CĂRȚI
”Apeirogon”. Romanul pe care să-l citești ca să înțelegi ce se întâmplă acum în Israel și Gaza
Imaginează-ţi următorul scenariu: trăieşti în Cisiordania. Sau în Palestina. Sau în Israel. Eşti musulman-arab, sau eşti evreu. Ai un copil de 10, sau de 13 ani. Eşti un punct pe o hartă cu multe semne de întrebare.
GUEST POST Vitalie Cojocari: ”Tremurai când puneai mâna pe o carte în limba română adevărată”
În fiecare an pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române. Jurnalistul Euronews România Vitalie Cojocari a povestit despre cum cititul în copilăria sa era ”o evadare din sărăcie”, dar și un chin, deoarece cărțile pe care le găseau erau disponibile doar cu grafie chirilică.
O librărie din Ungaria, amendată cu peste 30.000 de euro pentru că a expus un roman grafic LGBTQ în secțiunea pentru copii
Guvernul de dreapta din Ungaria a amendat o librărie cu aproape 32.000 de euro (12.000.000 de forinți) pentru că a expus romanul grafic pentru tineri adulți "Heartstopper" în secțiunea pentru copii a magazinului.
Bookfest 2023. Care este programul complet și care sunt noutățile editoriale de anul acesta
Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest începe miercuri, 24 mai, și va ține pe 28 mai, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2 al Complexului Romexpo.
Biograful Regelui Charles: „Spare”, cartea de memorii a prinţului Harry, „începutul sfârșitului” monarhiei britanice
„Spare”, (în română „Rezervă”) cartea biografică a Prințului Harry – al doilea fiu al Regelui Charles al III-lea și al cincilea în linia succesiunii – este subiectul multor articole din presa britanică și internațională.
Retrospectiva culturală 2022. Euronews România, la cele mai importante evenimente de carte, teatru și film
Anul acesta, la Euronews România, ați putut urmări reportaje de la cele mai importante evenimente culturale. Echipa noastră a fost prezentă la Sibiu, la Veneția, la Alba Iulia, pentru a transmite povești din lumea teatrului, a filmului, a artelor.
Actrița Alexandrina Halic, vocea poveștilor din copilărie: „Povestea nu lipsește, nu are voie să lipsească din viața noastră”
Are una dintre cele mai iubite voci, este recunoscută imediat după felul în care vorbește, pentru că vocea este cea care i-a făcut pe mulți să o numească „zâna poveștilor citite”. Vorbim despre actrița Alexandrina Halic, cea care a dat glas multor personaje de basm, într-un mod inconfundabil.
EXCLUSIV. Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker, autorul cărții „Dracula”: „România are o istorie bogată, care trebuie spusă lumii”
Dacre Stoker, scriitor și strănepotul lui Bram Stoker, autorul irlandez al cărții „Dracula”, publicată în urmă cu 125 de ani, a vorbit la Euronews România despre cartea unchiului său, dar și despre istoria țării noastre și ce are ea de oferit.
INTERVIU Arabella McIntyre-Brown, scriitoarea britanică refugiată într-un sat din Carpați: "Este atât de mult folclor în Transilvania care nu are nimic de a face cu vampirii"
Într-un sat de poveste din vârful Carpaților, în Transilvania, trăiește scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown. În urmă cu aproape 20 de ani și-a luat acolo o cabană din lemn unde să se poată refugia vara și unde, în urmă cu 10, s-a mutat de tot.
Scriitori celebri din toată lumea, prezenți la Festivalul Internațional de Literatură de la Iași
Laureați ai premiului Nobel pentru Literatură și autori de romane consacrate din toată lumea sunt prezenți în aceste zile la Iași. Printre cei mai dornici să-i cunoască pe invitați, au fost elevii.
Tragedia de la Colectiv, transpusă pe hârtie: Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitoare, lansează "Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars"
Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoarele incendiului din Clubul Colectiv, este invitată la Euronews România, la ora 22.00, unde va vorbi despre cartea pe care o va lansa, care descrie tragedia din anul 2015.
Micii cititori de cursă lungă. Reportajul integral, duminică, la ”CULT”, de la ora 12:30
Cum îi împrietenim pe cei mici cu lectura? O întrebare grea, mai ales în vremurile în care tehnologia este cea care ne impune ritmul cotidian. Însă chiar dacă nu este o regulă general valabilă, un copil copiază adesea comportamentul părinților.
Franța: Taxă minimă de livrare a cărților pentru a ajuta librăriile care se luptă cu marile companii
Guvernul francez a anunțat că va introduce o taxă minimă pentru comenzile de livrare de cărți sub 35 de euro. Această taxă minimă de 3 euro va ajuta micile librării independente care se luptă să concureze cu Amazon și alți giganți ai comerțului online.
Unul din trei români nu a citit nicio carte. Gabriel Liiceanu: „În clipa de față, e o formă de nebunie să deschizi o librărie”
Potrivit statisticilor, 35% dintre români nu au citit niciodată o carte. Doar unul din zece români citește zilnic, în timp ce doi din zece citesc o dată pe lună. Nici în privința bibliotecilor, lucrurile nu stau bine.
Mircea Cărtărescu: „Artiștii nu trebuie să se bazeze pe ajutorul statului”
Mircea Cărtărescu, proaspătul câștigător al premiului FIL, una dintre cele mai valoroase distincții din lumea literară, a vorbit la Euronews România despre ce înseamnă lumea literară în prezent și despre munca depusă pentru a ajunge la acest premiu.
„Profu' crede că învăț” | Cartea care a revoltat părinții pe rețelele de socializare
„Profu' crede că învăț”. Așa se numește cartea care, în ultimele zile, a revoltat părinții pe rețelele de socializare. O carte care se vrea a fi un pamflet pentru copii, după spusele autoarei, îi îndeamnă pe cei mici să dea foc la pagini și chiar să se dea cu capul de carte.
A-books sau cărțile cu realitate augmentată, inovația care ar putea revoluționa modul în care citim
Universitatea Surrey anunță cea mai recentă versiune a unui proiect de cercetare care încearcă să combine cele mai bune caracteristici ale cărților fizice și electronice: „cărțile augmentate” sau „a-books”.