RETROSPECTIVE
SINTEZĂ. Încă un an de război în Ucraina nu a schimbat prea multe pe front. Ucraina nu a câștigat, Rusia nu a pierdut
2024 începea cu speranțe pentru Ucraina, la aproape 2 ani de război. Ajutorul occidental, esențial pentru a rezista armatelor lui Vladimir Putin, venea în cantități din ce în ce mai mari, deși nu atât cât cerea președintele Zelenski.
RETROSPECTIVĂ. Speranțe pentru supraviețuirea unor specii amenințate. În 2024, biologii au reușit să refacă populații de animale și să descopere noi specii
2024 a fost dominat de catastrofe meteorologice, însă în mijlocul dezastrelor, s-au născut și speranțe. Și asta pentru că biologii au reușit să aducă pe o cale mai bună multe specii amenințate. Este vorba de urși panda, lei, râși, crocodili și animale acvatice.
Cum a schimbat inteligența artificială lumea în bine, în 2024. Gadgeturile au cel mai mult de beneficiat de pe urma AI
Inteligența Artificială a fost de departe unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale anului 2024. Temută sau îmbrățișată cu deschidere, a produs inovații în mai toate domeniile.
RETROSPECTIVĂ. 2024: Anul dezinformării globale și a manipulării electorale pe rețelele de socializare
De la teorii ale conspirației în Statele Unite, până la strategii sofisticate de manipulare în Europa și România, anul 2024 a evidențiat vulnerabilitatea democrațiilor în fața valurilor de informații false.
Retrospectivă. Cele mai bune filme ale anului 2024: producții biografice și restaurare impresionantă
2024 a fost un an extraordinar pentru cinematografia din România: „Anul Nou care N-a Fost” sau „Trei kilometri până la capătul lumii” sunt producții românești care au primit distincții la competițiile internaționale.
RETROSPECTIVĂ. Taylor Swift, Oasis şi Sean ''Diddy'' Combs, printre vedetele care au ţinut primele pagini ale ziarelor
De la turneul lui Taylor Swift ''Eras'', care a doborât recordul de încasări, la arestarea lui Sean ''Diddy'' Combs, în anul 2024 multe vedete au ţinut primele pagini ale ziarelor.
SINTEZĂ. În Orientul Mijlociu, pacea e departe. Războiul a făcut zeci de mii de morți, iar Fâșia Gaza e la pământ
Israelul şi-a continuat în 2024 ofensiva militară împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza și a lichidat, în scurt timp, mai toată conducerea organizației. În plus, au continuat luptele cu o altă mișcare susținută de Iran – Hezbollah, reușind să îl elimine și pe liderul acesteia.
RETROSPECTIVĂ. Inflație, salarii și investiții. Ce a definit economia României în 2024 și cum ar putea arăta anul 2025
Încheiem unul dintre cei mai complicați ani din istoria recentă a țării noastre, cu multe schimbări, incertitudini și tulburări. Iar toate s-au văzut exact acolo unde ne doare mai tare: în buzunar. Facem radiografia anului 2024 din punct de vedere al economiei, și ne uităm către ce urmează.
RETROSPECTIVĂ. Mediul în 2024: Un an de SGR | Ursul brun - specie protejată sau trofeu | Cel mai călduros an din istorie
În 2024 am avut cel mai călduros an din istorie și 2025 îi va călca pe urme, conform specialiștilor. Nu am stat bine nici la capitolul biodiversitate. Politicienii au dat drumul la vânătoarea de trofeu de urs, deși este o specie protejată.
RETROSPECTIVĂ JO 2024. Sportivii români ne-au adus 9 medalii și locul 23 pe națiuni
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris au întrecut așteptările în ceea ce privește rezultatele României. Despre succesele sportivilor români relevante sunt câteva cifre: 9 medalii, dintre care 3 de aur, locul 23 pe națiuni.
RETROSPECTIVĂ. 2023, anul schimbărilor politice în Europa. Dreapta radicală a progresat lent, dar sigur
În așteptarea unui an electoral important, cel al alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, 2023 a însemnat în unele state membre ascensiunea partidelor populiste și de extrema dreaptă.
