Cele două cutremure care au lovit Turcia și Siria la începutul lunii februarie sunt cea mai mare catastrofă naturală într-un secol în Europa, consideră Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În Turcia au murit 46.000 de oameni, ale căror corpuri au fost găsite, iar în Siria au pierit alți 6.000. Mai mult de 100.000 de persoane au fost rănite și 200.000 de clădiri au fost puse la pământ sau afectate grav.
Două cutremure cu magnitudine peste 7
Era 6 februarie 2023 și încă nu se luminase de ziuă când un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sudul și centrul Turciei și nordul și vestul Siriei. Opt ore mai târziu, a urmat un altul, cu magnitudinea 7,7.
Primul a fost cel mai puternic cutremur din Turcia de la seismul devastator din 1939. A fost resimțit până în Egipt, Israel, Liban, Cipru și pe coasta turcă a Mării Negre. În cele trei săptămâni care au urmat au avut loc peste 10.000 de replici.
Cele două puternice seisme au afectat o suprafață de aproximativ 350.000 de kilometri pătrați. Se estimează că au fost afectate 14.000.000 de persoane, adică 16% din populația Turciei. Experții Organizației Națiunilor Unite au estimat că aproximativ 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost. După primele momente în care păreau luate pe nepregătite, autoritățile s-au mobilizat și au trimis ajutoare masive în zonă.
Soner Gorse, AFAD: "Am reușit să salvăm trei oameni de sub dărâmăturile pe care le vedeți în spatele nostru, la 88 de ore după cutremur."
Soner Gorse, AFAD: "Un tată și cei doi fii ai săi. Treci peste oboseală, epuizare și cădere psihică atunci când ajungi la cei care sunt în viață. Și cu această speranță, continuăm să lucrăm pentru a ajunge la mai mulți oameni care sunt în viață. Suntem plini de speranță. Timpul se scurge, dar vrem să salvăm cât mai mulți oameni posibil până în ultimul moment."
Multe clădiri de locuit pur și simplu s-au prăbușit. Multe altele au fost distruse aproape în totalitate, iar asta înseamnă că trebuie demolate.
Unele aveau și 12 etaje, dar s-a dovedit că erau șubrede. Numărul celor care au murit în cele două seisme este însă copleșitor.
Încrederea în Erdogan nu a scăzut
Supraviețuitorii celor două cutremure majore au îndurat frigul și foamea, pentru că ajutoarele nu au ajuns imediat ce a fost nevoie de ele. Chiar și așa, încrederea în președintele Turciei nu a scăzut.
Dondu Sahin, supraviețuitoare: "Oamenii se plâng că drumurile sunt închise, ajutoarele nu sunt livrate, ajutoarele nu au putut ajunge la noi, de ce a durat două zile, trei zile pentru ca ajutorul să ajungă? Dar, până la urmă, ajutorul a venit. Am fost ajutați în prima zi a cutremurului. Dacă ați fi văzut acele drumuri, nimeni nu putea ajunge nicăieri, erau foarte rele, erau distruse. Cum ar putea ajunge imediat? Pista aeroportului a fost avariată, autostrăzile au fost avariate."
Guvernul de la Ankara a promis imediat repararea clădirilor avariate și construcția a mii de noi case, probabil și cu gândul la alegerile prezidențiale care urmau să aibă loc în Turcia. Doar că la o lună după cutremure, milioane de turci nu aveau unde să locuiască.
Sitauția era identică, deși la o scară mai mică, și în Siria vecină.
Mohammed Masri, locuitor al Alepului: "Majoritatea clădirilor din cartier s-au prăbușit. Am avut morți și mulți răniți care au rămas blocați sub dărâmături. În prezent, majoritatea familiilor au fost nevoite să evacueze cartierul ca urmare a distrugerilor provocate de cutremurul mare și distrugător."
Numai în Turcia, cutremurul devastator şi replicile sale au provocat pagube în valoare de peste 34.000.000.000 de dolari, ceea ce reprezintă 4% din Produsul Intern Brut al țării, după cum a estimat Banca Mondială. Evaluarea nu a ținut însă cont de costurile de reconstrucţie a Turciei, potenţial de două ori mai mari, şi nici de consecinţele asupra creşterii viitoare a țării.