Deși multe spitale se confruntă cu un deficit mare de asistenți medicali, doar jumătate dintre posturi au fost deblocate pentru această categorie. Momentan, nu există bani pentru restul, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.Raport al Comisiei Europene: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate.
Raport al Comisiei Europene: România investește prea puțin în Sănătate, comparativ cu alte state
România rămâne la coada clasamentului european când vine vorba de investițiile în Sănătate. Ultimul raport al Comisiei Europene arată că în 2021 țara noastră a alocat acestui domeniu 6,5% din PIB. Suntem departe de media europeană, care este de 11% din Produsul Intern Brut. Cel mai mult investesc în Sănătate următoarele țări: Germania – 12.8 % din PIB, Franța – 12.2 % și Austria – 11.5 %. La polul opus, sunt următoarele țări: Bulgaria, Ungaria și România. Totuși, vecinii noștri investesc în Sănătate puțin mai mult.
Investițiile mici se reflectă în speranța de viață a populației. În România, speranța de viață este de 75 de ani, printre cea mai mică din Uniunea Eurpeană. O speranță de viață mai mică este doar în Letonia și Bulgaria, în jur de 74 de ani. În schimb, Spania, Suedia și Italia sunt țările cu cea mai mare speranță de viață - peste 83 de ani. Important este de spus că în aceste țări, investițiile în Sănătate sunt de peste 10% din PIB.
Dacă ne comparam cu alte țări europene suntem ultimii la multe capitole, inclusiv și la investițiile în Sănătate, dar dacă comparăm România din prezent cu cea din 2007, de exemplu, vedem că progrese s-au făcut. Mici, dar sunt.
Cel mai mult au crescut investițiile după aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007. Până atunci, bugetul alocat era mai mic de 4% din PIB. A crescut în 2017 până la 5%, în 2019 - a ajuns la 5,7% din PIB, iar acum statul investește 6,5% din PIB pentru sănătate. În continuare, însă, este o sumă insuficientă luând în calcul toate problemele din sistemul de sănătate românesc, începând de la deficitul de medici și calitatea serviciilor de care beneficiază pacienții.