CĂRȚI
INTERVIU. Radu Paraschivescu, despre romanul „Brățară pe glezna ta”: „Nu mi s-a părut nimic nepotrivit în a scrie ceva și liric, și tandru, și abrupt, și vertiginos”
Noua carte semnată de Radu Paraschivescu nu este doar o poveste despre iubire. Este un roman care abordează teme precum singurătatea, finitudinea și complexitatea emoțiilor umane.
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, deschis în weekendul 7-8 decembrie 2024, la Romexpo
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2024 şi-a deschis porţile miercuri, în Pavilionul B2 Romexpo, propunând, până duminică, un adevărat „regal literar”, menit să satisfacă cele mai înalte exigenţe.
Institutul de Istorie a Religiilor, în pericol. Cum ar putea pierde România arhiva manuscriselor lui Mircea Eliade
Aflat în pericol de a fi desființat și comasat cu un alt institut al Academiei Românie, Institutul de Istorie a Religiilor ar putea fi nevoit să returneze donatorilor toate cele peste 20.000 de manuscrise ale istoricului Mircea Eliade.
Finaliștii premiului Goncourt, anunțați la București. Scriitorul Pascal Bruckner, printre membrii juriului
Romanele finaliste al celui mai prestigios concurs literar din Franța au fost anunțate la București, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Cultural Francez din România.
Metoda inedită prin care o poetă încearcă să îi facă pe copii să citescă. Cum a integrat Carmen Tiderle tehnologia în lumea cărților
Părinții știu cât de greu este uneori să îi împrietenească pe cei mici cu lectura. Există însă și autori care au găsit o metodă extrem de simpatică pentru a-i ajuta pe copii să citească poezii.
Bookfest 2024. Program și noutăți. Sute de expozanţi şi edituri din România şi Republica Moldova, ţara invitată de onoare
Cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, la ora 12:00, în Pavilionul B2 de la Romexpo. Republica Moldova este ţara invitată de onoare în acest an.
Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul Dublin Literary Award 2024
Romanul ”Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024. Premiul, sponsorizat de Dublin City Council, ste cel mai mare premiu din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză, notează The Irish Times.
„Viața. Povestea mea prin istorie”, prima autobiografie a Papei Francisc, lansată pe 19 martie. Ce dezvăluiri face suveranul pontif
Papa Francisc va lansa pe 19 martie prima sa o autobiografie, scrisă împreună cu un jurnalist italian. În cartea intitulată „Viața. Povestea mea prin istorie”, Papa spune clar că nu ia în calcul să se retragă și că pontificatul este „pe viață”.
Mai multe ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu. Directorul Bibliotecii Naționale a divulgat detalii din investigația Emiliei Șercan
Mai multe organizații cer demiterea istoricului Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale, după ce acesta a divulgat subiectul investigației la care lucrează jurnalista Emilia Șercan: studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.
Cazul scriitorului decorat de Iohannis și reclamat că are prea multe cărți a ajuns și în presa internațională. Le depozitează și pe terasa blocului
El a făcut o glumă pe rețelele de socializare și a spus că blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților, după ce a aflat de sesizarea făcută de administrația stabilimentului.
Euroeducația: Cum încurajăm elevii să citească mai mult. 15 februarie este Ziua Națională a Lecturii
15 februarie este, de doi ani încoace, Ziua Națională a Lecturii, instituită prin Legea 21/2022. Inițiatorii legii și-au propus să crească apetitul elevilor pentru citit, prin oferirea unui cadru legal în care să se desfășoare diverse activitități legate de universul cărții
11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. N-au timp sau nu sunt interesați, pur și simplu, de lectură
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. Ultimele date ale INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Printre motivele principale se numără faptul că nu au timp sau, pur și simplu, nu sunt interesați de lectură.
BookTok, trendul de pe TikTok care îi ajută pe tineri să descopere pasiunea pentru lectură
Pe TikTok, literatura a devenit unul dintre cele mai importante subiecte din 2020. Eticheta #BookTok are peste 200 de miliarde de vizualizări, deoarece creatorii de conținut încarcă recenzii, scenete și alt conținut legat de cărți.
Comoara care zace în subsoluri. Biblioteca Națională nu are bani de rafturi pentru tone de cărți salvate de voluntari
Peste 4,5 milioane de cărți zac în subsolurile sediului Bibliotecii Naționale, abandonate în 14 depozite. Lipsește personalul care ar trebui să le trieze și nici rafturi în care să fie expuse nu sunt destule, iar volumele au ajuns într-o stare avansată de degradare.
Jurnalul trecutului idilic și al istoriei recente, lansat la Gaudeamus: ”Omul orchestră, un jurnal altfel”
”Omul orchestră, un jurnal altfel” este un volum despre care chiar autorul, Răsvan Popescu, mărturisește că ar putea fi o frescă a societății noastre. De altfel, în cazul său, spune scriitorul, cărțile i-au fost mai mereu marcate și de amprenta ziaristică.
Gaudeamus 2023: evoluția muzicii rock și „mașinăria de minciuni” în epoca rețelelor de socializare
Care a fost evoluția muzicii rock de la apariția acestui gen muzical? Sau cum arată mașinăria de minciuni în epoca rețelelor de socializare? O parte din răspunsuri le-am găsit în paginile unor cărți, la târgul de carte Gaudeamus de anul acesta. Facem chiar acum o scurtă vizită la târg.