Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a lansat noi atacuri hibride împotriva Republicii Moldova

Federația Rusă a lansat un nou val de atacuri hibride asupra Republicii Moldova, acuză Guvernul de la Chișinău.

Moscova o acuză pe Maia Sandu că ar fi dispus elaborarea unui plan de operațiuni militare

Atenționările autorităților moldovene vin după ce Serviciul rus pentru Informații Externe a anunțat că Republica Moldova s-ar pregăti să preia controlul, prin acțiuni militare, asupra regiunii separatiste transnistrene. Comunicatul serviciului rus pentru spionaj a fost difuzat cu doar o zi înainte de ceremonia de învestire a Maiei Sandu pentru al doilea mandat de președinte.

Moscova o acuză pe Maia Sandu că ar fi dispus elaborarea unui plan de operațiuni militare pentru stabilirea controlului asupra regiunii transnistrene, dar și de eliminare a trupelor ruse din regiune.

Președinția respinge infornațiile difuzate de Rusia

Autoritățile de la Chișinău resping categoric informațiile difuzate de Rusia și spun că este vorba de un fals și de dezinformări grave cu scopul de a semăna panică și neîncredere.

”Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova”, se arată într-o mesaj al Președinției de la Chișinău.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: Observ din nou o campanie de dezinformare și chiar de isterizare. În spațiul public se promovează un fals și un scenariu apocaliptic că Republica Moldova ar intenționa să preia controlul în Transnistria, să facă scenarii militare și așa mai departe. Menționez încă o dată, face parte din războiul hibrid. Cei care lansează astfel de scenarii, mă refer la Kremlin, mai bine ar face ceea ce sunt obligați să facă conform contractului, să livreze gaze naturale în stânga Nistrului.

De la 1 ianuarie, livrările de gaze rusești în Transnistria ar putea să fie oprite

Scenarii anunțate de Moscova privind un conflict militar în regiunea separatistă prorusă vin și în contextul în care de la 1 ianuarie livrările de gaze rusești în Transnistria ar putea să fie oprite. Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor pe teritoriul său.

Pe de altă parte, concernul rus Gazprom nu a anunțat, deocamdată, dacă va livra gaze naturale în regiunea separatistă prin rețeaua balcanică. În aceste condiții, Guvernul de la Chișinău susține că Moscova urmărește să provoace intenționat o criză energetică și să destabilizeze Republica Moldova prin intermediul autorităților separatiste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE