elias - 6.793, Elie - 45, Elis - 975, Ilia - 444, Iliev - 4, Ilieş - 85, Iliuş - 14, Iliuţă - 3.447, Lică - 1.937.

Cele mai multe femei a căror onomastică este sâmbătă poartă numele Ilinca - 28.150.

Mai sunt întâlnite prenumele Eliana - 1.375, Elis - 577, Ilia - 188, Iliana - 3.088, Ilincuţa/Ilincuta - 83, Iliuţa - 394, Lia - 6.904, Lica - 1.584.

Sărbătoarea Sfântului Ilie este şi ziua numelui de botez al Patriarhului României (Dan-Ilie), potrivit basilica.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE