În urma analizării probelor din dosarul Revoluției, procurorii Parchetului General au concluzionat că nu sunt probe relevante care să dovedească existența teroriștilor în decembrie 1989. Magistrații arată că prezenţa teroriștilor nu a fost probată în niciunul dintre miile de dosare instrumentate în timp.
"Prin coroborare cu celelalte probe ale dosarului, concluzia este aceeaşi. După 22 decembrie 1989 - orele 16,00, focul fratricid a cauzat survenirea de decese şi răniri. Nu există probe apte să demonstreze că în intervalul 22-30 decembrie 1989 au existat terorişti sau orice altă forţă care să desfăşoare acţiuni ostile revoluţiei şi revoluţionarilor", argumentează procurorii.
Magistrații arată că au analizat mii de declarații, ale martorilor și persoanelor vătămate referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989. Ei precizează că mulţi dintre cei audiaţi, atât militari, cât și civili, au relatat că în acest interval de timp au luptat, sub o formă sau alta, cu teroriştii. În ciuda acestor, analiza în mod logic şi loial a întregului probator al dosarului conduce la concluzia că psihoza securist-teroristă din acele zile i-a determinat să nu aprecieze corect situațiile cărora au fost expuși.
"Realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", se precizează în rechizitoriu.
Miile de dosare instrumentate nu probează existența teroriștilor
Magistrații informează că pentru a elucida starea de fapt din intervalul 22-30 decembrie 1989 au luat în calcul ca mijloc de probă inclusiv sinteza anchetelor parchetelor militare, efectuate în 1990-1994.
"Sinteza s-a întemeiat pe analiza temeinică a unui număr de 2.317 cauze penale având ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane. Stările de fapt reţinute prezintă o importanţă majoră, mai ales că cercetările au fost făcute la relativ scurt timp după derularea evenimentelor. De asemenea, sinteza a stabilit fără echivoc faptul că în decembrie 1989 nu au existat terorişti. Existenţa acestora nu a fost probată în niciunul din miile de dosare instrumentate în timp", menţionează procurorii.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, marţi, pe pagina de internet a instituţiei, rechizitoriul din dosarul Revoluţiei.
"Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională. Având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate şi părţi civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la conţinutul rechizitoriului, precum şi interesul public faţă de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată, vol. I al rechizitoriului se publică pe site-ul Ministerului Public", a informat Parchetul General pe pagina sa de Facebook.
Procurorul general Gabriela Scutea a anunţat, pe 3 august, retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.
Iniţial, dosarul a fost trimis la Instanţa supremă în aprilie 2019, însă judecătorii l-au restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.