Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ninge la munte de Crăciun. Cum va fi vremea de sărbătorile de iarnă în România

Urmează două zile cu ninsori abundente și viscol la munte și vânt însoțit de ploi abundente în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei. Însă cel ai important lucru este că de Crăciun vom avea zăpadă.

Mihai Timu, meteorolog ANM: „O vreme neprietenoasă aș putea spune. În primul rând, ar fi zona de munte vizată. Cea mai mare parte a sa, între 800 și 1.700 de metri, vorbim de un cod galben pentru că ne așteptăm la ninsori destul de consistente, în cantități de apă undeva la 20-25 de litri pe metru pătrat. Aceaste ninsori se vor asociația și cu intervale cu vânt de 60-80 de kilometri pe oră.”

Mihai Timu, meteorolog ANM: „Va fi viscol și zăpadă troienită, dar problemele mai mari ar fi pentru zona Carpaților Meridionali și local în cei Orientali, de la altitudini de peste 1.700 de metri, zona mult mai înaltă de munte. Acolo vom vorbi de un viscol chiar puternic. Vor fi ninsori abundente, de asemenea cu un vânt de peste 90-100 de kilometri pe oră. Deci, vizibilitatea va fi una extrem de scăzută.

De Crăciun, precipitațiile o să mai rămână cumva în regiunile extracarpatice, dar în diminuare în intensitate”

Lapoviță și vânt puternic de sărbători

Mihai Timu, meteorolog ANM: „În Moldova vor fi amestecate. În continuare, Oltenia, Muntenia, Dobrogea vor fi tot ploi. Poate mâine noapte să fie trecător și lapoviță. Mâine se mai strânge în ceva cantități, 10-20 litri pe metrul pătrat, iar în extremitatea sudică posibil și peste 25 de litri pe metrul pătrat.

A doua zi de Crăciun, precipitațiile se restrâng mult. Ca arie devin nesemnificative, însă vom avea pentru zilele de Crăciun probleme în continuare cu vântul. Acesta va continua să prezinte intensificări în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, Dobrogea și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, iar în zona înaltă 60-80 de kilometri pe oră.”

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Potrivit ANM, săptămâna aceasta temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice în regiunile extracarpatice şi local în cele centrale, dar şi uşor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

După jumătatea lunii ianuarie, sunt anunţate temperaturi uşor sub cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nordice, centrale, precum şi la munte.

Vremea în săptămâna 23 decembrie - 30 decembrie 2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice şi local în cele centrale, dar şi uşor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice, sudice, sud-estice şi estice, dar şi deficitar în cele nord-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo în intervalul 30 decembrie - 6 ianuarie 2025

Temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil uşor mai ridicate în nord-estul ţării, dar şi uşor mai coborâte în extremitatea de sud-vest.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 6 - 13 ianuarie 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte în zonele montane.

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo în săptămâna 13 - 20 ianuarie 2025

Mediile valorilor termice se vor situa uşor sub cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nordice, centrale, precum şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE