Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenarii pentru livrarea de gaz în Transnistria. Situația rămâne incerta după ce Tiraspolul nu a încheiat acordul cu Moldova

Următoarele 10 zile sunt cruciale pentru a se găsi o soluție la criza energetică din Transnistria, pentru că rezervele de gaze naturale, pentru consumul casnic, se vor termina. Acordul anunțat cu Moldova nu s-a încheiat, ceea ce lasă regiunea tot în mâinile Moscovei. Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, a explicat pentru Euronews în ce condiții va accepta Moldova tranzitul gazelor rusești pentru Transnistria și cum vrea să ajute Chișinăul populația din regiunea separatistă.

Deși ce Vadim Krasnoselsky, liderul regiunii separatiste, a afirmat că Transnistria ar accepta ca livrarea de gaze naturale să se facă prin MoldovaGaz, mult așteptatul acord nu s-a încheiat. Oficialii guvernului de la Chișinău așteaptă mai multe lămuriri după ce Tiraspol a venit cu o nouă propunere. 

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova: „Am aflat astăzi de la Tiraspol că rezervele lor de gaz natural, pentru câte mai sunt pentru consumul casnic foarte redus, este de doar 10 zile. Cred că în aceste 10 zile trebuie să găsim o soluție și să se determine și Tiraspolul care este calea pe care va merge. Asta încă o dată nu înseamnă că noi respingem ofertă a Gazpromului dar această ofertă încă n-a venit. Am fost anunțați că Tiraspol-ul acceptă formula implicării Moldova-Gaz și respectării legislației Republicii Moldova. Doar că apar niște interfețe pe piața europeană prin intermediul cărora se vor efectua plățile și care vor achiziționa de pe piața europeană gazul natural. Denumirea acestor numele acestor două companii a fost transmis Chișinăului. În momentul de față instituții de abilitate verifică să spun și autenticitatea acestor companii și ce stă în spatele lor.” 

Negocieri complicate și lipsa unui acord

Noile negocieri ridică semne de întrebare asupra planurilor reale ale Moscovei pentru rezolvarea sau nu a crizei energetice din Transnistria. 

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova: „Nu s-au făcut rezervări în conductă pentru regiunea transfisterană. Deci este foarte clar că nici pentru luna februarie nu va fi gaz, cel puțin pe conducta Transbalcanică, de unde deduce încă. Singura posibilitate este achiziționare a gazului natural pe piața europeană. Simțim din comunicarea cu ei, un fel de disperare în cazul Tiraspolului, pentru pentru situația creată în regiune, întreprinderile sunt oprite. În mod logic, cel mai simplu era ca compania Gazprom să livreze regiunii gazul natural direct. Mai ales că am anunțat că nu există impedimente. Din ce considerente s-a ajuns la această formulă foarte complicată și stranie, nu ne este pe deplin clar nici nici nouă. s-ar putea întâmpla asta, este o părere doar, nu e niciun caz o certitudine că nu există la Moscova o dorință de a livra cu adevărat gaz în regiunea transnistreană, că se dorește o prelungire a crizei.” 

Deși economia Transnistriei și bunăstarea oamenilor din regiune sunt grav afectate de lipsa alimentării cu gaze naturale, ofertele de ajutor primite nu au primit încă un răspuns.

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova: „Ucraina a venit cu o propunere, care poate fi o soluție parțială pentru un anumit moment. Pentru o anumită perioadă, Ucraina oferă cărbune centralei termoelectrice de la Cuciurgan. Noi putem oferi generatoare și combustibil, motorină pentru generatoare, suficiente pentru instituțiile publice din regiune. Sigur că s-ar putea găsi și bani pentru a suplimenta ajutorul și pe linia gazului natural. Aceste propuneri au fost făcute. Probabil că la Tiraspol mai trăiește această iluzie că va veni un ajutor din din răsărit.” 

Maia Sandu a promis ajutor financiar pentru Transnistria doar cu condiția retragerii trupelor rusești din regiune. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE