Procurorii Parchetului General au publicat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, în baza căruia au cerut trimiterea în judecată a fostului președinte Ion Iliescu.
Documentul are 345 de pagini
Documentul întocmit de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General are nu mai puțin de 345 de pagini, fiind întocmit de procurorul militar șef Cătălin Ranco Pițu. Așa cum procurorul general al României a anunțat, pe 3 august, au fost trimiși în judecată, pe lângă fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 92 ani acum, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier al Guvernului, și generalul în rezervă Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. Toți trei sunt cercetați în libertate pentru săvârșirea infracțiunii contra umanității.
În aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General trimiteau în judecată dosarul cauzei, cel care cuprindea 3.300 de volume. În 2021, judecătorii Instanței Supreme decideau ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar, după ce, în octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar. Înalta Curte a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari, astfel că magistrații au fost nevoiți să refacă ancheta.
„Grupul Iliescu” avea scopul de a-l înlătura pe fostul dictator Nicolae Ceauseșcu
Potrivit rechizitoriului, „grupul Iliescu” avea scopul de a-l înlătura pe fostul dictator Nicolae Ceauseșcu. Totodată, a vrut și menținerea României în sfera de influență a fostei Uniuni Sovietice.
„Ascunderea existenţei, filozofiei şi acţiunilor acestui grup a fost justificată de filosovietismul componenţilor grupului, începând cu Iliescu Ion. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a preexistenţei unui grup civilo-militar pro-sovietic şi care a apărut în primplanul politico-militar al zilelor Revoluţiei, ar fi fost în contrast evident cu dorinţa exprimată de noua putere de a fi percepută ca fiind o reală emanaţie a mişcării revoluţionare din decembrie 1989", scrie în document.
Printre principalele obiective ale grupului era impunerea la președintie a lui Ion Iliescu, lucru care s-a și întâmplat.
Motivul pentru care existența acestui grup a fost ascunsă
Procurorii au explicat şi motivul pentru care existenţa acestui grup a fost ascunsă sau negată în tot acest timp.
„Ascunderea existenţei, filozofiei şi acţiunilor acestui grup a fost justificată de filosovietismul componenţilor grupului, începând cu Iliescu Ion. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a preexistenţei unui grup civilo-militar pro-sovietic şi care a apărut în prim-planul politico-militar al zilelor Revoluţiei, ar fi fost în contrast evident cu dorinţa exprimată de noua putere de a fi percepută ca fiind o reală emanaţie a mişcării revoluţionare din decembrie 1989. Mai mult, o devoalare a adevărului ar fi putut însemna pentru „grupul Iliescu" o periclitare privind preluarea şi păstrarea puterii în stat, dar şi legitimarea în faţa opiniei publice, fiind cunoscută atitudinea anti-sovietică a majorităţii opiniei publice din România", potrivit documentului.
Întregul rechizitoriu va ajunge pe masa judecătorilor, care vor trebui să dea o sentință istorică, așteptată de mai bine de 30 de ani.