MOLDOVA
Premierul Republicii Moldova confirmă amenințările Moscovei. Ce urmărește Rusia în România
Rusia și-ar dori un guvern pro-Kremlin în Moldova și un cabinet care să-i permită consolidarea prezenței militare mai ales în regiunea Transnistria. Avertismentul vine chiar de la premierul moldovean Dorin Recean.
Moscova amenință că Republica Moldova ar putea fi anexată sau că țara ar putea să dispară de pe harta lumii
Nikolai Patrușev a amintit și de România. El susține că Uniunea Europeană nu ar mai avea dreptul să vorbească în numele Bucureștiului sau al altor state-membre care, susține el, au o poziție echilibrată în raport cu Rusia.
Maia Sandu: Jumătate din electricitatea consumată de Republica Moldova din surse interne. Diferența va fi suplinită cu importurile din România
Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România.
EXCLUSIV. Tranzacția EON Furnizare nu este încheiată. Sebastian Burduja: „Tranzacția trebuie să treacă prin mecanismele de control ale statului român”
Există însă nelămuriri legate de finanțarea tranzacției și de posibile riscuri la adresa securității energetice a României, a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Euronews.
Zelenski, după o discuție cu Sandu: Moscova încearcă să creeze tensiuni prin criza energetică din Transnistria
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că situația din regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova are drept cauză încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chișinău.
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie.
Moldova acuză Rusia de provocarea crizei din Transnistria
Moldova a acuzat Kremlinul de orchestrarea unei crize de securitate în interiorul granițelor sale. De la 1 ianuarie, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Moldova, a fost izolată de aprovizionarea cu gaz rusesc prin Ucraina.
Republica Moldova: Pene de curent în Transnistria după oprirea gazului rusesc
Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a anunţat sâmbătă noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă.
Ministerul de Externe de la Moscova spune că vorbitorii de rusă din Moldova sunt discriminați. La fel s-a întâmplat și înainte de invadarea Ucrainei
Kremlinul spune că autoritățile moldovene „alunecă rapid spre sprijinirea ideologiei neonazismului și a discriminării rasiale” și că „Chișinăul oficial copiază în politica sa acțiunile regimurilor naționaliste din Ucraina și țările baltice".
Rusia e dispusă să sacrifice Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova. Analist: Alegerile parlamentare din anul 2025 sunt foarte importante
Rusia va face „tot posibilul” să destabilizeze Republica Moldova prin atacuri hibride, iar, pe fondul creșterii prețurilor la energie, ar vrea să-i determine pe cetățeni să voteze la alegerile parlamentare din 2025 forțe politice „ostile parcursului european”.
Republica Moldova instituie stare de urgență în domeniul energetic. Livrarea de gaze rusești, sub semnul întrebării
Propunerea a fost transmisă miercuri Parlamentului de Guvernul de la Chișinău, în condițiile în care există incertitudini privind livrările de gaze naturale de către compania rusă Gazprom către regiunea separatistă Transnistria, precum și atacuri ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
UE anunţă un sprijin de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova pentru reforma sistemului de justiţie şi stabilitatea economică
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi un sprijin de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova, sumă acordată pentru reforma sistemului de justiţie şi stabilitatea economică.
De ce are interdicție George Simion în Republica Moldova. Președintele Parlamentului moldovean: A avut acțiuni de destabilizare
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a explicat în direct la Euronews care au fost motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicție de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani.