Zeci de orașe, unele dintre ele unde nu s-a tras niciun foc de armă, beneficiază în prezent de calitatea cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. În baza acestui statut, mii de români care au obținut certificatul de luptător determinant, au dreptul la o indemnizație pe viață de mii de lei lunar și la alte beneficii fiscale și imobiliare.
În prezent, o serie de acțiuni inițiate în instanță pentru eliminarea a 13 localități de pe listă s-au lovit de hopuri procedurale. Iar noua conducere a Secretariatului pentru Revoluționari pare că nu mai dorește să reia aceste demersuri. Vizate direct, unele asociații locale de revoluționari își apără drepturile, deși recunosc că listele cu beneficiari au fost împânzite de persoane intrate în posesia certificatelor pe pile și relații politice.
Condițiile care fac ca o localitate să primească titlul de rol determinant sunt ca, la Revoluție, să se fi înregistrat morți, răniți sau reținuți înainte de fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu. În perioada 2014-2025, cu sprijin politic și legislativ, conducerea de la acea vreme a Secretariatului pentru problemele revoluționarilor a extins acest statut asupra altor noi localități. A fost cazul unor orașe precum Brașov, Piatra Neamț, Suceava, Uricani, Băile Herculane și altele. Anul trecut, aceeași instituție, dar sub altă conducere, a cerut în instanță anulare calității de rol determinant la Revoluție pentru aceste orașe.
Mihai Dodu, fost șef al Secretariatului pentru Revoluționari: ”Dacă mergem în concret avem Buzău, sunt în instanță, avem Piatra Neamț, avem Suceava, Baile Herculane, Arad. Deci undeva la circa tot 1.000 de oameni și-ar pierde drepturile. Ordonanța 95 spune până la fuga dictatorului 22/12/1989, la ora 12 și 10 să fi pus viața în pericol și orașul să fi avut victime. Noua conducere a secretariatului dorește să închidă drumul cercetării dosarelor. Ramificațiile sunt mult mai profunde pentru că aici vorbim despre șefi de asociații care sunt aproape de Partidul Social Democrat, unii dintre ei și-au pierdut certificatele.”
Prejudiciul produs din 2015 până în prezent, de ordinul sutelor de milioane
Autoritățile susțin că prejudiciul produs din 2015 până în prezent prin acordarea drepturilor de revoluționari obținute de unii rezidenți din aceste localități ar fi de ordinul sutelor de milioane de lei. Acțiunile în instanță s-au lovit între timp de probleme procedurale, fiind clasate la finele anului trecut.
Athena Piceava, șef serviciu juridic Secretariarul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor: ”Este vorba de 13 orașe care sunt grupate pe două proceduri judiciare diferite. Nouă orașe într-un dosar care s-a judecat la ICCJ în vară, unde în decizia ICCJ se pronunță foarte clar este precizat deci se achită inculpații pentru că a intervenit decizia 405 din 2016 a Curții Constituționale. Instanța spune la un moment dat în decizie că singura care se poate pronunța pe legalitatea acestor decizii este instanța de contencios și nu cea penală.”
Pe lângă pierderea titlului de oraș cu rol determinant, mulți dintre revoluționari ar pierde și ei acest statut, situație care ar echivala cu pierderea unor sume importante primite lunar pe viață.
Până în prezent, noua conducere a Secretariatului de profil nu dă însă semne că e dispusă să reia toate aceste demersuri în instanță. Între timp indemnizațiile și celelalte beneficii continuă să curgă. Inclusiv pentru unii locuitori ai unor orașe unde nu s-a tras nici măcar un foc de armă. De exemplu, printre acești „luptători cu rol determinant în victoria Revoluției Române“ în „orașul martir“ Băile Herculane, s-a numărat, ani buni, și fostul parlamentar Eugen Nicolicea.
Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie: ”Dacă ne referim la Herculane, aici e o chestiune pur personală a fostului secretar de stat. Adrian Sanda, el avea niște combinații pe acolo și probabil că s-a gândit să facă un bine și pe la Herculane. Dacă luăm din exemplu Târgoviște, acolo nu poți să spui ca revoluționarii nu s-au mișcat de după masa din 22, unii l-au luat pe Ceaușescu, l-au găsit, l-au prins, l-au dus, l-au predat, și așa mai departe. Problema este că dosarul trebuie să conțină niște fapte.”
Certificatul de ”luptător determinant” obținut prin conexiuni politice și mită
Contestat în instanță, Brașovul are în prezent peste 400 de “lerediști” în evidențe, luptători cu rol determinant. Revoluționarii locali apără statutul orașului. Recunosc însă că pe liste s-au strecurat de-a lungul anilor sute de persoane care nu merită acest certificat.
Ioan Demi, președintele Asociației Revoluția 21 decembrie Brașov: ”Există dovezi prin care la Brașov există revoluționari care s-au remarcat încă din data de 21 decembrie. Noi am fost atunci amenințați, s-a tras cu cartușe adevărate încă din 21 decembrie, pentru intimidare. Nu s-a murit în 21 decembrie și începutul lui 22 decembrie dimineața. Asta nu înseamnă că Brașovul. Au ajuns pe șpagă pe bani, că atunci practic a apărut legea, Ordonanța 95, au apărut foarte mulți milițieni, securiști din armată, doctori din toate categoriile sociale ale Brașovului sunt vă dați seama dacă am descoperit și doctor ginecolog care are calitatea de luptător cu rol determinant, nu mai spun de primari. Majoritatea liderilor de sindicat din Brașov sunt luptători cu rol determinant.”
Fost ofițer de infanterie, rănit la evenimentele din decembrie '89, un revoluționar craiovean are propria sa versiune asupra situației.
Costel Mirea, președinte Asociația pentru Protejarea și Sprijinirea Invalizilor, Răniților și Urmașilor celor căzuți în decembrie 1989 Dolj: ”În timpul Revoluției s-a încercat reprimarea de la Timișoara, inclusiv cu muncitori din Oltenia. Au fost duse foarte multe garnituri de tren, forțată a fost, dacă vreți, așa a fost o reținere forțată a acestor muncitori. La gara de la Timișoara nu au executat ordinul regimului Ceaușescu în sensul că să-i reprime pe revoluționarii din Timișoara. Craiova a avut un rol determinant tocmai pentru că s-au comportat la modul ăsta și n-au dat curs ordinului regimului de a reprima. Se merge pe acest trend Revoluție. A decolat elicopterul, gata, la revedere, sau nu a mai a fost revoluție după ce s-a a decolat elicopterul?”
În prezent, evidențele statului arată că mai există aproximativ 17.000 de revoluționari. 3.500-3.700 dintre ei au calitatea de luptător cu rol determinant la revoluție.