RETROSPECTIVĂ. În 2023 NATO a mai câștigat un membru, Finlanda. Suedia așteaptă ratificarea aderării din partea Turciei
Pe fondul războiului din Ucraina și a crizelor de securitate declanșate de Rusia în regiune, Alianța Nord Atlantică (NATO) a luat, în 2023, decizii majore pentru viitorul planurilor sale de apărare în fața amenințărilor Moscovei.
Retrospectiva Educației 2023: Două legi noi, o grevă de amploare a profesorilor și rezultate slabe la testele PISA
2023 a început cu dezbaterile privind cele două proiecte ale legilor educației. După luni de discuții în Parlament, ele au fost publicate pe 5 iulie în Monitorul Oficial. Legea învățământului preuniversitar, cea care afectează aproape trei milioane de elevi, a fost cea mai controversată.
RETROSPECTIVĂ. Marile dosare din 2023. A fost un an plin de provocări pentru justiția din România
2023 a fost un an plin de provocări pentru justiția din România. Unele dintre marile dosare deschise, precum cel al accidentului mortal din stațiunea 2 mai, au determinat autoritățile să modifice legea în cazul șoferilor băuți sau drogați și în cazul traficanților de droguri.
RETROSPECTIVĂ. Sistemul politic din România, în 2023. Klaus Iohannis și-a petrecut mare parte din an făcând ocolul Pământului: a vizitat 25 de țări
În 2023 am avut o premieră pe scena politică din România: rotativa guvernamentală. Pentru prima dată în istorie, în timpul guvernării, partidele din coaliție au făcut schimb de premieri, dar și de ministere. Astfel, Nicolae Ciucă a demisionat și i-a predat ștafeta lui Marcel Ciolacu.
RETROSPECTIVĂ. Concertele de pe scena anului 2023
Cele mai frumoase experiențe sunt cele împărtășite, iar când suntem împreună pe același ritm pare că fericirea nu mai are margini. Jurnaliștii Euronews România au fost prezenți alături de voi la fiecare festival de muzică din România în 2023 și v-au transmis emoțiile și atmosfera de acolo.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
RETROSPECTIVĂ 2023. Cutremurele din Turcia și Siria, cea mai mare catastrofă naturală într-un secol în Europa
În Turcia au murit 46.000 de oameni, ale căror corpuri au fost găsite, iar în Siria au pierit alți 6.000. Mai mult de 100.000 de persoane au fost rănite și 200.000 de clădiri au fost puse la pământ sau afectate grav.
RETROSPECTIVĂ 2023. Falimentul Euroins, prețurile alimentelor și deficitul bugetar au marcat anul economic 2023
2023 a fost un an așteptat de mulți români: după doi ani în care prețurile au explodat până la niveluri nemaiîntâlnite, inflația a ajuns acum la mai puțin de jumătate din cât era la finele anului trecut.
RETROSPECTIVĂ 2023. Clădiri emblematice, abandonate de autorități. Teatrul de vară din Mamaia și Sinagoga din Constanța au ajuns ruine
Constanța ar putea fi mai mult decât stație pentru vacanța de vară. Asta dacă autoritățile ar vedea potențialul turistic al unor clădiri pe care le-au lăsat să se piardă.
RETROSPECTIVĂ Războiul din Ucraina în 2023: Contraofensiva ucraineană a eșuat. Moscova nu renunță și spune că va continua războiul
După aproape doi ani de lupte grele și pierderi colosale, războiul din Ucraina intră într-o fază și mai complicată, pe măsură ce resursele occidentale par să se fi epuizat, iar sprijinul politic pentru Kiev este tot mai incert.
RETROSPECTIVĂ. Ucraina și Republica Moldova încheie anul cu o decizie istorică: începerea negocierilor de aderare la UE
La 32 de ani de la prăbușirea URSS, alte trei foste republici aflate cândva sub tutela Kremlinului, sunt pe drumul integrării în Uniunea Europeană. Ucraina și Republica Moldova încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în timp ce Georgia a primit statutul de țară candidată.