Zeci de mii de copii români se nasc în fiecare an în străinătate. Părinții lor aleg să plece din România, pentru a le putea oferi celor mici o viață mai bună. În jur de 30 de copii români și moldoveni frecventează cursurile școlii “Guguță” din Elveția, cu predare în română. De Ziua Limbii Române, cei mici au cântat și și au recitat poezii în limba maternă.
Cristina Gadibadi, părinte: ”Pentru noi, este foarte important să transmitem mai departe copiilor noștri limba română, cultura și tradițiile noastre.”
Florentina vrea ca fetița ei să nu uite limba română. Este din Bacău, iar acum locuiește într-un oraș din Germania, aflat la granița cu Elveția. În fiecare duminică, parcurge 60 de km pentru a o duce pe Diana, fetița ei de șase ani, la școala din Zürich, Elveția.
Florentina Horvat, părinte: ”Îmi doresc ca copilul să nu-și uite rădăcinile. Ea este acum foarte familiarizată cu limba germană. Mai are momente când spune, eu sunt nemțoaică, nu româncă. Nu mă deranjează, dar încerc să-i explic care îi sunt rădăcinile. Mergem des în România, ne vizităm prietenii. În casă se vorbește limba română corectă.”
Marinca este din Maramureș, dar recent s-a mutat în Elveția, după ce a locuit opt ani în Germania. Și ea își dorește mult ca copiii ei de cinci și șase ani să cunoască limba română.
Marinca Tanca, părinte: ”Mereu am vorbit cu ei acasă în română, dar ei au ales să-mi răspundă în Germană. Mi-aș dori să cunoască măcar baza, cultura și să știe și limba maternă.”
Școala "Guguță" a fost fondată de Mariana Grati, din Republica Moldova. Tot moldoveancă este și una dintre profesoarele de română.
Mariana Grati, fondatoarea școlii "Guguță" din Elveția: ”De curând, am deschis o filială la Basel, deoarece sunt atât de mulți copii și vin de la o distanță atât de mare, am considerat că este foarte important ca filiala să fie cât mai aproape de copii.”
Patricia Podoleanu, profesoară de limba română la școala Guguță din Zürich, Elveția: ”Toți copiii care frecventează cursurile noastre cu predare în limba română vor primi la final un certificat de absolvire, un atestat care va certifica cunoștințele lor în limba română.”
Ultimele date ale Ministerului de Externe arată că peste 36 de mii de români locuiesc în prezent în Elveția. În același timp, tot mai mulți copii români se nasc în străinătate. În ultimii 14 ani, s-au născut în afara granițelor peste 400 de mii de copii, potrivit Institutului Naţional de Statistică.