Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe școli din Marea Britanie elimină din biblioteci cărțile LGBTQ+, după plângerile părinților

Un studiu recent arată că peste jumătate dintre bibliotecarii școlilor din Marea Britanie au fost rugați să elimine din unitățile de învățământ cărți care au legătură cu domeniul LGBTQ+, ca urmare a nemulțumirilor părinților elevilor. Studiul cu o durată de șase luni, efectuat de Indexul de cenzură, a scos la iveală că 28 din 53 de bibliotecari chestionați au raportat că li s-a cerut să elimine acele cărți. În peste jumătate din aceste cazuri, cărțile au fost scoase de pe rafturi.

Mai multe școli din Marea Britanie elimină cărțile LGBTQ+

De exemplu, un bibliotecar școlar care a luat parte la acest studiu a spus că a primit "rugămintea" de a elimina toate cărțile LGBTQ+. Iar acea rugăminte a venit doar în urma unei singure plângeri din partea unui părinte, plângere care făcea referire la o singură carte.

Conform Euronews, printre titlurile în cauză se numără "This Book Is Gay", scrisă de Juno Dawson, "Julián is a Mermaid", de Jessica Love sau "ABC Pride", de Louie Stowell, Elly Barnes și Amy Phelps.

Mai multe școli s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește cărți precum "Heartstopper", de Alice Oseman, publicație care a fost criticată pentru limbaj homofob, înjurături și discuții despre autovătămare. În cele din urmă, astfel de cărți nu au fost eliminate.

Mulți bibliotecari, care au solicitat să nu le fie publicat numele în acel studiu, din cauza fricii de represalii, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea locului de muncă, în cazul în care refuză să se conformeze cu excluderea acelor cărți.

Alții au spus că sfidează ordinele și dădeau cărți "neconforme", pe care le țineau ascunse. În unele cazuri, au existat încercări ale părinților ca acei bibliotecari să fie concediați, pentru că au permis copilului să citească o carte LGBTQ+. Ei spun că au fost instruiți de superiori să păstreze anumite cărți, dar să nu le afișeze la vedere.

Cazuri similare de cenzură în SUA

Aceste interdicții din Marea Britanie ar putea fi influențate de tendințele unei cenzuri similare a unor cărți în SUA, acțiune care a atins niveluri record anul trecut.

Potrivit PEN America, o organizație care pledează pentru libertatea de exprimare, anul școlar 2022-2023 a înregistrat 1.477 de interdicții de cărți, care au vizat 874 de titluri în SUA. Din cele 874 de titluri unice, 44% includ teme sau cazuri de violență și abuz fizic, 38% sunt despre subiecte de sănătate și bunăstare pentru studenți (inclusiv conținut despre sănătate mintală, agresiune, sinucidere, abuz de substanțe, precum și cărți care discută despre bunăstarea sexuală și pubertatea), 30% includ personaje de culoare sau discută despre rasă și rasism, iar 26% prezintă personaje sau teme LGBTQ+.

Drept urmare, într-o inițiativă comună, aproape 200 de celebrități americane au semnat o petiție împotriva interzicerii cărților în SUA. Printre semnatari au fost Ariana Grande, Guillermo del Toro, Mark Ruffalo, Sharon Stone, Billy Porter, Aisha Tyler sau Judy Blume.

"Este penibil că interzicem cărțile în această țară, în această cultură, în zilele noastre. Și este periculos ca o mână de indivizi să decidă că orice carte cu oameni negri și homosexuali provoacă dezbinare. Facem apel la toată lumea să ni se alăture pentru a-și face auzită vocea și pentru a susține libertatea artistică, pentru a îmbrățișa istoria multiculturală și a opri interdicțiile o dată pentru totdeauna", a spus atunci LeVar Burton, producătorul executiv al documentarului The Right to Read din 2023, care a jucat în filmul Star Trek (The Next Generation).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE