Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldova acuză Rusia de provocarea crizei din Transnistria

Moldova a acuzat Kremlinul de orchestrarea unei crize de securitate în interiorul granițelor sale. De la 1 ianuarie, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Moldova, a fost izolată de aprovizionarea cu gaz rusesc prin Ucraina, făcând din această țară o victimă colaterală a conflictului dintre Moscova și Kiev.

Întreruperea aprovizionării a creat o situație disperată pentru cei 450 000 de locuitori ai regiunii, care au rămas fără încălzire sau apă caldă.

Autoritățile locale au impus, de asemenea, întreruperi de energie electrică, agravând și mai mult criza.

Oamenii nu au electricitate timp de patru ore pe zi, nu au încălzire și, mai ales, nu au acces la gaz. Și, începând de astăzi, există chiar întreruperi în aprovizionarea cu apă”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

Guvernul de la Chișinău s-a oferit să ajute, însă oficialii transnistreni au refuzat sprijinul.

Moldova nu mai depinde de gazul rusesc din 2022

Premierul moldovean a acuzat Rusia că a provocat o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza guvernul proeuropean.

Spre deosebire de Transnistria, Moldova a fost mai puțin afectată de întreruperea aprovizionării cu gaze. Țara a încetat să depindă de gazul rusesc în 2022, după invazia Moscovei în Ucraina, și beneficiază acum de sprijinul României vecine.

Cu toate acestea, Transnistria rămâne foarte dependentă de hidrocarburile rusești, care alimentează centrala Cuciurgan. Deși se află pe teritoriul separatist, centrala furnizează 70% din energia electrică a Republicii Moldova. Această dependență pune Chișinăul în pericol de întrerupere a alimentării cu energie electrică dacă situația se agravează.

Prezență militară rusă în Transnistria

Premierul moldovean susține că Kremlinul dorește în viitor un guvern pro-rus, ceea ce îi va permite să își consolideze prezența militară în Transnistria. Moscova are aproximativ 1 500 de soldați în regiunea de la granița cu Ucraina.

Uniunea Europeană monitorizează îndeaproape situația, deoarece Moldova este candidată la aderarea la UE, iar UE este principalul susținător financiar al Moldovei.

Comisia Europeană a anunțat luni că colaborează cu sectorul energetic european pentru a se asigura că Chișinăul poate fi aprovizionat cu energie electrică adecvată în caz de nevoie. De asemenea, Comisia a îndemnat statele membre ale UE să dea dovadă de solidaritate energetică cu Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE