Rusia și-ar dori un guvern pro-Kremlin în Moldova și un cabinet care să-i permită consolidarea prezenței militare mai ales în regiunea Transnistria. Avertismentul vine chiar de la premierul moldovean Dorin Recean, care spune că Moscova ar urmări să pună, la Chișinău, un guvern favorabil puterii de la Kremlin, să sporească numărul soldaților în Transnistria, de unde să atace, în primă fază, Ucraina, iar apoi chiar și România.
Declarația lui Recean vine la scurt timp după cea a lui Nikolai Patrușev, consilierul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Premierul Republicii Moldova confirmă amenințările Rusiei
Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: „Obiectivul este destabilizarea în regiune, ceea ce s-a întâmplat deja, destabilizarea în zona de securitate, după care destabilizarea în toată țara.
Ca și obiectiv final, este o administrație pro-rusă la Chișinău și cu această administrație va fi facilitată creșterea prezenței militare a Rusiei în stânga Nistrului. Și de acolo se începe utilizarea acestei capacități militare pentru agresiuni atât împotriva Ucrainei, cât și chiar și împotriva României."
Ce urmărește Rusia în Moldova și România
Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Să nu uităm că Transnistria e locul unde Rusia are soldați, chiar dacă nu foarte mulți, deocamdată. E zona în care are câteva depozite de armament vechi și foarte multă muniție. E o regiune nerecunoscută, teoretic, nici de Moscova, dar e o bună bază de lansare pentru atacuri care să destabilizeze vecinătatea sau atacuri militare spre Ucraina și chiar România.
Luăm deocamdată cu titlul de inventar această declarație (n.r.: a lui Recean), pentru că România este totuși o țară NATO și suntem sub protecția articolului 5, care ne-ar asigura apărarea. Problema e ce fel de apărare am avea și în cât timp ar veni ea, pentru că am văzut, de când rușii au început invadarea Ucrainei, că Alianța NATO are mari dificultăți în a-și muta trupele, armamentul, muniția spre frontul de est.
Încercăm să întărim flancul estic, dar e vorba de zile. Or o rachetă rusească, fie că e hipersonică, sau nu, ajunge în câteva minute din Rusia în România. Deocamdată, să recunoaștem că n-am doborât nici măcar dronele care au intrat peste graniță. Că au ars o salcie în Delta Dunării, că au speriat oamenii, e un lucru, dar până o să vedem Armata română în stare să doboare dronele, cu cadru legislativ cu tot, ne întrebăm ce fel de apărare avem? Eu sunt pro-european, îmi doresc democrație, securitate comună, dar te întrebi în cât timp și ce efect mai are acea apărare dacă o parte din țară ar putea fi lovită.
Declarațiile lui Dorin Recean, care e un om cerebral, nu sunt degeaba, pentru că Rusia a făcut, în ultimul timp, un joc care să-i sporească influența în regiune.
Criza gazelor în Transnistria? De la 1 ianuarie, Gazprom nu a mai livrat gaz în Transnistria, invocând o datorie pe care Republica Moldova ar avea-o. De ce? Pentru că Transnistria, pentru centrala de la Cuciurgan, primea gaz de la Gazprom și factura o trimitea Chișinăului. Iar Chișinăul a refuzat să plătească toate facturile și s-a ajuns la această întrerupere.
Am arătat și noi aici, la Euronews, cum stau transnistrenii, ca la Polul Nord, fără electricitate, fără căldură. Și culmea e că ei stau în continuare așa. Probabil sunt atât de îndoctrinați unii dintre ei încât acceptă orice le-ar face Moscova. Mai nou, aflăm că liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, tocmai a zburat la Moscova și, de acolo, anunță că Transnistria va primi din nou gaze. Să vedem pe unde vin aceste gaze, pentru că Transnistria nu e un teritoriu insular unde să arunci containerele cu gaze, ci e înconjurată de Republica Moldova și de Ucraina și e destul e greu de crezut că e vreo modalitate de a trimite gaze acolo fără știința Ucrainei, care nu mai acceptă tranzitul. Pe unde? O fi vreo conductă săpată la vreo 3 kilometri, de care nu știe nimeni încă?
Să ne gândim ce s-a întâmplat în alegerile prezidențiale și să ne gândim, cu oarecare teamă, că vin cele parlamentare în 2025. Știm că au fost două tururi la prezidențiale și ne amintim de supărarea, din prima seară, a Maiei Sandu, care se aștepta la un scor mai bun. Nici referendumul nu a trecut confortabil. Ceea ce ne face să credem că o bună parte din electoratul Republicii Moldova, în ciuda beneficiilor pe care le oferă Uniunea Europeană - mulți cetățeni moldoveni sunt la muncă în România și în vestul Europei și le e bine - dar sunt mai ales cei de o anumită vârstă care înțeleg prost nostalgia tinereții și se gândesc că ceea ce au trăit ei cândva, comunismul, poate și bolșevismul, e un lucru bun.
Acea nostalgie este, de fapt, o nostalgie după tinerețe, nu după lipsurile care erau atunci. Nici în Republica Moldova, cât era Republica Sovietică, sunt convins că nu se găseau blugi, reviste din occident, portocale și banane la discreție, așa cum e acum. E greu și în Moldova, prețurile sunt mari și salariile sunt mici, inflație e și acolo, corupție e și acolo. Să ne amintim de furtul miliardului, celebrul proces care nici acum nu s-a terminat."
Rusia ar urma să se implice masiv în alegerile parlamentare din Moldova
Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Dar revenind la alegeri, a fost un semn de întrebare asupra parcursului european al Republicii Moldova și există persoane extrem de influente, de exemplu Reato Usatîi, oameni foarte bogați, care preferă să locuiască poate în Moldova. Fostul președinte Igor Dodon este, pe față, antieuropean și beneficiază și el foarte mult de pe urma Uniunii Europene.
Să ne gândim chiar la patronul echipei Șeriff Tiraspol, din Transnistria, un om care conduce, efectiv, economic, poate și politic, Transnistria. Pentru că Transnistria nu vinde în Rusia, ci 80% din ce produce, vinde în țările UE. Cât de debalansat să fii mental să accepți banii europenilor, să produci pentru ei și să-i înjuri în același timp și să le juri ură veșnică?
Nicolai Patrushev este - să mă ierte rușii de bună credință - cățelul pe care îl ține Putin lângă el și îi mai dă câte un picior, să latre la comandă. Știu că multă lume nu pune seamă pe ceea ce spune Patrushev, dar el nu vorbește fără voie. El amenință cu dispariția Ucrainei, a Moldovei. E o amenințare atât de virulentă, atât de nepermisă în diplomația internațională, încât te întrebi dacă acest om n-ar avea nevoie de un tratament medicamentos de lungă durată, în așa fel încât să învețe să fie mai blând cu vecinii săi. Vrea, nu vrea, chiar dacă e Ucraina între ele, Republica Moldova a fost parte a Uniunii Sovietice, are legături în continuare, măcar prin afinitatea unor locuitori, cu ceea ce se întâmplă la Moscova.
James O'Brien, secretarul adjunct american pentru Biroul de Afaceri Europene și Euroasiatice al SUA, a fost la București. Aici avem noi altă problemă, am avut anularea alegerilor prezidențiale. De ce? S-a vorbit de ingerința Rusiei și e foarte greu de dovedit, pentru că s-ar fi făcut până acum dacă au fi existat dovezi clare.
Dar statul român crede, în continuare, cu tărie - și o cred și eu - că Rusia s-a amestecat puternic, că acest candidat Georgescu, care a luat un scor nesperat și risca să ne ducă direct din nou în gulagul rusesc. Eu o să mă apuc să învăț rusa doar pentru bune relații și vecinătate, nu pentru că îmi doresc să vină Rusia aici. Discursurile acestea ale extremiștilor, așa-ziși suveraniști...ce înseamnă suveranist? să te închini Moscovei? Rămân de dovedit aceste ingerințe, dar foarte multă lume e convinsă și rămâne de văzut că Rusia s-a implicat și e pe cale să facă în continuare același lucru, dacă nu suntem atenți".