REVOLUȚIA DIN 1989
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia din 1989: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
România și Europa onorează sacrificiul făcut de români care în urmă cu 35 de ani au dus o luptă pentru dreptul de a-și alege propriul destin, a transmis Ursula von Leyen, președinta Comisiei Europene.
1989 - între revoluție și lovitură de stat. Procurorul Cătălin Ranco Pițu: „Vinovăția este împărțită, în mod egal, între autorități”
Acum 35 de ani, Timișoara era sub asaltul tancurilor. Timișorenii ieșiseră din nou în stradă, deși cu o zi înainte 62 de persoane au fost ucise și 188 au fost rănite în represiunea forțelor comuniste. Protestele au continuat și s-au extins în toată țara.
Dosarul Revoluției, trimis înapoi la Parchet. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă
Dosarul Revoluției se întoarce la Parchetul General. Este decizia definitivă luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care sunt inculpați Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus.
Orașe cu rol determinant la Revoluție, la tribunal. Victime după 22 decembrie și "revoluționari" în orașe unde nu s-a tras un foc de armă
Zeci de orașe, unele dintre ele unde nu s-a tras niciun foc de armă, beneficiază în prezent de calitatea cu rol determinant la revoluția din decembrie 1989.
Foști angajați ai Securității și Miliției, revoluționari cu acte. 1.000 de foști securiști, milițieni și militari continuă să primească indemnizații
La mai bine de trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, statul român încă le plătește indemnizații de revoluționar foștilor angajați care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist.
Militarii uciși la Aeroportul Otopeni, pe 23 decembrie 1989, comemorați. Supraviețuitor: ”Ne-am trezit într-o ploaie de gloanțe. Un măcel într-un timp foarte scurt”
Astăzi au fost comemorați militarii uciși la Aeroportul Otopeni pe 23 decembrie 1989. Ei fuseseră trimiși să apere aeroportul, însă au devenit victime ale confuziei structurilor militare. Totul, pe fondul psihozei teroriștilor din acele zile.
Patrimoniu distrus de gloanțe. Pe 22 decembrie 1989, Muzeul Național de Artă al României a devenit teatru de război
Sute de lucrări de artă au fost ținta gloanțelor sau a incendierii cu napalm. La peste trei decenii de la evenimente, nici măcar Rechizitoriul Revoluției române nu a stabilit cu exactitate cine au fost cei care au distrus, în mod deliberat, capodopere din patrimoniul național.
34 de ani de la Revoluția Română din 1989. Daniel Zăgănescu, primul revoluționar care a strigat "Jos, Ceaușescu!"
Au trecut 34 de ani de la momentul în care, la Timișoara, începea Revoluția Română. Daniel Zăgănescu este cel care a strigat primul "Jos, Ceaușescu!" pe 16 decembrie 1989. Se afla alături de timișorenii adunați în semn de solidaritate cu pastorul Laszlo Tokes.
EXCLUSIV. Dan Voinea, procurorul care a instrumentat inițial dosarul Revoluției: „Interesele politice au ținut aceste dosare pe loc. Nu s-a vrut demascarea acestor activități criminale”
România a fost singura țară din Europa de Est în care, în 1989, trecerea de la regimul comunist la democrație s-a făcut cu vărsare de sânge. Justificarea: așa-zisa prezență a teroriștilor care ar fi luptat pentru menținerea regimului la putere, timp în care peste o mie de oameni au fost uciși.
Frica și zvonurile, instrumentele comunismului. Alexandru Binescu: „La Revoluție a fost o continuare a acestei situații”
Anul 1989 a fost sfârșitul regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost unicul stat fost comunist în care trecerea la democraţie s-a făcut prin violenţă, prin ample proteste şi lupte de stradă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.
Jurnaliști străini, printre victimele din timpul Revoluției. Jean-Louis Calderon a fost ucis de șenilele unui tanc
Peste 1.100 de oameni au fost uciși în zilele Revoluției Române din 1989, majoritatea lor după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu. Printre victime s-au aflat și corespondenți ai unor instituții de presă din străinătate.
Dosarul Revoluției, la 33 de ani distanță. Evenimentele din decembrie 1989 au fost cercetate în peste 4.500 de dosare penale
La 33 de ani de la Revoluție, societatea civilă încă așteaptă soluționarea Dosarului Revoluției, această cauză istorică de care se leagă începutul democrației în România.
Rechizitorul din Dosarul Revoluției. Parchetul General: Nu există probe să demonstreze existența teroriștilor în decembrie 1989
În urma analizării probelor din dosarul Revoluției, procurorii Parchetului General au concluzionat că nu sunt probe relevante care să dovedească existența teroriștilor în decembrie 1989.