Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masa de Crăciun cu fructe de mare și pește. Alternativa la sarmale, friptura de porc și piftie

Peștele și fructele de mare sunt vedete pe masa de sărbătoare pentru cei care nu vor să piardă lupta cu kilogramele în această perioadă plină de tentații culinare. Bucătarii de pe litoral s-au pregătit cu tot felul de preparate, care de care mai apetisante, care să înlocuiască piftia, cârnații, ciorba de potroace, sarmalele, salata de boeuf, dar și friptura de porc.

VEZI GALERIA
5 imagini

În cherhanalele de pe litoral, bucătarii au intrat deja în febra pregătirilor. Produsele trebuie să fie cât mai proaspete așa că plitele sunt încinse la maximum. Comenzile curg pe bandă rulantă, așa că totul trebuie să fie gata până în Ajunul Crăciunului.

Ionuț Chiper, șef bucătar: „Avem tartar de ton. La aperitiv, salată de cartofi cu scrumbie afumată. La felul doi, un steak de ton cu sparanghel. Înlocuim ceafa. Un biban cu creveți și o supă tomyam.”

Prețurile pentru astfel de bunătăți pornesc de la 50 de lei de exemplu pentru o salată cu midii sau o supă de scoici fierte în vin, unt și usturoi și pot ajunge până la 200 de lei de persoană pentru un platou generos cu scoici, calamar, pește prăjit sau marinat, icre și frigărui de creveți cu garnitură de legume asortate.

Loredana Dumitru, manager restaurant cu specific pescăresc: „Noi vom avea închis în prima și a doua zi de Crăciun. Deja avem comenzi pentru livrare în ajunul Crăciunului, cu platouri apertiv, platouri cu fructe de mare și pește și alte produse specifice.”

În ultima perioadă, sortimentele sunt tot mai variate, iar meniul din pește și fructe de mare poate înlocui cu succes orice preparat tradițional din carne de porc.

Ilie Jeciu, proprietar cherhana: „Salata de boeuf o putem înlocui cu o zacuscă de pește și putem să încercăm și midiile marinate. (Reporter: În ceea ce privește sarmalele sau piftia?) Sarmalele și piftia le putem înlocui cu niște chifteluțe din pește sau chifteluțe din midii. Ceafa de porc o putem înlocui cu un pește gras de Marea Neagră. Pălămidă sau lufar cred că ar putea fi o variantă foarte bună.”

Și variantele, pot continua.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews România: „Acest biban de mare pe pat de morcovi cu gogoșari și salată dar să știți că avem și piesa de rezistență, tot despre un preparat din pește, o friptură din ton cu sparanghel și salată. Arată absolut fabulos și miroase foarte bine. Cu siguranță că e și foarte delicioasă.”

Cele mai căutate sunt platourile de aperitiv și fel principal cu pește din Marea Neagră.

Petruș Niculiță, șef de sală restaurant: „Icre de ștucă, icre de crap, crap afumat, stavride marinat și icre de știucă natur. O combunație de pește pe plită și prăjit, calcan, zargan, barbun părjit și lufar pe plită, asezonat cu legume mămăliguță și mujdei de usturoi.”

Pofticioșii care nu au reușit încă să comande astfel de bunătăți pentru masa de Crăciun au șansa să deguste preparatele direct în restaurantele cu specific pescăresc de pe malul mării care și vor deschide porțile în a treia zi de Crăciun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE