Articole scrise de Tatiana Lipchin
STUDIU. Motivația românilor de a face sport durează patru luni. Doar 14% dintre români se duc la sală, pe tot parcursul anului
Începutul de an e momentul în care toată lumea își propune să realizeze lucruri mărețe. Așa că e luna în care sălile de fitness au cel mai mare flux de clienți. Dar e și luna în care renunță cei mai mulți, potrivit unui studiu al unei companii care oferă servicii medicale.
Raport al Comisiei Europene: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate
Deși multe spitale se confruntă cu un deficit mare de asistenți medicali, doar jumătate dintre posturi au fost deblocate pentru această categorie. Momentan, nu există bani pentru restul, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ce îi motivează pe oameni să doneze sânge? Banii și zilele libere, mai puțin empatia
Deși donarea de sânge vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate, de cele mai multe ori nu acesta e motivul principal care îi determină pe oameni să meargă la centrele de transfuzie. De obicei, banii, voucherele și zilele libere sunt mult mai convingătoare.
În an electoral, Bucureștiul se transformă în șantier. Unde va fi afectat traficul din cauza marilor lucrări de infrastructură
2024 vine la pachet cu lucrări de infrastructură începute în mare grabă. Bucureștiul, de exemplu, se va transforma într-un mare șantier din cauza lucrărilor de reabilitare a celor 50 de kilometri de linii de tramvai și a lucrărilor de înlocuire a rețelei de termoficare.
Studiu: 7 din 10 persoane cred că 2024 va fi un an mai bun decât 2023
Deși optimismul oamenilor din întreaga lume este în creștere, e încă departe de nivelul de dinainte de pandemie, arată un studiu IPSOS. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns unui sondaj consideră, totuși, că 2024 va fi un an mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat.
Mai puțini bani și entuziasm în ajun de Crăciun. Anul acesta, bugetul de sărbători este cu 12% mai mic, față de 2022
Creșterea prețurilor ne face să fim mai cumpătați în ajun de Crăciun și să alocăm un buget mai mic pentru mâncare, cadouri și decorațiuni, arată un nou studiu Reveal Marketing Research. În plus, nici entuziasmul resimțit de români în apropierea sărbătorilor nu mai este ca în anii trecuți.
Pandemia a afectat somnul copiilor. Care sunt recomandările specialiștilor
Numărul copiilor cu tulburări de somn aproape s-a dublat după pandemie, susține medicul de familie Valeria Herdea. Disperați că cei mici nu dorm, unii părinți le administrează melatonină, care însă poate tulbura și mai mult somnul dacă nu este administrată corect.
O călătorie în timp de Ziua Mondială a Televiziunii. În România, primele transmisiuni experimentale au avut loc în anii '30
De Ziua Mondială a Televiziunii, vă propunem o călătorie în timp. În prezent, este greu să ne imaginăm viața fără televizor, emisiunile sau buletinele de știri preferate. Acum aproape o sută de ani, însă, abia se puneau bazele televiziunii.
Diabetul zaharat, cea mai răspândită boală cronică din România. Povestea Gabrielei, prima persoană cu diabet de tip 1 care a făcut turul țării pe bicicletă
1,5 milioane de români au diabet zaharat, cea mai răspândită boală cronică din țară. Numărul acestora crește de la an la an, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației nesănătoase. În plus, peste 20% dintre cazuri rămân nediagnosticate.
Psihologia lui Black Friday. "Stoc limitat", "super ofertă" și alte expresii-cheie care provoacă insomnii
De Black Friday, avem tendința să cumpărăm mai mult decât de obicei, chiar și produse de care nu avem neapărat nevoie. Campaniile de marketing ale magazinelor au strategii bine puse la punct, bazate pe factori psihologici, care au menirea să ne convingă să cumpărăm în cantități cât mai mari.
Angajații români achită cele mai mari impozite și taxe. Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul de stat
Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului sub formă de taxe și impozite. Drept urmare, încasăm cei mai puțini bani comparativ cu angajații din alte 15 țări europene incluse într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders.
Imunoglobulină avem, dar nu ajunge la pacienți. Medic: „Amânarea administrării poate pune viața în pericol”
Imunoglobulina, vitală pentru persoanele cu boli autoimune, ajunge în cantități infime la pacienți. Dintre cele opt doze pe an, recomandate de medici persoanelor cu afecțiuni neurologice periferice, ajung la ei, în cel mai bun caz, doar două.
1 din 4 copii au probleme de greutate. România nu are un plan național de combatere a obezității
România nu are un Plan Național de Combatere a Obezității, deși fenomenul este alarmant în țara noastră. Suntem pe primele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol. Peste 20% dintre români suferă de obezitate, iar numărul este în creștere, arată statisticile.
Oamenii cu probleme mintale, nesupravegheați după externare în România
În timp ce tot mai mulți români suferă de tulburări mintale, statul alocă o sumă infimă pentru acest domeniu - doar 2% din totalul banilor investiți în sănătate, potrivit INSP. În ultimul deceniu, numărul persoanelor diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală s-a dublat în România.
Mulți tineri români, fără card de sănătate. Ei beneficiază de servicii medicale decontate, doar dacă au noroc
Fără card de sănătate sunt toți tinerii care un ajuns la majorat în ultimii ani. Ei primesc servicii decontate doar dacă au noroc să funcționeze sistemul informatic, în care se verifică dacă o persoană este asigurată și care se blochează adesea, subliniază medicii de familie.
Orașe accesibile pietonilor, până în 2030. Suceava, Cluj și București trebuie să aplice conceptul ”Orașului de 15 minute”
În șapte ani, locuitorii din Suceava, Cluj-Napoca și sectorul 2 din București ar putea pierde mai puțin timp în trafic. Cele două orașe și un sector din Capitală au fost selectate de Comisia Europeană pentru a pune în practică conceptul “Orașului de 15 minute”.
Ziua limbii române, sărbătorită departe de casă. Peste 400.000 de copii s-au născut în ultimii 14 ani în străinătate
Zeci de mii de copii români se nasc în fiecare an în străinătate. Părinții lor aleg să plece din România, pentru a le putea oferi celor mici o viață mai bună. În jur de 30 de copii români și moldoveni frecventează cursurile școlii “Guguță” din Elveția, cu predare în română.
România nu are un centru pentru mari arși. Avem 26 de paturi pentru pacienții cu arsuri medii și 13 locuri pentru copii
Tradițional, tragediile din România sunt urmate de promisiuni ale autorităților, care ne spun că data viitoare va fi mai bine. La aproape 8 ani de la tragedia din Colectiv, unde au murit 64 de oameni, tot cu promisiuni am rămas.
Mii de medicamente scumpite, în luna august. Din ce cauză au fost majorate prețurile
Prețurile a 3 mii de medicamente care se vând în România au crescut, în unele cazuri, chiar și de patru ori. Este vorba, în special, de medicamente compensate, eliberate cu rețetă. Chiar și așa, oamenii spun că procentul de compensare este mic și că fac cu greu față majorărilor de prețuri.
Crește riscul de infectare cu virusul West Nile, în România. Țânțarii sunt rezistenți la insecticide. Copiii și vârstnicii, cei mai vulnerabili
Crește riscul de infectare cu virusul West Nile. Specialiștii atrag atenția că speciile de țânțari prezente la noi, dar și în restul Europei, au devenit rezistente la insecticide. Anul acesta, trei persoane au murit în țară din cauza complicațiilor cauzate de acest virus.
Încrederea românilor în vaccinare a scăzut și mai mult după pandemie. Peste 32.000 de copii, nevaccinați împotriva rujeolei și rubeolei în 2022
Peste 32 de mii de copii din țara noastră nu au fost vaccinați, anul trecut, împotriva rujeolei și rubeolei. Medicii cred că neîncrederea în vaccinul anti-Covid a avut un impact negativ și asupra celorlate vaccinuri.
Alăptarea bebelușilor, încurajată doar în teorie. În România, doar 12,6% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni
Săptămâna mondială a alăptării se sărbătorește în România cu o statistică îngrijorătoare. Doar 12,6% dintre copiii din țara noastră sunt alăptați exclusiv în primele șase luni, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.
România, țara UE cu cele mai multe persoane traficate. Jumătate dintre victimele traficate în România sunt copii
Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de persoane traficate. Însă, de multe ori, în loc să apere victimele, justiția românească ia apărarea traficanților, se arată în cel mai recent raport al Departamentului de Stat din SUA.
Ziua ”Deșteaptă-te, Române!”. Cele șapte imnuri naționale ale românilor
”Deșteaptă-te, Române!” a răsunat sâmbătă în Piața Tricolorului din Capitală. Este ziua în care sărbătorim imnul național, simbol al revoluției române din 1848. Este cel de-al șaptelea imn al României, din 1862, până azi.
Medicii români pleacă să lucreze în străinătate. Lipsa de perspective și sistemul medical subfinanțat se numără printre motive
România este țara care formează medici, dar nu pare să aibă și capacitatea de a-i ține în țară. Drept urmare, ce învață tinerii medici aici aplică în străinătate. Anual, cel puțin o mie de medici pleacă din țară, lăsând în urmă un gol care, cel puțin deocamdată, nu poate fi umplut.
Fără medic de familie, la 60 de kilometri de București. Oamenii din mai multe localități din Giurgiu, îngrijiți de voluntari
Nu trebuie să mergi departe pentru a vedea cât de mare este deficitul de medici de familie. La doar 60 de km de Capitală, în județul Giurgiu, sute de oameni nu au acces la îngrijiri medicale aproape de casă.
1,3 milioane de nefumători mor anual din cauza fumului de țigară. Acesta poate rămâne în aer mai multe ore
1,3 milioane de nefumători mor anual din cauza fumului de țigară pe care îl inhalează de la cei din jur, potrivit statisticilor. În condițiile în care legea nu interzice fumatul pe stradă sau în parcuri, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă aprinde sau nu o țigară în preajma altor persoane.
Decontarea medicamentelor cumpărate de pacienți, o misiune aproape imposibilă. Radu Gănescu: Procesul durează chiar și doi ani
Decontarea medicamentelor achiziționate de pacienți este îngreunată din cauza birocrației și a faptului că decontarea poate dura chiar și doi ani, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.